Dostupni linkovi

NATO se neće mešati u spor oko imena


Anders Fogh Rasmussen i Nikola Gruevski na pres konferenciji u Skoplju, 18. jun 2010.
Anders Fogh Rasmussen i Nikola Gruevski na pres konferenciji u Skoplju, 18. jun 2010.
Rešenje spora o imenu i nastavljanje reformi su ključ za ulazak Makedonije u NATO-u, izjavio je u petak u Skoplju generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen, nakon njegovog susreta sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

On je istakao da bi želeo da vidi zemlju na istom stolu sa članicama NATO-a što je pre moguće. Želimo videti proaktivnu ulogu od svih strana da bi se našao kompromis, rekao je Rаsmusen.

"Treba doneti hrabre odluke i to od svih strana, da bi se mogao postići strateški cilj vaše države za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji."

Rasmusen se zahvalio vlastima u Skoplju za doprinos u misiji ISAF u Avganistanu i za podršku snaga KFOR-a na Kosovu. Cenimo napredak i posvećenost reformama, rekao je on.

"Moja poruka je - nastavite reforme, nastavite da doprinosite i, što je pre moguće, nađite rešenje spora o imenu. To su ključevi za vrata NATO-a, a mi ćemo nastaviti da vam pomažemo da se približite i da ih otvorite."
Rasmussen i Gruevski u Skoplju, 18. jun 2010.

Rasmusen je rekao da se Alijansa neće mešati u razgovore o imenu koji se vode pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Premijer Gruevski, pak, je izjavio da će Makedonija nastaviti da traži rešenje spora sa Grčkom.

"Sa naše strane se čini maksimum i očekujemo da i druga strana da svoj maksimum da bi se došlo do određenog rešenja. Do tada Makedonija ostaje stabilan partner NATO-a, nastavlja svoje reforme i, naravno, naše učešće u misijama Alijanse."

Gruevski kaže da i na poslednjem susretu sa svojim grčkim kolegom Jorgosom Papandreuom u četvrtak u Briselu, nije video dovoljno volje kod Grčke za rešenje spora.
XS
SM
MD
LG