Dostupni linkovi

EK preduzima zakonsku akciju protiv Mađarske zbog CEU univerziteta


EU -- European Commission logo
EU -- European Commission logo

Evropska komisija je započela zakonsku akciju protiv mađarske vlade premijera Viktora Orbana, zbog zakona koji je usmjeren na gušenje međunarodnog Centralnoevropskog Univerziteta (CEU) jedne od najuglednijh obrazovnih instituucija na svijetu, čiji je osnivač i finasijer milijarder i filantrop George Soros.

Orban, koji već dugo optužuje Sorosa, Amerikanca mađarskih korijena da se miješa u untrašanja pitanja u toj zemlji, izjavio je danas sa su brojne optužbe koje se iznose na račun zakona neutemeljene.

Ovo se pitanje našlo u centru političke debate u Mađarskoj ali i u svjetskim akademskim krugovima koji takođe oštro kritikuju Orbanovu vladu zbog zadiranja u akademske slobode. U Mađarskoj je održano više građanskih protesta a i opozicija traži povlačenje spornog zakona.

Soros je o ovom problemu ragovarao sa čelnilnicima EU odnosno Evropske komisije.

Komisija je u saopštenju objavljnom u srijedu navela da je Mađarski zakon o visokom obrazovanju donesen ranije u aprilu "nekompatibilan sa funadmentalnim slobodama unutrašnjeg tržišta ali i sa akademskim slobodama"

"Odlučili smo da preduzememo zakonsku akciju prema Zakonu o visokom obrazovanju i poslali smo formalno obavještenje mađarskoj Vladi na bazi detaljne zakonske procjene" rekao je potpredsjednik EK Vladis Dombrovskis na press koferenciji u Briselu.

Sporni zakon je 10. aprila potpisao predsjednik Janos Ader čime je stupio na snagu.

Zakonom CEU, koji ima više od 1400 stranih strudenata iz više od 100 zemlja, može biti prisiljen da prestane primati strane studente od iduće godine i da se potpuno ugasi 2021.

XS
SM
MD
LG