Dostupni linkovi

File: EU nema rezervni plan za spor o imenu Makedonije


Evropski komesar Štefan File i makedonski premijer Nikola Gruevski u Skoplju, 19. februara
Evropski komesar Štefan File i makedonski premijer Nikola Gruevski u Skoplju, 19. februara
Dobrosusedski odnosi i u tom kontekstu iznalazenje rešenja u sporu o imenu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija trebaju biti prioritet Makedonije, sa ciljem da bude deblokiran proces njene evrointegracije, izjavio je komesar za proširenje Evropske unije Štefan File, nakon današnjeg susreta u Skoplju sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

U slučaju da se do jula ne dođe do rešenja spora, Evropska unija nema rezervni plan, kaže File, izražavajući uverenje da će vlade u Skoplju i Atini ipak iskoristiti naredni period i da neće biti potreban plan B.

Izjave sa sličnim porukama ova dva dana u Skoplju su dali i dvojica američkih senatora, delegacija Kongresa, kao i predstavnici Evropskog parlamenta.

Brisel pojačava pritisak


Najdirektniji je bio kopredsedavajući mešovitog parlamentarnog komiteta Makedonija- Evropska unija, evroposlanik iz Nemačke Jorgo Sacimarkakis, koji je rekao da ukoliko se spor između Makedonije i Grčke ne reši u sledećih nekoliko meseci, moglo bi doći do velikih problema.

Sacimarkakis je naglasio da će Brisel u narednom periodu pojačati pritisak na obe strane u sporu, jer želi deblokirati situaciju. On je izjavio da je pozitivno iznenađen zbog spremnosti premijera Gruevskog za prave pregovore, kao i zbog njegovih novih ideja o rešenju spora. Međutim, Gruevski je danas demantovao to, ističući da takve konkretne razgovore uopšte nisu imali.

Nakon poseta nekoliko pretstavnika administracija iz Brisela i Vašingtona, u Skoplju se sa velikim interesovanjem očekuje dolazak posrednika Ujedinjenih nacija u makedonsko-grčkom sporu Metjua Nimica, najavljen za utorak i sredu, nakon čega Nimic putuje u Grčku.
XS
SM
MD
LG