Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brisel počinje sumnjati u Skoplje


Skoplje, decembar 2009. godine
Makedonija u zadnje vreme sve češće dobija oštra i jasna upozorenja od međunarodnih pretstavnika u vezi sa evropskom budučnošću zemlje, u uslovima odugovlačenja rešenja spora o imenu.

U četvrtak je evroparlamentarac Zoran Taler, koji je izvestitelj o Makedoniji u Evropskom parlamentu, poručio da u Evropskoj uniji počinju da sa skepsom percepiraju poteze vlasti u Makedoniji, od toga da možda blefiraju sa željama da se integrišu u Uniju, pa do toga da je neodgovorno da političke poteze temelje na osnovu anketa javnog mnenja.

On je pri tome aludirao na poslednju anketu dnevnog lista “Dnevnik”, prema kojoj nešto više od pola ispitanika misli da treba prekinuti razgovore sa Grčkom.

Spor o imenu treba rešiti, jer bez toga nećete početi pristupne pregovore sa Evropskom unijom i to pitanje će biti sve dalje od briselske agende, upozorio je Taler.

“U Briselu su počeli da veruju da možda i nije tako velik interes za ulazak u EU. Da su možda bitni drugi interesi, da je ovo možda samo maska ili fasada za lakoverne,” rekao je Taler.

Ono što nedostaje iz Makedonije je proaktivan stav, kaže on, dodajući da zna da premijeru Nikoli Gruevskom nije lako.

Evroposlanik je poručio makedonskom premijeru da u slučaju rešenja spora neće ostati sam da bi bio proglašavan za izdajnika.

Analitičari sa kojima smo kontaktirali kažu da su ljudi u Makedoniji uplašeni od vladine politike, koja je politika duplog morala sa nejasno postavljenim prioritetima integracionih politika, što je dovoljan dokaz da ne vodimo ozbiljnu politiku.

Makedonske vlasti već duže vremena šalju poruku “ostavite nas da se sami bavimo ovim pitanjem”, pa međunarodni faktori kao da počinju i da ispunjavaju takvu želju, kažu eksperti, dodajući da je opasno plasirati tezu da evrointegrativni put zemlje može biti nastavljen i ukoliko ne bude rešen spor o imenu sa Grčkom.

“Nije tačno da mi imamo otvorenu ponudu za članstvo u NATO-u, pa ako ne rešimo spor sada, rešićemo u novembru itd., da uvek imamo vremena. Mi ne ispunjavamo i druge kriterijume koje nam toleriraju da bi uticali na brže rešenje spora sa Grčkom. Ali ako ne rešimo to u neko dogledno vreme, otvorićemo Pandorinu kutiju jer ne ispunjavamo standarde kao što su slobodno društvo, vladavina prava, slobodna tržišna ekonomija i slično,” izjavio je politički analitičar Petar Arsovski.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG