Dostupni linkovi

Gruzija razmišlja o izvozu marihuane, ali kažnjava upotrebu


Učesnica protesta za legalizaciju marihuane u Tbilisiju

Gruzijski aktivisti za legalizaciju marihuane nadaju se da bi kontroverzni zakon kojim se dozvoljava da se kanabis uzgaja i prodaje za izvoz mogao dovesti do potpune legalizacije ove droge u toj zemlji, piše Radio Slobodna Evropa.

Nacrt zakona koji predlaže vladajuća stranka Gruzijski san predstavljen je u državnom parlamentu južnokavkaske države ove nedelje, i on omogućava uzgoj marihuane sa izričitom namenom za izvoz za farmaceutsku i kozmetičku upotrebu.

Zakon je doveo do žestoke debate, pa je opozicija plan nazvala licemernim, s obzirom da je prodaja i kupovina marihuane još uvek ilegalna u Gruziji - iako je konzumacija dekriminalizovana nakon što je u novembru Ustavni sud presudio da je kažnjavanje korisnika u suprotnosti sa Ustavom.

"[Vlada] želi da proizvodi dok kažnjava druge za [korišćenje] toga, to je apsurdno," rekla je Giga Bokeria, vodeća članica parlamenta iz Evropske gruzijske partije.

Bokeria je pozvala vladu da legalizuje marihuanu "za svakoga“ i tvrdila je da je regulacija gajenja kanabisa razumna, ali da Vlada ne bi smela imati monopol na prodaju droga, izvestio je OC Media 11. septembra.

"Ja sam obični građanin koji poštuje zakone i gruzijski zakoni još mi ne daju mogućnost da otvorim radnju [ u kojoj je dozvoljena prodaja marihuane], ali nadam se da ćemo nakon nekog vremena dostići nivo na kojem osoba može doći ovde... nakon posla i odmarati... svaki dan čekam trenutak kada mogu tako zaraditi novac", rekao je Rati Cereteli, vlasnik trgovine u kojoj prodaje pribor za narkotike u Tbilisiju, za Current Time TV, mrežu ruskog jezika koju emituje RSE u suradnji sa Glasom Amerike.

Cereteli smatra da će zakon koji dopušta izvoz marihuane biti poljoprivredna blagodet za Gruziju. "Ako država legalizuje takav posao i dopušta izvoz konoplje, siguran sam da će se mnogi ljudi vratiti u napuštena sela", rekao je.

Premijer Mamuka Bakhtadze izjavio je da je nacrt zakona o izvozu kanabisa "vrlo odgovorna odluka" i da će "biti regulisan na najstrožiji način."

Dodao je da će vlada "primeniti uspešnu praksu brojnih zemalja". Izrael i Kanada bili su navedeni kao primeri koji su izgradili profitabilan sistem izvoza marihuane.

"Celi svet nastoji da diverzifikuje poljoprivredu, a u mnogim razvijenim ekonomijama može se videti da je uzgoj marihuane jedan od glavnih prioriteta, posebno za lekovitu upotrebu," rekla je Nino Zambahidze, predsednica Udruženja poljoprivrednika Gruzije.

"Mislim da će ova inicijativa biti velika podrška gruzijskoj ekonomiji, ali ... moramo postaviti veoma stroge propise jer proizvodnja marihuane za konzumaciju nije cilj ovog projekta."

Ipak, konzervativne grupe i uticajna gruzijska pravoslavna crkva izrazili su snažno protivljenje.

"To je velika greška - možda vlasti razmišljaju o budžetu [zemlje] na taj način, ali uopšte ne razmišljaju o nacionalnoj bezbednosti," rekao je Jakob Jakobašvili, gruzijski pravoslavni biskup u samostanu Bodbe. "Nijedna od naših agencija za zaštitu zakona ne uživa takvo poverenje da im se sigurno može poveriti zaštita ovih plantaža [marihuane] - rizikujemo da postanemo drugi Avganistan ili Kolumbija."

Pogledajte: Gruzijski pravoslavni sveštenici vode protestni marš 16. septembra protiv dekriminalizacije i mogućeg izvoza marihuane.

Ustavni sud je takođe odlučio da se određena ograničenja mogu staviti na upotrebu marihuane, kao što je nedozvoljeno korišćenje u javnosti, u prisustvu dece ili zabrana upotrebe za osobe s određenim zanimanjima.

Gruzija ima vrlo stroge kazne za upotrebu droga, a posedovanje mnogih droga možete dovesti do izricanja zatvorske kazne u trajanju od osam do dvadeset godina. Oko trećine svih gruzijskih zatvorenika u zatvoru je zbog dela u vezi s drogom, prema OC Media.

Iako su zastupnici obećali ispraviti nepotpune, rupama ispunjene državne zakone o drogama, do sada su samo ponudili novi zakon o uzgoju i izvozu marihuane.

Samo šačica zemalja - uključujući Holandiju, Španiju, Urugvaj i nekoliko američkih država - su potpuno legalizovale marihuanu za uzgoj, prodaju i korišćenje za ličnu upotrebu.

Više od dvadesetak njih, poput Gruzije, dekriminalizovalo je marihuanu tako da se može koristiti, ali se ne može uzgajati niti prodavati.

XS
SM
MD
LG