Dostupni linkovi

Aktivisti Inicijative u policiji zbog prelijepljenog ustaškog pozdrava


Iz Inicijative podsjećaju da je Odbor za Ustav Hrvatskog sabora jednoglasno zaključio kako tekst ploče vrijeđa žrtve i da ploču valja ukloniti
Iz Inicijative podsjećaju da je Odbor za Ustav Hrvatskog sabora jednoglasno zaključio kako tekst ploče vrijeđa žrtve i da ploču valja ukloniti

Troje aktivista Inicijative mladih za ljudska prava koji su jutros svojim pismom prelijepili spomen ploču u Jasenovcu koju su na zgradi dječjeg vrtića postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba a na kojoj je i ustaški pozdrav "Za dom spremni", bilo je zbog toga na obavijesnom razgovoru u policiji u Novskoj.

Kako je za naš program rekao jedan od aktivista koji su jutros oko sedam u Jasenovcu napravili tu akciju Nikola Puharić, oni su na povratku u Zagreb u Novskoj svratili na kavu i kada su izlazili iz kafića – pored njihovog automobila bio je parkiran i policijski automobil. Legitimirali su ih i uručili im pozive za obavijesni razgovor.

„Nas troje članova Inicijative mladih za ljudska prava bilo je pozvano na obavijesni razgovor. Dobili smo poziv i otišli u policijsku postaju u Novskoj i tamo je svatko od nas pričao možda po pet minuta. Pitali su nas o tome zašto smo bili u Jasenovcu, zašto smo postavili tu naljepnicu, većinom tako neka opća pitanja“, kaže Puharić.

U objavi na društvenim mrežama aktivisti su kazali kako je moguće i da ih se tereti za neko kazneno djelo.

„U tom pozivu za obavijesni razgovor kojeg smo dobili dolje piše: 'Upozorenje osobi osumnjičenoj za počinjenje kaznenog djela: ukoliko se ovom pozivu ne odazovete, a izostanak ne opravdate, biti ćete prisilno dovedeni.' Upozorio nas je i čovjek koji nas je ispitivao da postoji mogućnost za kazneno djelo. Nije specificirao koje“, navodi Puharić.

Policija im je po završetku obavijesnih razgovora kazala kako će predmet biti proslijeđen Državnom odvjetništvu. Do zaključenja ovog priloga nismo uspjeli dobiti nikakve informacije od Općinskog državnog odvjetništva u Susku u čiju nadležnost spada i Jasenovac.

Inicijativa mladih za ljudska prava je današnje lijepljenje svog pisma preko spomen-ploče na kojoj je i ustaški pozdrav nazvala „obranom temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji,“ podsjećajući da je i Ustavni sud taj pozdrav nazvao veličanjem fašističke NDH i manifestacijom rasističke ideologije.

Prenosimo integralni tekst pisma:

„Poštovani članovi HOS-a Jasenovac i UDHOS-a Grada Zagreba,

koristimo ovu priliku kako bismo s vama porazgovarati o temeljnim vrijednostima naše zajedničke države.

Naime, Republika Hrvatska je svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jamči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima. Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrijednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja.

Istim tim Ustavom, naša Republika crpi svoju državnost i iz ideje (koju pritom sam Ustav naziva činjenicom) kako je u ratu za neovisnost 1990-ih izborena samostalna, neovisna, suverena i demokratska država.

Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju.

Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog vašeg.

Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mjesta simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumjeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njezinim temeljnim načelima.

Inicijativa mladih za ljudska prava“

Dvije veteranske nevladine udruge postavile su u mjestu Jasenovac, par kilometara od mjesta nekadašnjeg ustaškog konclogora početkom studenog spomen ploču za 11 svojih poginulih pripadnika u ratu 1991. godine, a na grbu jedne od tih udruga je i ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Saborski Odbor za Ustav upozorio je da taj pozdrav vrijeđa žrtve i da ploču valja maknuti. Pred desetak dana sličnu su prosvjednu akciju kao danas Inicijativa mladih napravili i aktivisti izvanparlamentarne stranke Radnička fronta. Oni nisu privođeni na obavijesni razgovor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG