Dostupni linkovi

Što bi donijela legalizacija kanabisa u Hrvatskoj?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Legalizacija kanabisa može samo pomoći, za Radio Slobodna Evropa (RSE) doktor Ognjen Brborović komentira prijedlog oporbenih socijaldemokrata o legalizaciji kanabisa.

"Mi imamo situaciju gdje ne želimo nikakvu promjenu, jer se bojimo da će situacija biti gora, a sa druge strane ne prihvaćamo činjenicu da situacija uopće nije dobra", konstatira Brborović, donedavni dugogodišnji predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis Ministarstva zdravstva Hrvatske.

Socijaldemokrati u Hrvatskoj pripremaju, naime, zakon kojim bi se legaliziralo i liberaliziralo uzgoj i korištenje kanabisa, a koji bi se mogao u Saboru naći do kraja godine.

Što se kontroverzi oko rekreativne upotrebe kanabisa tiče, dokor Brborović kaže kako je kanabis vrlo rasprostranjen među mladima - da ga je primjerice probalo 30 posto studenata prve godine zagrebačkog Medicinskog fakulteta, ali da represivni zakon ništa nije promijenio.

"Mi imamo situaciju gdje ne želimo nikakvu promjenu, jer se bojimo da će situacija biti gora, a sa druge strane ne prihvaćamo činjenicu da situacija uopće nije dobra", konstatira Brborović.

Odrasli korisnici su – ako dođe do problema, prepušteni već ionako opterećenoj psihijatriji i odjelima za ovisnosti, ukratko – legalizacija može samo pomoći.

"Volio bih da država legalizira i počne naplaćivati porez od prodaje kanabisa, da jasno odredi da se ne smije prodavati blizu škola i ne mlađima od 18 godina, i da se od tako prikupljenog novca digne kvaliteta skrbi za korisnike sa problemima, jer ona sada nije zadovoljavajuća", zaključuje doktor Brborović.

Impuls turizmu

Svi dijelovi biljke kanabis su iskoristivi, od njih se danas može napraviti 25.000 različitih proizvoda od građevinarstva do kozmetike, procjena je da se u svijetu do 2025. godine na medicinskoj upotrebi kanabisa "okrenuti" 50 milijardi dolara, kažu u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Legalizacija kanabisa, bila bi, smatraju socijaldemokrati, dodatni impuls hrvatskom turizmu, kao što su se od toga okoristili Amsterdam, Španjolska ili Češka, poručuju oporbeni socijaldemokrati i predlažu: legalizacijom i liberalizacijom kanabisa do višeg BDP-a.

"Smatramo da bi se liberalizacijom i legalizacijom pod kontrolom države ostvario dodatni gospodarski rast, ostvarili bi se i prihodi koji bi se mogli usmjeriti u otvaranje novih radnih mjesta, a rezultat legalizacije marihuane je prije svega dodatni razvoj turističkog sektora i rast poljoprivredne proizvodnje i, posljedično, ono što je najvažnije – rast društvenog bruto proizvoda", poručuje predsjednik Socijaldemokratske stranke Davor Bernardić.

Prijedlog zakona još nije gotov, ali već se zna da bi zakon predviđao da svaka punoljetna osoba može za svoje potrebe uzgajati do devet biljaka konoplje u cvijetu, da bi se uzgojem, prometom i preradom također mogla baviti svaka punoljetna osoba, a da bi se oni koji zadovolje visoke kriterije kvalitete proizvoda uzelo da uzgajaju konoplju za potrebe zdravstvenog sustava.

Etalon održivosti

Poznato je da preparati od konoplje pomažu kod HIV/AIDS-a, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i niza drugih malignih oboljenja, kazala je bivša ministrica zaštite okoliša i osnivačica i bivša predsjednica lijevo-zelene stranke Orah, a sada predsjednica SDP-ovog Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy.

Međutim mjesečna doza koju se sada uvozi je skupa – oko 400 eura, a vlastiti uzgoj omogućio bi dostupnost i mogućnost miješanja raznih sorti radi boljeg zdravstvenog učinka, navodi Holy.

Konoplja ne zahtijeva umjetna gnojiva u većoj količini, sama čisti tlo u kojem raste, biorazgradivi materijal od vlakana konoplje mogao bi potpuno zamijeniti sve proizvode od plastike za jednokratnu uporabu, a čak i majčino mlijeko sadrži kanabinoid poput onog iz marihuane, radi jačanja imuniteta beba, pobrojala je Mirela Holy još argumenata zašto konoplja, po njoj, zaslužuje lex specialis.

"Zbog čega je savjet za zeleni razvoj SDP-a prvo krenuo s konopljom? Zato što je konoplja svojevrsni etalon održivosti, zato što ona zahvaća sve ključne elemente održivog razvoja - i gospodarske, i okolišne i društvene, i u tom smislu doista može služiti kao pramjera za pitanje održivosti", ocjenjuje Mirela Holy.

Davor Bernardić
Davor Bernardić

Bernardić je na novinarsko pitanje kazao kako se ne boji da će vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u predizbornoj kampanji pokušati iskoristiti ovu temu kao oružje protiv SDP-a ili Zorana Milanovića kojeg oni podržavaju kao predsjedničkog kandidata.

"Ne bojim se, zato što se vrijeme promijenilo. Ono što je prije možda 10 godina bilo nezamislivo, danas je postalo mainstream. Osim toga, legalizaciju korištenja kanabisa u medicinske svrhe inicirao je upravo vladajući HDZ, a ovo je samo još jedan korak naprijed", pojasnio je predsjednik SDP-a.

Za sada je potpuna legalizacija kanabisa na snazi samo u Kanadi i Urugvaju, a njegov pravnistatus različitje od jedne zemlje Europske unije do druge. Nigdje nema potpune legalizacije, međutim upravo 7. kolovoza Luksemburg je najavio da će biti prvi koji će legalizirati proizvodnju i upotrebu kanabisa u rekreacijske svrhe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG