Dostupni linkovi

NATO pojačava podršku Ukrajini


Ministri nakon sastanka 7. aprila 2022.

Članice NATO-a složile su se da pojačaju podršku Ukrajini, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare koja se održala nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica Saveza u četvrtak.

"Svijet se mora pripremiti na dugotrajni konflikt u Ukrajini", upozorio je Stoltenberg.

"Razgovarali smo o tome šta ćemo još učiniti, uključujući pomoć u sajber bezbjednosti i obezbjeđivanje opreme koja će pomoći Ukrajini da se zaštiti od hemijskih i bioloških prijetnji", rekao je on.

Govoreći na konferenciji za novinare, Stoltenberg je rekao da saveznici pružaju širok spektar različitih sistema naoružanja, kako sistema iz sovjetskog doba, tako i moderniju opremu.

On nije želio dati detalje o vrsti oružja ili vremenskom okviru.

"Rat bi mogao trajati još sedmicama, mjesecima ili čak godinama", rekao je Stoltenberg, dodajući kako saveznici "nameću visoke troškove" Rusiji putem sankcija kako bi pomogao skratiti trajanje konflikta.

Rekao je da će, u slučaju da rat potraje dugo vremena, najveći rizik snositi ukrajinski narod koji će "više patiti i vidjeti još više smrti i uništenja"

"I naravno, što rat duže traje, to je veći rizik za eskalaciju sukoba izvan granica Ukrajine. I upravo je na to fokusiran NATO, odnosno na sprečavanje te eskalacije", rekao je.

Sastanku NATO-a je prisustvovao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je rekao da njegovoj zemlji hitno treba još više oružja kako bi se mogla obraniti od Rusije.

Američki držvani sekretar Anthony Blinken je nakon sastanka saopštio da saveznici nastavljaju da jačaju našu odbranu i pozivaju ruskog predsjednika Vladimira Putina na odgovornost za njegov ničim izazvan i neopravdani rat protiv Ukrajine.

"Nastavićemo da podržavamo ukrajinski narod, kao i partnere koji su takođe pogođeni akcijama Rusije", saopštio je Blinken.

XS
SM
MD
LG