Dostupni linkovi

'Big Majk' sa Zaevim o proizvodnji kanabisa u Severnoj Makedoniji


Stabljika marihuane, ilustrativna fotografija
Stabljika marihuane, ilustrativna fotografija

Tišina u Vladi Severne Makedonije nakon posete američkog milionera Majka Straumetisa (Michael Straumetis), poznatijeg kao jedan od većih proizvođača kanabisa, sa nadimkom Big Majk, podstakla je spekulacije u javnosti o sadržajima razgovora na sastancima u Skoplju.

On je na društvenoj mreži Instagram objavio fotografije i video dolaska privatnim avionom, kao i sa sastanaka koji je u zgradi Vlade imao sa premijerom Zoranom Zaevim, ministrom zdravlja Venkom Filipčem, kao i sa gradonačelnikom opštine Centar Sašom Bogdanovićem.

“Sa uzbuđenjem vam najavljujem da ću ovu zemlju napraviti evropskom super silom kanabisa”, piše Straumetis na svom Instagram profilu.

Mediji su zatražili odgovor od Vlade o razlogu posete i o tome šta se razgovaralo na susretu sa premijerom Zaevim. Iz Vlade su odgovorili da ministri i premijer na dnevnom nivou imaju mnogo susreta i radnih sastanaka o ekonomskim temama.

“Ne postoji profesionalni standard ili praksa o javnom informisanju o svim radnim susretima u Vladi”, piše u odgovoru pres službe Vlade.

Severna Makedonija je četrnaesta evropska država koja je dozvolila legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

Najmanje dvadeset kanabis kompanija

Do sada je u Ministarstvu zdravlja Severne Makedonije licencirano najmanje 20 kompanija za proizvodnju kanabisa, a još najmanje toliko čeka dozvolu za uzgoj marihuane u medicinske svrhe. Prema onome što je već objavljeno u medijima, dve od ovih kompanija su vlasništvo rođaka premijera Zaeva, što je razlog za veće medijsko interesovanje.

Novinarska istraživanja pokazuju da veliki deo kompanija, koje su obezbedile licencu, u vlasničkoj strukturi imaju strance, odnosno deo osnivača su firme iz Poljske, Bugarske, Slovenije, Srbije, Albanije, Turske i Holandije.

Aktivisti iz udruženja za legalizaciju i dekriminalizaciju kanabisa smatraju da se novim predlogom zakona efektivno monopolizuje ovaj sektor. Advokat i aktivista Janaki Mitrovski kaže da će se izmenama zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci izbaciti sa tržišta manji igrači.

“To je namera novih izmena. Građani treba da znaju da su više od polovine kompanija na jedan ili na drugi način povezane sa rođacima premijera; ili su u njihovom direktnom vlasništvu ili su vlasništvo nekog njihovog bliskog čoveka, kao sto je advokat Zaeva”, naglašava Mitrovski.

Eliminisanje konkurencije

On dodaje da to nije sporan deo, već izmene u zakonu kojima se podižu kriterijumi, usled čega se eliminiše konkurencija. Izmene u zakonu predlažu povećanje broja zaposlenih od minimalnih četiri na 15 radnika, čime se onemogućava da mali i porodični biznisi uđu u ovaj sektor, objašnjava Mitrovski.

“Traži se bankarska garancija od milion evra, što je krajnje neuobičajeno za ovakav biznis, jer se takva garancija traži za osiguravajuće kompanije, kladionice, banke, odnosno one institucije gde su normalne velike isplate novca, pa se traži finansijska bezbednost. Ne vidim nijedan razlog da se i ovde zatraži takva garancija, osim da bi se oterala konkurencija”, dodaje Mitrovski.

Premijer Zaev je sa govornice parlamenta tvrdio da će ovim biznisom u zemlju ući 100 miliona evra prihoda. Prema nekim istraživanjima, ukupni prihodi kompanija za 2018. godinu iznose 330 hiljade evra, a rashodi su preko tri miliona evra. Prema njihovim godišnjim podacima, ovih 20 kompanija su prijavile 210 zaposlenih.

Aktivisti iz udruženja za legalizaciju i dekriminalizaciju kanabisa do sada su tvrdili da kompanije imaju velike beneficije od licenci za medicinski kanabis, ukazujući da su sa druge strane korisnici kanabisa žestoko gonjeni od strane države.

Uzgoj kanabisa prema zakonu je dozvoljen samo pravnim licima, koji će to raditi u medicinske i naučne svrhe. Njima najpre mora biti izdata licenca od Ministarstva zdravlja, uz prethodnu saglasnost Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG