Dostupni linkovi

Blinken ponovo potvrdio posvećenost SAD o slanju više oružja Ukrajini


Državni sekretar SAD Antony Blinken (levo) i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u Briselu 7. aprila 2022.
Državni sekretar SAD Antony Blinken (levo) i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u Briselu 7. aprila 2022.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Vašington neće dozvoliti da bilo šta stane na put da Ukrajini pošalje više oružja koje joj je potrebno u borbi protiv Rusije.

Obraćajući se novinarima 7. aprila u sedištu NATO-a u Briselu, Blinken je rekao da Sjedinjene Države razmatraju koje novo oružje mogu da pošalju Ukrajini. Rekao je da postoji veća odlučnost nego ikada da se stane uz Ukrajinu.

Blinken je takođe rekao da Rusija mora da odluči da li želi da se uključi u smislenu diplomatiju sa Ukrajinom.

Kazao je da ubistva civila u gradu Buča nisu glavni faktor u mirovnim pregovorima, ali je rekao da je verovatno da ruske snage vrše više "zverstava" u delovima Ukrajine.

'Sistematski su ubijali ljude': Svedočenja iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ranije 7. aprila zatražio je od NATO-a još oružja usred očekivanja da Rusija premešta svoje snage pre nego što pokrene veliku ofanzivu na jugoistok Ukrajine.

Najbolji način da se pomogne Ukrajini je da se toj zemlji obezbedi sve što je potrebno da ruskog predsednika Vladimira Putina postavi tamo gde mu je mesto i porazi rusku vojsku, rekao je Kuleba.

Kuleba je kazao da očekuje da će NATO snabdeti njegovu zemlju svim oružjem koje joj je potrebno za odbranu, ali je rekao da je otvoreno pitanje kada će to oružje stići.

"Diskusija nije o listi oružja. Diskusija je o vremenskoj liniji", rekao je on, dodajući da što više oružja Ukrajina dobije i što pre stigne, to će više ljudskih života biti spaseno.

XS
SM
MD
LG