Dostupni linkovi

Vehabije u BiH: Od Bočinje do Maoče


Akcija u Maoči, Foto: Mirsad Arnautović
Akcija u Maoči, Foto: Mirsad Arnautović
U noći sa 1. na 2. februar 2010. oko 600 policajaca i pripadnika obavještajnih službi opkolilo je selo Gornja Maoča, između Tuzle i Brčkog, inače poznatom kao sjedište pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta.

Tako je počela najveća poslijeratna policijska akcija nazvana “Svjetlost”, provedena po nalogu Suda i Tužilaštva BiH. Njen cilj je hapšenje i procesuiranje osoba osumnjičenih „za ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, napad na ustavni poredak i izazivanje narodonosne, rasne ili vjerske mržnje“.

Tom prilikom uhapšeno je sedam državljana BiH i jedan državljanin R Hrvatske. Uhapšeni su: vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, Safet Barčić, Edis Bosnić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić, Mersed Čekić, te Adnan Rustemi, državljanin Hrvatske. Njima je određen i jednomjesečni pritvor.

Policija na prilazu Maoči dan nakon akcije
„Mjera pritvora određena je zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, zbog mogućnosti ometanja istrage, uklanjanja dokaza i opće sigurnosti građana i imovine”, obrazložio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Priča o vehabijskoj, ili selefijskoj, zajednici u BiH i prijetnjama koje dolaze od nje počinje već kad su se uglavnom bivši pripadnici odreda El- mudžahedin Armije BiH, kojeg su činili borci iz zemalja islamskog svijeta, naselili u mjesto zvano Bočinja. Zatvorena zajednica izazivala je sumnju, a njihovo ponašanje i strah. Nakon što su napustili Bočinju, dio ih se povukao u Gornju Maoču i napravio gotovo eks-teritorijalnu zajednicu koja nije priznavala zakone BiH, u nju nije bio omogućen pristup nikome ko nije dio zajednice, uključujući i policijske snage, i u kojoj se živi po šerijatskim zakonima.

POVLAČENJE U MAOČU

Jusuf Barčić bio je do smrti vođa vehabijske zajednice
Vođa zajednice je Nusret Imamović, za kojeg mnogi vjeruju da je nasljednik „šejha“ Jusufa Barčića, koji je u martu 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći. Iako je Barčić zagovarao radikalne stavove, te ih pokušavao inkorporirati u zvanične institucije Islamske zajednice u BiH, zbog čega je sa njima bio u sukobu, njegov svojevrsni nasljednik Imamović bio je još radikalniji.

Povlačenje u Gornju Maoču počelo je nakon 11. seprembra 2001. godine. Od tada se o zajednici malo zna. Imamović se predstavljao, kako pišu bosanskohercegovački mediji, kao pripadnik samostalne autonomne oblasti Gornja Maoča, te održavao predavanja širom vehabijske zajednice u BiH. Kontroverzni Imamović poznat je po izuzetno radikalnim stavovima, te je i na web portalu putvjernika.com svojevremeno emitovao i poruke najtraženijeg teroriste na svijetu i vođe Al Kaide Osame Bin Ladena, te opravdavao samoubilačke napade.

"Ovakav vid borbe ne smatramo zabranjenim, ali isto tako ne mislimo da ga treba koristiti kao što se koristi klasično uobičajeno oružje, nego samo u izuzetnim prilikama i situacijama", napisao je Imamović na portalu.

Protiv Imamovića je 2008. godine Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodilo istragu zbog sumnje da je za petnaestak učenika osnovne škole izvodio nastavu po jordanskom nastavnom planu i programu. Tužilaštvo je istragu obustavilo zbog nedostatka dokaza.

ORUŽJE ŠVERCOVANO U MRTVAČKIM SANDUCIMA

Prilikom akcije u selu Gornja Maoča pronađena je i određena količina naoružanja, te su izuzeti određeni dokumenti, propagandni materijal, od kojeg veći broj na arapskom jeziku, kao i računari, CD-ovi i DVD materijali.

Policijske strukture u BiH već dvije godine upozoravaju kako je opasnost od terorizma prisutna u zemlji, te da dolazi upravo od radikalnih predstavnika selefijskog učenja. Svojevremeno je i direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić potvrdio da se prate aktivnosti četiri grupe selefija, od kojih su dvije zanimljive zbog načina viđenja rješenja problema u BiH i svijetu, kao i da su spremne izvesti terorističke napade sa političkom pozadinom. Miletićeve tvrdnje potvrdio je i direktor policije RS Uroš Pena, uz detalj kako je kod nekih sljedbenika pokreta nađen i samoubilački pojas.

Sadik Ahmetović: BiH akcijom "Svjetlost" napravila veliki napredak u izgradnji sistema bezbejdnosti
Prethodni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović tada je negirao da selefijska zajednica u BiH predstavlja prijetnju po sigurnost BiH. No njegov nasljednik Sadik Ahmetović je, komentirajući akciju, kazao kako je "BiH napravila veliki napredak u izgradnji sistema bezbjednosti i time potvrdila spremnost da bude dobar partner EU".

Također, ovaj pokret, kako se tvrdi, ima sljedbenike i u zemljama u okruženju. O naoružavanju ekstremnih bošnjačkih skupina pisao je i “Glas Srpske”, koji kaže kako se naoružavanje obavljalo od 2006. godine putem džemata u Austriji, a u BiH je, tvrde, dostavljano u mrtvačkim sanducima pogrebnog društva.

„Vehabije u Gornjoj Maoči povezane su i sa vehabijama u Novom Pazaru, i riječ je o istom pokretu koji se pojavio na ovim prostorima poslije rata u BiH“
, izjavio je ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić za B92.

Predsjedavajući parlamentarne komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Mirko Okolić kazao je kako je BiH, između ostalog, i neukidanjem viza od strane EU platila cijenu toleriranja radikalnih islamskih pokreta: "Federalne vlasti svjesno krše Ustav i zakone zbog odnosa prema Gornjoj Maoči, jer su dopustile grupi sljedbenika radikalnog tumačenja islama da ovo selo kod Brčkog bukvalno izdvoji iz sastava FBiH i pretvori ga u vehabijsku oazu."

Žitelji Gornje Maoče povezivani su i sa planovima za terorističke napade u zapadnoj Evropi, uključujući i postavljanje bombe tokom sahrane pape Ivana Pavla II.

***

Pročitajte i ovo:
U Gornjoj Maoči uhapšeno sedam osoba
Postoji li opasnost od vehabijskog pokreta u BiH?
Da li se i ko naoružava u BiH?
Teroristička prijetnja grupe selefija
XS
SM
MD
LG