Dostupni linkovi

Rusi na tržištu marihuane u SAD


Ilustracija
Ilustracija

Bogati ruski državljanin optužen je da je pokušao da dođe do licence za prodaju marihuane u SAD davanjem donacija za političke kampanje uz pomoć saradnika Rudija Đulijanija. Da li je to odraz lekcije naučene u postsovjetskoj Rusiji, realnost američkog tržišta kanabisa ili oboje?

Ublažavanje ograničenja za prodaju kanabisa u Sjedinjenim Američkim Državama otvorilo je prilike za zgrtanje bogatstva preko noći nalik navali da se ščepa državna imovina kada je posle pada komunizma naglo otvoren veliki deo sveta za poslove, legalne i one druge, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ne bez iznenađenja, neki kapitalisti iz bivših sovjetskih država žele deo tog posla.

Na scenu stupaju Lev Parnas i Igor Fruman, biznismeni rođeni u Sovjetskom Savezu, zadržani 9. oktobra – kada su krenuli na let iz SAD s kartama u jednom pravcu – i uhapšeni zbog sumnje za više prekršaja, među kojima je kršenje zakona o finansiranju političke kampanje.

Federalna optužnica otpečaćena sledećeg dana navodi da su Parnas i Fruman, s još dva čoveka, davali nelegalne političke donacije koje je finansirao jedan Rus, nastojeći da dobiju licencu za prodaju marihuane u više američkih saveznih država.

Američki državljani Parnas i Fruman su saradnici Rudija Đulijanija (Rudy Giuliani) bivšeg gradonačelnika Njujorka koji je sada lični advokat predsednika Donalda Trampa (Trump) i središnja figura u istrazi o opozivu koja se znatno fokusira na komunikacije sa zvaničnicima u Ukrajini.

Pored drugih navodnih nelegalnih političkih donacija, optužnica tvrdi da su optuženi nastojali da sprovedu novac od neimenovanog ruskog biznismena identifikovanog kao "Strani državljanin-1" u fondove za kampanju američkih političara koje su smatrali ključnim za svoj plan za posao s rekreativnom marihuanom u SAD.

Reči "ruski biznismen" obično se ne povezuju s marihuanom, već pre s naftom, gasom, aluminijumom ili čelikom. Ali, zapravo, analitičari u tom sektoru sugerišu da bi to moglo biti sasvim prirodno.

"U svakoj deceniji postoji velika prilika koja menja svet i raste, i kanabis je ta industrija u ovom vremenu", rekao je za RSE Troj Dejton (Troy Dayton), direktor Arkvju grup (The Arcview Group), kompanije iz San Francuska koja ispituje tržište marihuane.

Radnici koji obrađuju kanabis u kompaniji u Las Vegasu.
Radnici koji obrađuju kanabis u kompaniji u Las Vegasu.

Ono što odvaja sadašnju industriju kanabisa od dot.com buma i drugih novih prilika na tržištima je da nije podstaknuta inovacijama, već političkom promenom, rekao je on.

"Na taj način, više lični na pad Berlinskog zida i otvaranje trgovine s Kinom", rekao je Dejton.

Kineski lider Deng Sjaoping pokrenuo je krajem 70-ih godina ekonomske reforme koje će osiromašenu državu u samo nekoliko decenija pretvoriti u drugu po veličini privredu na svetu.

Pad komunizma u istočnoj Evropi 1989. i pad Sovjetskog Saveza dve godine kasnije uneo je više od 400 miliona ljudi u globalnu ekonomiju, stvarajući prilike za brzu zaradu – u milijardama dolara – u sektorima od bankarstva preko potrošačke robe do nekretnina.

Žestoka konkurencija

Od 2012. godine 11 saveznih država i grad Vašington su legalizovali rekreativno korišćenje marihuane milionima ljudi, stvarajući industriju za koju se očekuje da ove godine da dostigne 13 milijardi dolara u prodaji. Prema navodima Akrvjua, predviđa se da će to do 2024. godine narasti na 35 milijardi dolara.

Industrija marihuane u SAD se, međutim, suočava s izazovim u davanju licenci za marihuanu nalik onima u bivšim sovjetskim republikama i satelitskim državama dok su 90-ih godina prodavali državnu imovinu, uključujući licence za prirodne resurse: obezbeđivanje transparentnog i fer procesa.

