Dostupni linkovi

Nove prepreke u makedonskoj pravnoj borbi za ime


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Iako je bio najavljivan za kraj marta, pa za sredinu i za kraj aprila, susret posrednika Ujedinjenih nacija u makedonsko-grčkom sporu o imenu, Metjua Nimica, sa dvojicom pregovarača najverovatnije će se desiti u maju.

Razlog za ovakva odlaganja u Skoplju niko ne saopštava, a nedavno je iz Atine došla izjava da je bolje da se takav susret ne održi ako nije dobro pripremljen, jer je poslednji sastanak u novembru samo pokazao da nepripremljeni kontakti samo vraćaju čitav proces nazad.

“Očekujemo da u maju posrednik Metju Nimic izađe sa konkretnim predlogom ili setom ideja, ne znam kako će on to okvalifikovati. Mi smo spremni za aktivnu participaciju u svim tim pripremama. Koliko znam posrednik je u povremenom telefonskom kontaktu sa oba pregovarača i razmenjuje mišljenja i ideje. Nadam se da će dati predlog koji će biti prihvatljiv za obe strane, uključujući, pre svega, stranu koja je najviše pritisnuta i koja je u najnepovoljnijoj situaciji, a to je Makedonija”, izjavio je makedonski premijer Nikola Gruevski, dodajući da je vlada snažno fokusirana da nađe nešto što neće ugroziti nacionalne i državne interese, da bi mogli građani prihvatiti to na referendumu.
Nikola Gruevski

A neki eksperti, komentarišući stalno odlaganje novih aktivnosti medijatora Nimica, kao i prethodna iskustva i očigledno odsustvo političke volje i u Atini i u Skoplju, kažu da je jun kao rok koji je postavila Evropska komisija za rešavanje spora nedostižan cilj.

Politički analitičar Hisen Ramadani kaže da odlaganje susreta sa Nimicem proističe iz povećane obazrivosti posrednika zbog dosadašnjeg iskustva, kao i zbog taktiziranja, odnosno procenjivanja koliko na ishod mogu uticati Evropska unija i Sjedinjene Države.

“Taktiziranjem on hoće da bolje proceni stanje i koliki stepen prave odlučnosti postoji kod dominantnih faktora koji isto tako mogu uticati na rešenje ovog pitanja.”

Raniji ministar spoljnih poslova Slobodan Casule je optimist da će junski rok ipak biti ispoštovan i da ćemo do tada imati nekakav pozitivan ishod. Optimizam šefa španske diplomatije Migela Anhela Moratinosa, koji je nedavno boravio u Skoplju, Casule objašnjava kao odlučnost Evrope da deblokira proces, što se prema njemu može postići jedino izdvajanjem evrointegrativnog procesa od onog o iznalaženju kompromisa o imenu.

“Proces integrisanja Republike Makedonije će biti deblokiran ili sa privremenim sporazumom koji imamo sa Grčkom i referencom Bivša jugoslovenska republika Makedonija, ili zamenom ove reference sa kompozitnim, odnosno složenim imenom.”

U međuvremenu, grčki zvaničnici ponavljaju stav da je za njih prihvatljivo ime Republika Severna Makedonija za sveukupnu upotrebu, dok je makedonski premijer Gruevski nedavno izjavio da bi glasao protiv ovakvog predloga ukoliko bi on bio na referendumu.
XS
SM
MD
LG