Dostupni linkovi

Teroristička prijetnja grupe selefija


Sarajevo, džamija kralja Fahda, u kojoj se mole vehabije.
Sarajevo, džamija kralja Fahda, u kojoj se mole vehabije.

Direktori policija Republike Srpske i Federacije BiH raspolažu informacijama o terorističkoj prijetnji koja stiže od grupe selefija, a koja ima za cilj izvršiti terorističko djelo sa političkom pozadinom. Selefije su vjernici muslimani koji smatraju da Islam treba vratiti u stanje iz vremena proroka Muhameda.

Kako je za bh. štampu izjavio direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić, policija prati četiri grupe tih osoba. Dvije su, kako je rekao, interesantne zbog načina razmišljanja i viđenja rješenja problema u BiH i svijetu. U tom smislu planiraju neke agresivne ili militarističke mjere, naveo je Miletić.


I direktor policije Republike Srpske Uroš Pena kaže kako se podaci o djelovanju selefija razmjenjuju sa MUP-om Federacije BiH, te da se prate na cijelom teritoriju:


“U ovom momentu veći problem je u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj. Međutim, s obzirom da se radi o jedinstvenom bezbjednosnom prostoru, bez administrativnih granica, to je sasvim moguća prijetnja i za Republiku Srpsku. Policija Federacije BiH i Republike Srpske usko sarađuju na ovom problemu i imaju identifikovana određena lica. U ovom momentu ne možemo govoriti koliki je stepen njihovog angažovanja u terorističkim aktima. U svakom slučaju, iz reda pripadnika selefija se i regrutuju određeni teroristi.”


Da se ne radi samo o nagađanjima, već da postoje i dokazi koji upućuju na to da selefije predstavljaju ozbiljnu terosističku prijetnju, potvrđuje direktor policije Republike Srpske Uroš Pena:


“Samo prisustvo, samo njihovo naoružavanje, izrada određenih prsluka sa eksplozivom, itd, je dovoljan znak da policije moraju ovom predmetu posvetiti veću pažnju.”


Direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić je također izrazio zabrinutost činjenicom da je “zabrinjavajuće kada neka osoba nabavi samoubilački pojas, jer se odmah postavlja pitanje kakvu on namjeru ima i koga hoće da ubije.”

Selefije su, inače, vjernici muslimani, koji preuzimaju određena učenja Ibn Tejmije, sirijskog učenjaka iz XIV vijeka. Oni se, prema riječima Muharema Omerdića, rukovodioca vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH, drže izvornog teksta. Jako su krutih stavova, te se između ostalog, drže učenja kao i takozvane vehabije. Iako korijene vuku iz Saudijske Arabije zvanična ulema BiH ima zadršku prema njihovim tumačenjima, kaže Omerdić:

“Zvanična oficijalna ulema ne odobrava tu krutost i ne odobrava da se po određenom radikalnom tumačenju izazivaju konflikti među ljudima, pa, između ostalog i izvršavanje određenih islamskih dužnosti, ne ulazeći u to da ipak postoje neki krugovi koji žele da se zadrže na tom krutom tumačenju. S te strane, to je naravno drugo pitanje. Ne možete te krutosti naći kod učenjaka. Obično se ta krutost nalazi kod onih ljudi koji nemaju dovoljno razumijevanja u propise islama, ali ih počnu tumačiti.”

Više o selefijama u tekstu na web sajtu bošnjaci.net.

XS
SM
MD
LG