U Rusiji, Ukrajini i nekoliko drugih država u regionu, deo najpoželjnije imovine u vlasništvu države otišao je insajderima po niskim cenama, stvorivši malu klasu tajkuna. To je dovelo do ekstremnih razlika u bogatstvu i u očima miliona koji su se osetili obespravljeno bacilo mrlju na tranziciju ka kapitalizmu.

Američke savezne države nude ograničen broj licenci za uzgoj, proizvodnju i prodaju proizvoda s marihuanom, što stvara žestoko nadmetanje za njihovo dobijanje.

Procenjuje se da će industrija marihuane u SAD za samo nekoliko godina vredeti desetine milijardi dolara.
Procenjuje se da će industrija marihuane u SAD za samo nekoliko godina vredeti desetine milijardi dolara.

Direktori kockarnica, advokati, lobisti, bivši zvaničnici i njihovi rođaci su među prvima koji su dobili dozvole u Nevadi.

Kada je ta država održala još jednu aukciju za 64 licence za prodaju marihuane 2018, stigle su 462 prijave. Nevada je na kraju izdala 61 licencu za 17 kompanije, posle čega su izostavljene kompanije podnele tužbe s tvrdnjama o "rasprostranjenoj korupciji" među zvaničnicima, uključujući primanje mita.

Nedavne transakcije su podvukle velike profite koji se mogu požnjeti dobijanjem licence u Nevadi, posebno u Las Vegasu, centru kocke i zabave koji je i najveći grad u toj državi i jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Četiri kompanije iz Nevade koje se bave kanabisom i koje nisu postojale do pre nekoliko godina, prodate su 2018. godine po cenama od 40 miliona dolara do 290 miliona dolara.

Prema optužnici, Parnas, rođen u Ukrajini i Fruman, rođen u Belorusiji – zajedno s ukrajinskim državljaninom Andrejom Kukuškinom i Amerikancem Dejvidom Korijom (David Correia) – "napravili su planove da pokrenu posao s rekreativnom marihuanom koji bi finansirao Strani državlejni-1 i za koji je trebalo dobiti pristup licenci za prodaju marihuane" u Nevadi i drugim saveznim državama.

Lev Parnas, rođen u Ukrajini, i Igor Fruman, rođen u Belorusiji
Lev Parnas, rođen u Ukrajini, i Igor Fruman, rođen u Belorusiji

Zajedno s neidentifikovanim ruskim biznismenom koji je "Strani državlajnin-1", njih četvorica su se sastala u Las Vegasu početkom septembra 2018. da razgovaraju o tom poslovnom poduhvatu, navodi se u optužnici.

Kukuškin i Koria registrovali su kompaniju u Nevadi u septembru 2018, ali su promašili rok za prijavu za jednu od 64 ponuđene licence.

Kukuškin, bivši investicioni bankar u moskovskom Renesans kapital (Renaissance Capital) – koji je pomogao u razvoju ruske berze 90-ih – već je investirao u kalifornijsku kompaniju za kanabis s Andrejom Muravjovljevim, bivšim predsednikom sibirske kompanije za cement, navodi se u građanskoj tužbi podnetoj ranije ove godine u toj državi.

Muravjov je bogatstvo, koje je napravio posle 2000. s cementom, umnogostručio investicijama u tehnologiju. Potpomogao je investicionu kompaniju Ran kapital (Run Capital) u Silicijumskoj dolini. Muravjov, ruski državljanin koji živi u Moskvi, nije bio dostupan za komentar.

Mogućnost zloupotreba

Rusi su bili među prvim investitorima na tržištu kanabisa poput Kolorada, koji je jedna od prve dve savezne države koje su legalizovale marihuanu za rekreativnu upotrebu 2012, rekao je za RSE urednik MJBizdejli (MJBizDaily), vodećeg časopisa koji prati industriju marihuane.

Tako da interesovanje neidentifikovanog ruskog investitora za finansiranje dobijanje licence nije neobično. Kao ni plan njegovog tima – kako je navedeno u optužnici – da poveća svoje šanse za uspeh doniranjem do milion dolara političkim komitetima na federalnom i državnom nivou.

FBI je u avgustu 2019. izrazio zabrinutost o korupciji u dodeli američkih licenci za kanabis, posebno u zapadnim saveznim državama, među kojima je Nevada. Licence vrede do 500.000 američkih dolara, navela je ta agencija.

Američke savezne države nude ograničen broj licenci za uzgoj, proizvodnju i prodaju proizvoda s marihuanom, što stvar žestoko nadmetanje za njihovo dobijanje.
Američke savezne države nude ograničen broj licenci za uzgoj, proizvodnju i prodaju proizvoda s marihuanom, što stvar žestoko nadmetanje za njihovo dobijanje.

Berni Sačer (Bernie Sucher), američki biznismen pionir u Rusiji 90-ih a sada direktor Tikun Olam USA, koji pravi proizvode od kanabisa, rekao je da je industrija marihuane, kao i mnogi drugi sektori pod uticajem vlade, podložna zloupotrebi.

"U nekim od ovih država, imate ograničen broj licenci koje kontroliše mala grupa birokrata ili izabranih političara i postoji viđenje da ako dobijete jednu od tih licenci, postoji ogromna vrednost. I to je idealna struktura za podsticanje koruptivnog poslovanja", rekao je Sačer, koji je bio među prvim Amerikancima koji su pokrenuli posao u postsovjetskoj Rusiji i koji je imao ključne položaje u tamošnjim investicionim bankama.

Donacije

List Nevada indipendent (The Nevada Independent) izvestio je da su 2018. godine kompanije koje se bave marihuanom donirale skoro 750.000 dolara za guvernersku kampanju demokrate Stiva Sisolaka (Steve Sisolak) koji je porazio republikanca Adama Laksalta (Laxalt).

Jedno preduzeće iz Nevade koje se bavi kanabisom doniralo je 60.000 dolara Sisolaku preko šest kompanija i još 10.000 dolara na svoje ime kako bi legalno zaobišlo ograničenja za doprinos političkim kampanjama, pokazuju podaci iz te države.

Prema optužnici Parnasu i ostaloj trojci, neidentifikovani ruski biznismen poslao je dve tranše od po 500.000 dolara na bankovni račun koji je kontrolisao Fruman, nešto pre izbora u Nevadi 2018. da "pokuša da dobije uticaj i privid uticaja kod političara i kandidata".

Fruman je dao donaciju od 10.000 dolara Laksaltu kao i Vesu Dankanu (Wes Duncan), republikanskom kandidatu za državnog tužioca Nevade, pokazuju podaci iz te države.

Kukuškin je poruci partnerima naveo da će im biti potrebno "zeleno svetlo" od Laksalta da bi mogli da učestvuju u već zatvorenoj aukciji rundi za kanabis u Nevadi.

List Sakramento bi (The Sacramento Bee) iz kalifornijske prestonice izvestio je da su Parnas i Fruman takođe dali donacije nekolicini kalifornijskih političara, među kojima je lider manjine u Predstavničkom domu Kongresa SAD, republikanac Kevin Mekarti (McCarthy).

Parnas, Fruman, Koria i ruski državljanin nastavili su da se sastaju u proleće 2019, ali se posao s marihuanom nikada nije ostvario, navodi se u optužnici.

Prema podnescima i konsultantima, Kukuškin je nastavio da traži licencu za prodaju kanabisa, između ostalog u Los Anđelesu. Arkvju predviđa da će Kalifornija pokrivati petinu američkog tržišta kanabisa do 2024.

Kukuškin je takođe poslovni partner Gariba Karapetjana (Karapetyan), koji je, prema Sakramento biju, najveći trgovac kanabisom u Sakramentu s osam radnji.

FBI sada ispituje da li vlasnici kompanija za kanabis u Sakramentu plaćali mito zvaničnicima, naveo je taj list.

Mark Galeoti (Galeotti), analitičar za ruska pitanja specijalizovan za organizovani kriminal i korupciju, rekao je da kriminalci preduzetnici iz bivšeg Sovjetskog Saveze "uspevaju gde mogu iskoristiti nezgrapnu birokratiju i velike razlike u ponudi i potražnji".

To, kaže on, važi za legalnu američku industriju marihuane.

XS
SM
MD
LG