Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Hrvatskoj kao da se vodi rat pločama. Taman kako je nakon šest mjeseci postignut konsenzus da treba maknuti ustaški pozdrav sa ploče poginulim hrvatskim vojnicima u Jasenovcu, svega dva kilometra od nekadašnjeg ustaškog logora, jedna udruga iz dijaspore želi u Otočcu postaviti spomen-ploču ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću. Ova nova inicijativa naišla je na nepodijeljenu osudu, ali postavlja se pitanje – pa do kada tako?

Oko uklanjanja ploče poginulim pripadnicima stranačke milicije HOS Hrvatske stranke prava (HSP) u Jasenovcu sa ustaškim pozdravom konačno je postignut konsenzus. I premijer Andrej Plenković priznao je da je pozdrav sporan, a predsjednik Ustavnog suda koji se nada reizboru Miroslav Šeparović kazao je da je potez na Vladi.

"Sa takvim pozdravom 'Za dom spremni' oni objektivno mogu povrijediti žrtve Jasenovca. Zato mislim da su tu tablu trebali prvenstveno oni skinuti, a ako ne, da onda Vlada nađe zakonit način da se ona ukloni", rekao je Šeparović.

Narodnjaci koji su nedavno ušli u Plenkovićevu Vladu kažu da će ploča biti maknuta za najdulje mjesec dana.

Da se ne mire sa pobjedom zdravog razuma u slučaju ploče u Jasenovcu, pokazalo je danas izaslanstvo nekoliko lokalnih veteranskih udruga koje je došlo izvršiti pritisak na Ministarstvo uprave da ne miče "Za dom spremni" sa ploče u Jasenovcu, jer da to nema veze sa Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH), nego da je to "stari hrvatski pozdrav" koji, tvrde oni, nema veze sa ustaštvom.

Splitski ratni veteran Ivan Turudić, poznat po prosvjedima povodom suđenja za ratne zločine u Lori, pročitao je njihov stav.

"Ističemo kako ne gajimo nikakve simpatije prema ustaškom režimu i kako želimo izraziti pijetet poginulim suborcima. U skladu sa europskom pravnom praksom u odnošenju prema simbolima ključno je sagledati kontekst u kojem se pojedini simbol pojavljuje, odnosno – veliča li u konkretnom slučaju totalitarni režim", rekao je Turudić.

Ivan Turudić: Sagledati kontekst u kojem se simbol pojavljuje
Ivan Turudić: Sagledati kontekst u kojem se simbol pojavljuje

Povjesničar Hrvoje Klasić u izjavi za Radio Slobodna Europa odgovara im da – lažu.

"Potpuna je laž i obmana hrvatske javnosti da kontekst iz 91' nema veze s kontekstom iz 41'. Ako se već netko ne sjeća, pogledajte samo po novinama što su tadašnji lideri pravaša Anto Đapić, Ante Prkačin i Dobroslav Paraga govorili o 'Za dom spremni', o poglavniku Paveliću, o 10. travnju i o NDH", navodi Klasić.

"Tada nisu nijednom koristili termin 'stari hrvatski pozdrav', nego su vrlo jasno radili aluzije i nostalgiju prema ustaškom pokretu, NDH i poglavniku", podsjeća Klasić.

"To ne znači da su svi mladići koji su 1991. ušli u HOS bili ustaše niti da su podržavali ustaške zločine, ali oni koji su osnovali i organizirali HOS itekako su vezali jedan kontekst uz drugi kontekst", zaključuje Klasić.

Međutim, rat pločama se nastavlja. Jedna hrvatska udruga iz Švicarske planira 1. srpnja postaviti spomen-ploču na rodnu kuću ustaškog zapovjednika Jure Francetića u Otočcu, istog Francetića kojem su početkom 2000-tih digli spomenik u Slunju, pa ga je Ivo Sanader makao čim je došao na vlast.

Ta je inicijativa naišla na nepodijeljenu osudu i vladajućih i oporbe. Vlada je kazala da bi postavljanje spomen-ploče Francetiću bilo "veličanje ustaškog zločinačkog režima" i da je "protivno izvorišnim osnovama Ustava, a Vlada postupa i postupat će u skladu s Ustavom i zakonima, te štititi ugled i interese Hrvatske".

Inicijativu o postavljanju spomen-ploče Francetiću osuđuju i HDZ-ove (Hrvatska demokratska zajednica) gradske vlasti Otočca, a policija kaže da nitko nije prijavio održavanje skupa i da će oni, u slučaju da se netko u subotu tamo pojavi, "spriječiti eventualno protupravno ponašanje".

"Radi se o marginalnoj skupini ljudi koji tako žele privući pozornost javnosti", kaže za Radio Slobodna Europa politički analitičar Žarko Puhovski, koji kaže kako je Francetić bio specifična figura unutar ustaškog pokreta, ali u svakom slučaju osoba odgovorna za masovne zločine koja takvu ploču nikako ne zaslužuje.

Žarko Puhovski: Želja da se privuće pozornost
Žarko Puhovski: Želja da se privuće pozornost

Kako je Hrvatska nakon kraćeg zatišja sada šest mjeseci zaokupljena pločom u Jasenovcu, a sada se pojavljuje i pokušaj postavljanje nove podjednako problematične ploče, pitali smo – pa do kada tako?

"Oni koji su pustili duha iz boce sada ga ne mogu vratiti. Dakle, tu više nikakva vlast ne može više sama po sebi odlučivati a to se vidi iz jedne vrlo jednostavne i paradoksalne činjenice: mimo svake povijesne logike, mimo logike toka vremena, kod nas su zločini jednih i drugih i zločinački režimi jednih i drugih ove 2017. godine aktualniji nego 2007. ili 1997. godine, iako bi s protokom vremena trebalo biti obrnuto!", ocjenjuje Puhovski.

"Dakle, ne radi se više o samim povodima, nego su oni kao neka vrsta grude snijega u lavini dobili tzv. momentum i povećavaju se tom kotrljanju i to je po mom sudu u ovom trenutku nemoguće zaustaviti", dodaje Žarko Puhovski.

Njegova je procjena da će s vremenom to biti marginalizirano, ali da će ostati kao dio folklora, kao i u nizu drugih država.

"Poljska je dobar primjer za to, Finska u kojoj toga ranije nije bilo je jako dobar primjer, Italija koja to nije imala desetljećima, a sada se vraća je dobar primjer, što sve pokazuje da postoji jedna vrsta opće pravilnosti", zaključuje Puhovski.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG