Dostupni linkovi

Premijerski 'jalovi' susreti


Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu na jednom do susreta, arhiv
Zadnja dva kratka susreta premijera Makedonije i Grčke Nikole Gruevskog i Jorgosa Papandreua, kao i najava da će se iduće nedelje ponovo sresti, izazvale su različite reakcije u partijskim i ekspertskim krugovima - od toga da se nešto ipak kreće i da se uskoro može očekivati nešto konkretno, do mišljenja da je sve to samo prilika za fotosesiju i običan reklamni potez o političkoj volji dvojice premijera.

Nakon susreta u Istanbulu u sredu, šef makedonske Vlade je izjavio da su razgovori bili konstruktivni:

"Mislim da je konačno Grčka shvatila, bar premijer Grčke, da sa naše strane postoji volja za rešavanje ovog problema i on je to rekao. Njegova izjava da nas dvojica hoćemo da dođemo do rešenja je dobar signal."

Prethodno je Papandreu istakao da njih dvojica preduzimaju nove inicijative i napore da bi rešili ovo veoma bitno pitanje, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Ovakav razvoj događaja opozicioni Socijaldemokratski savez gleda kao potvrdu da je istovremeno aktivna i tajna diplomatija i da su eventualne nove inicijative povezane i sa nedavnim posetama Skoplju između ostalih i slovenačkog premijera Boruta Pahora i srpskog predsednika Borisa Tadića.

Konkretan predlog, a ne inicijative


Ipak, socijaldemokrat Vlado Bučkovski, nekadašnji premijer, sa rezervom gleda na to da li će iz svega toga proizaći neki konkretan predlog:

"Za pozdraviti je to ukoliko postoje nove inicijative i napori, ali mi smo već “opečeni” kada je u pitanju naš premijer Gruevski i više ne verujemo njegovim izjavama, vec očekujemo da, ako se nešto konkretno dešava, makedonska javnost bude upoznata."


Deo analitičara smatra da Makedoniji više ne trebaju inicijative, jer ih je bilo prilično, naročito onih koje proizilaze od medijatora u sporu Metjua Nimica. Jedina opravdana i prihvatljiva inicijativa bila bi ona koja bi dovela do predloga o rešavanju spora, prihvatljivog za obe strane.

"Inicijativa je inicijativa. Nama nisu potrebne inicijative, nama je potrebno da, ako već želimo, rešimo spor do samita NATO-a u novembru da bi se moglo reći u novom jesenskom izveštaju Evropske komisije da pregovori sa Makedonijom mogu početi. Ako mi to tražimo, onda nam treba konkretan i donekle konačan i prihvatljiv predlog",
kaže univerzitetski professor Ivica Josifović.

Eksperti ovakve kratke susrete dvojice premijera objašnjavaju time da oni još nisu spremni da pitanje o imenu nametnu kao zvaničnu agendu u tim razgovorima zbog straha od reakcija u svojim državama.
XS
SM
MD
LG