Dostupni linkovi

Cancian: Rusija u Ukrajini izgubila vojnika koliko u Avganistanu


Ruski tenk T-72 zarobljen u borbi od strane ukrajinske vojske u selu Lukjanovka, Kijevska oblast, 27. marta 2022.
Ruski tenk T-72 zarobljen u borbi od strane ukrajinske vojske u selu Lukjanovka, Kijevska oblast, 27. marta 2022.

Tekst: Reid Standish

Moguće je da je Rusija za prve četiri godine sedmice rata u Ukrajini izgubila jednak broj vojnika koliko nekadašnji Sovjetski Savez u Avganistanu, navodi Mark Cancian, pukovnik američkih marinaca u penziji i viši savetnik u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije.

"Da damo malu perspektivu, za deset godina borbi u Avganistanu, Sovjetski Savez je izgubio oko 15.000 ljudi. Rusija je to možda izgubila u prve četiri nedelje ovog rata", navodi ovaj sagovornik.

U intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) on iznosi svoja očekivanja od sledeće faze rata. Takođe, navodi kakve posledice ruskog pregrupisavanja mogu biti i da li bi prve sedmice ratne brutalnosti mogle da izmene strategiju koju je Moskva imala kada je 24. februara započela invaziju na susednu državu. Takođe govori i o značaju oružane podrške koja Ukrajini stiže sa Zapada.

O oružju koje stiže u Ukrajinu

Dok rat u Ukrajini pomera svoj fokus na istok i jug zemlje, Kijev poziva zemlje NATO-a da obezbede svo oružje "potrebno" za potiskivanje ruskih snaga.

Nedavno je objavljeno da je Češka u Ukrajinu poslala desetak sovjetskih tenkova T-72, kao i haubičke artiljerije i oklopna vozila, signalizirajući novi nivo podrške i da se zahtevi Kijeva čuju.

Veruje se da i druge zemlje, kao što su Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo, takođe pojačavaju isporuke, a Sjedinjene Države nastavljaju da isporučuju više opreme nakon što su nedavno najavile stotine miliona dolara nove potrošnje za Ukrajinu.

Do ovoga dolazi pošto će ukrajinske snage možda morati da promene taktiku dok usmeravaju svoju pažnju na ruske trupe na istoku i jugu koje su bolje pozicionirane od oklopnih kolona koje su ukrajinski borci mogli da gađaju svojom lakom pešadijom koristeći protivtenkovske rakete oko Kijeva i severoistočnog dela zemlje.

Rusija trenutno repozicionira i obnavlja sopstvene snage dok prilagođava svoje ciljeve za invaziju na Ukrajinu nakon velikih gubitaka, pri čemu se Moskva nada da može kontrolisati Mariupolj, zauzeti svu teritoriju na kojima su separatisti koje podržava Rusija u Donjecku i Lugansku i opkoliti ukrajinske snage u oblasti.

"Mislim da Rusi rade ono što su u vojnom smislu trebali da urade pre tri nedelje, a to je da usmere svoje napore (i) da okupe svoje snage u oblastima u kojima su imali najviše uspeha. To bi bilo na jugu, oko Mariupolja, a oni takođe dolaze sa severa i iz regiona Donbasa na istoku", kaže Cancian.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva ruske ofanzive bio je da poveća svoje dobitke u Donbasu i zauzme te oblasti. "Dakle, nije iznenađujuće što tamo mobilišu snage. Malo je opasno za Ukrajince jer postoji mogućnost da im Rusi stanu iza leđa.

Ukrajinci su bili veoma tvrdoglavi u odbrani i dok Rusi prikupljaju više snaga (i) povlače neke (iz drugih područja), verovatno će morati da ih preurede i prerasporede. Iako će biti potrebno neko vreme da se te snage ponovo osposobe."

RSE: Zapadni obaveštajni zvaničnici veruju da će ruski predsednik Vladimir Putin želeti "najavljivan uspeh" za tradicionalnu paradu pobede u zemlji 9. maja. Da li će ovaj vremenski okvir uticati na to kako će se odvijati sledeći mesec rata i da li stvara pritisak na Rusiju, Ukrajinu i zapadne zemlje?

Mark Cancian, pukovnik američkih marinaca u penziji i viši savetnik u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije
Mark Cancian, pukovnik američkih marinaca u penziji i viši savetnik u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije

Cancian: Nije jasno kako bi taj datum (mogao) da utiče na vojne operacije.

Mislim da su generali jasno stavili do znanja šta pokušavaju da urade, (to je) da se kreću malo po malo na istoku. Zaustavili su ofanzive u drugim oblastima. Nije mi jasno da Rusima ostaje još mesec dana borbe.

Ima mnogo žrtava, a moral pada. Mislim da su ovde na vremenskoj liniji i ako uskoro ne postignu uspeh, samo će zastati i to bi bilo veoma loše za rusku vojsku.

Koje naoružanje stiže u Ukrajinu?

RSE: Vidimo pomak u pogledu toga da zapadne zemlje isporučuju više "ofanzivnijeg" oružja Ukrajini, čemu su se ranije odupirali. Može li oprema koju je isporučio Zapad preokrenuti borbu u korist Ukrajine i treba li očekivati da Kijev dobije vrste oružja koje je tražio?

Cancian: Zapad šalje opremu koju Ukrajinci već koriste ili na kojoj mogu lako da se obuče, kao što su javelin (rakete) i razne protivtenkovske rakete, kao i stingeri i druge protivvazdušne rakete.

Mislim da će se to nastaviti. Očigledno je da šalju još nekoliko velikih sistema naoružanja, poput tenkova koje Ukrajinci već koriste, tako da ih je lako uključiti u svoju bazu za obuku i logistiku. (Ali) mislim da će biti teško to previše proširiti.

(Ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski je govorio o dobijanju 1 odsto aviona i tenkova NATO-a, ali za opremu koju oni već ne koriste, potrebni su meseci, ako ne i godine, da se dobiju programi obuke, programi održavanja ili logističke linije postavljene da ih pravilno podržavaju. Dakle, nećete videti tenkove M-1 (proizvedene u SAD) da se pojavljuju u Ukrajini.

S druge strane, slanje T-72 (tenkova) koje već koriste ima mnogo smisla. Mislim da će se ti poljski MiG-29 pojaviti jednog dana u Ukrajini. Sjedinjene Države su na neki način signalizirale da neće izvršiti transfer na konferencijama za štampu. Uradiće to vrlo tiho kao što su uradili sa T-72, gde nije objavljeno su došli…samo su se pojavili u Ukrajini.

RSE: Da li je ispravno fokusirati se na vrstu opreme koju bi Ukrajinci mogli da dobiju? Da li će novi tipovi oružja doneti prednost Ukrajini u narednim nedeljama?

Cancian: Najveća stvar je municija, jer to je ono što održava vojnu borbu.

Činjenica da Zapad ne isporučuje samo protivtenkovsko oružje (i) protivavionsko oružje, već i artiljerijske granate i metke, i samo svakodnevne zalihe, sve je to strašno važno jer omogućava Ukrajincima da opstanu u polju. To im (takođe) omogućava da opremaju ove milicije koje su regrutovali na početku rata i koje sada počinju da postaju delotvorne.

Veća oprema, poput tenkova i aviona, dobija veliku pažnju i vredi ih poslati, ali najvažnije je da se ovaj tok zaliha nastavi.

Imajte na umu da Rusi ne dobijaju te zalihe. Moraju da dovoze municiju i zalihe iz drugih delova zemlje i ne proizvode ih velikom brzinom. Dakle, troše svoje zalihe dok se Ukrajinci stalno obnavljaju.

'Sistematski su ubijali ljude': Svedočenja iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

Rusija ima velike gubitke

RSE: Ruske snage nastoje da zauzmu Mariupolj, stvore kopneni most ka Krimu, prošire oblast okupacije u samoproglašenim republikama u Donjecku i Lugansku – i takođe možda opkole glavne borbene snage Ukrajine u toj oblasti. Koliko su oni ostvarivi kao ciljevi za rusku vojsku?

Cancian: Pa, to je svakako realniji set ciljeva od onoga što su imali poslednjih nekoliko nedelja kada su još uvek pokušavali da pregaze celu zemlju. Verovatno je izvodljivo, ali rekao bih malo verovatno.

Rusi jednostavno nisu mogli mnogo da napreduju u poslednje tri-četiri nedelje. Sada, oni imaju još nekoliko snaga koje mogu da dovedu, (ali) će im trebati dosta vremena da osveže snage koje su bile u borbi, i morate imati na umu da su izgubili mnogo ljudi.

Imaju nešto između 7.000-15.000 smrtnih slučajeva (prema nekim procenama), a to je sada verovatno više. S obzirom da je verovatno duplo više ranjenih nego poginulih, to znači da su do sada (sa bojnog polja) izgubili možda 40.000 ili možda čak 50.000 vojnika.

Njihove početne snage bile su samo oko 150.000 kopnenih borbenih trupa - što isključuje milicije i neke trupe za podršku - tako da su možda izgubile preko četvrtine svoje početne borbene snage.

XS
SM
MD
LG