Dostupni linkovi

Makedonski uzgajivači kanabisa najavljuju proteste


Ilustrativna fotografija

Uzgajivači kanabisa najavljuju proteste firmi licenciranih za izvoz suvog cveta dobijenog od kanabisa za medicinske svrhe, ukoliko se ubrzo ne donese novi zakonski predlog, kojim se omogućava izvoz, a koji je povučen iz skupštinske procedure.

Novi predlog Zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci vraćen je, naime, na doradu Ministarstvu zdravlja posle mnogo reakcija u javnosti i kritika nevladinih organizacija.

Uzgajivači kažu kako imaju velike zalihe cveta kanabisa i da će to proizvesti velike gubitke, te su od Vlade zatražili da odmah predloži ponovo zakonsko rešenje kojim će se omogućiti izvoz suvog cveta kanabisa, te da Sobranje usvoji to rešenje po hitnom postupku, u roku od sedam dana.

"Ta roba ne može da čeka, to mora da se ekstrahira. To je organski proizvod, cvet ne može da čeka. Svakodnevno gubimo sve više i više", kaže predsednik Udruženja Makkanabis Kostadin Dukovski.

Novim se predlogom omogućava izvoz suvog cveta dobijenog uzgajanjem kanabisa za medicinske svrhe, ali uz obavezu uzgajivača da poštuju međunarodne konvencije i zakonodavstvo koje reguliše tu materiju, te ispune određene uslove i posle dobijanja saglasnosti Vlade da se bave tim poslom.

Do sada je odobrenje za uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe u Severnoj Makedoniji dobilo više od 30 kompanija, sa tendencijom da se taj broj povećava, te je povlačenje zakona iz skupštinske procedure izazvalo oštre reakcije.

Pravila i investicije

Predsednik Udruženja Makkanabis Kostadin Dukovski kaže da u poslu kojim se bave ima oko 150 miliona evra stranih investicija, najviše iz Poljske i Izraela, i da zbog toga Vlada i Sobranje ne bi trebalo da odugovlače sa donošenjem izmena Zakona.

"Ljudi iz inostranstva koji su investirali, mene kao predsednika pitaju šta se to događa u Makedoniji", kaže Dukovski.

"Iz tih razloga uputio bih apel i vlastima i opoziciji da izvrše izmene po hitnom postupku, zato što se ne radi o šali. Moramo pokazati svetu da mi znamo da se nosimo sa ovim problemom i da znamo da privučemo strane investitore", dodao je.

Osim dozvole za izvoz cveta kanabisa, uzgajivači već nekoliko meseci zahtevaju i da se ne traži bankarska garancija za obavljanje ovog posla od milion evra, da se uzgajivači ne obavezuju da uplate 10 odsto godišnjeg dobitka u budžet, da firma nema obavezu da zaposli najmanje 15 osoba.

Benefit i kritike

Interesovanje za investicije u ovom sektoru je veliko s obzirom na povoljnu biznis klimu u Severnoj Makedoniji, kao i zbog jeftine radne snage, kažu upućeni.

Oni ističu i rapidno povećanje cene ulja i suvog cveta kanabisa na svetskim berzama.

Predložene izmene Zakona predviđaju i otvaranje državne agencije za kanabis, a proizvođači se nadaju da će to pomoći u ubrzanju procedura za izvoz.

Ministar zdravlja Venko Filipče nedavno je najavio da će deo novca koji će se dobijati od plaćanja licence za proizvodnju medicinskog kanabisa ići u budžet za retke bolesti. On je rekao da ovaj sektor može dati veliki doprinos domaćoj ekonomiji, dodajući kako Vlada procenjuje da taj biznis može doneti oko 100 miliona evra, što je oko jedan odsto od BDP-a u Severnoj Makedoniji.

Iz Ministarstva su saopštili da su već počeli razgovore kako bi se uskladila zakonska rešenja o proizvodnji lekova od kanabisa, o dobijanju licence za njegovo uzgajanje, te o stavljanju pod kontrolu novih vrsta droga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG