Dostupni linkovi

Mađarska opozicija traži ukidanje zakona protiv Sorosovog Univerziteta


Tbilisi, u Gruziji gdje je Viktor Orban danas u posjeti oragnizovani su protesti protiv mađarskog premijera Orbana, 21. april 2017.
Tbilisi, u Gruziji gdje je Viktor Orban danas u posjeti oragnizovani su protesti protiv mađarskog premijera Orbana, 21. april 2017.

Opozicioni poslanici u Mađarskoj zatražili su u petak od Ustavnog suda da poništi amandmane na zakon o visokom obrazovanju za koje tvrde da su upereni protiv Centralno evropskog univerziteta (CEU) koji je osnovao milijarder i flinatrop George Soros, osnivača i Instuta za otvoreno društvo.

Žalba ima za cilj ukidanje izmjena Zakona o visokom obrazovanju donijetih prije dvije sedmice za koje kritičari kažu da ograničava akademske slobode.

"Očekujemo da Ustvani sud radi svoj posao i blokira vladu od podrivanja jednog nacionalnog univeziteta" rekla je Bernadett Szel iz partije zelenih Politika može biti drugačija, koja je podnijela apelaciju koju je potpisao veliki broj različitih opozicionih poslanika.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Univerzitet "vara" jer izdaje diplome koje se priznaju u SAD i Mađarskoj u kojoj funkcioniše od osnivanja 1993.

Univerzitet je akreditovan u SAD u državi Njujork, ali tamo nema svoj kampus.

Orban kaže da to univerzitet CEU stavlja u prednost nad ostalim mađarskim univezitetima, ali demantuje da vlada želi da ga ugasi.

"Vidio sam puno dezinformacija... a činjenica je da CEU nije u opasnosti" rekao je Orban u francuskoj tokom zvanične posjete Tbilisiju, u Gruziji, dodajui da će univerztet "nastaviti da radi i ubuduće, takođe".

Orbana su u Tbilisiju, pred kancelarijom premijera Gruzije, dočekali protesti građana upravo zbog CEU.

Mađarski premijer će se susresti i sa predsjednikom Gruzije, Giorgijem Mergvelašvilijem koji je bio student CEU.

Sukob oko Univerziteta je dio šire vladine kampanje protiv Sorosa za koga Orban tvrdi da radi na štetu mađarskih interesa jer podržava imigraciju kojoj se Orban žestoko protivi. Orban je inače i sam bio stipendista Sorosa.

Nakon donošenja izmjena zakona usmjerenog protiv CEU univerziteta, jedne od najprestižnijih svjetskih obrazovnih institucija, u Mađarskoj su izbili protesti a Vladi su se pismom protesta obratili ugledni svjetski naučnici i akademici među njima i 20 nobelovaca.

Visoki zvaničnici Evropske komisije susrešće se sa Georgeom Sorosem u Briselu da razmotre situaciju u Mađarskoj i CEU. Soros će se susresti sa predsjednikom EK, Jean Claude Junckerom i potpredsjednikom Fransom Timmermansom.

Taj susret će se dogoditi uoči vikenda tokom kojeg će se Junker na summitu okupiti zvaničnicike hrišćansko-demokratskih stranka u Evropskom parlamentu sa Orbanom, kojeg su već žestoko kritikovali zbog CEU-a.

XS
SM
MD
LG