Dostupni linkovi

Čekajući pravdu za Dženana


Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine
Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu izrečena je oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji se terete da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen, a potom preminuo dvadesetjednogodišnji mladić Dženan Memić.

Memićeva porodica gotovo dvije i po godine, kako na protestima tako i pred sudom, tvrdila je da su Seferovići nevini, a da je Dženan ubijen, te da Tužilaštvo i policija kriju ubicu i falsifikuju dokaze, zbog čega su i zatražili njihovu odgovornost.

Sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović, izrekavši oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo teretilo da su skrivili i prikrili saobraćajnu nesreću u u kojoj je, prema optužnici, teško povrijeđen, a potom i preminuo mladić Dženan Memić, naveo je kako su nalazi vještaka ukazivali na to da su optuženi nevini.

Obitelj Dženana Memića i dalje traži istinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara 2016. godine dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Najprije je utvrđeno, kako je naveo sudija Todorović, da se dva uzorka boje vozila ne podudaraju, odnosno da sporni uzorak pronađen na mjestu događaja ne odgovara boji kombija kojim je upravljao optuženi Ljubo Seferović.

Obrazlažući dalje navode prema kojima je donijeta presuda, uzet je i stav vještaka mašinske struke Jasmina Bijedića, koji je utvrdio da oštećenja na Seferovićevom kombiju nisu mogla nastati da je udario pješaka:

"Vještak svoju tvrdnju obrazlaže tako što ističe da su stubovi i vozila, možda stubovi vozila, možda najčvršći konstruktivni dijelovi vozila, prema navodima vještaka. U pitanju je profilisani lim sa izuzetno visokom čvrstoćom, zbog čega isključuje svaku mogućnost da je do oštećenja navedenog stuba došlo uslijed naleta vozila na pješake."

Dženanov otac Muriz Memić gotovo dvije i po godine je, kako pred sudom tako i na protestima koje je organizirao u Sarajevu pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo, tvrdio da je njegov sin ubijen, te da nije riječ o saobraćajnoj nesreći. Tražio je da istragu preuzme Tužilaštvo BiH i druge policijske agencije. Presudu je dočekao u suzama.

"Ma ima pravde. Evo, hvala Bogu, od danas Tužilaštvo mora krenuti sa pravdom. Ja nikad neću stati. Idem upravo pitati Dalidu (glavna kantonalna tužiteljica op.aut.). Nek' ona kaže ime, ja ću reći prezime. To sam joj davno rekao. Ona dobro zna ko je ubica i zašto ga je štitila. Ifet mi je objasnio da moramo pravno prvo završiti, a ja sam rekao da ću preuzeti pravdu u svoje ruke ako ne mognemo pravno završiti. Ja to halaliti ne mogu, oprostiti ne mogu", kazao je.

Dženanov otac Muriz Memić presudu je dočekao u suzama (na fotografiji sa advokatom Ifetom Feragetom)
Dženanov otac Muriz Memić presudu je dočekao u suzama (na fotografiji sa advokatom Ifetom Feragetom)

​Povrede Dženanove djevojke Alise Mutap, kako je utvrdio vještak medicinske struke, nisu karakteristične za nalet vozila na pješaka. Jednako, ni povrede koje je imao Dženan Memić ne ukazuju na to da je Seferovićev kombi, udario mladića, jer se povrede ne slažu sa oštećenjima na vozilu, niti sa obdukcijskim nalazom, kazao je sudija.

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, ocjenjuje kako će za ovakvu kvalifikaciju djela, ali i sam tok istrage, neko morati da odgovara:

"Pravosudna mafija je danas na koljenima. To je suštinski važno naglasiti, a danas kucamo na vrata nezaboravljenim tužiocima, nemoralnim tužiocima, i svih devet moraju odgovarati, i svih 22 policajca koji su sudjelovali u ovakvoj kriminalnoj istrazi. Nije problem kad nekoga oslobodite, ali je problem kad sud oslobodi nekoga zato što se nije desila saobraćajna nesreća, a ona je bila predmet optužnice. Dakle, dokazi su fabrikovani, tragovi su podmetani, ono što svaka budala vidi, to bi trebao da vidi i najlošiji tužilac."

Memićeva porodica gotovo dvije i po godine, kako na protestima tako i pred sudom, tvrdila je da su Seferovići nevini, a da je Dženan ubijen
Memićeva porodica gotovo dvije i po godine, kako na protestima tako i pred sudom, tvrdila je da su Seferovići nevini, a da je Dženan ubijen

I Rusmir Karkin, advokat Ljube Seferovića, ocijenio je kako je ishod očekivan:

"Ovaj postupak se jedino ovako mogao i završiti s obzirom na to da su dokazi takve prirode koji doista nisu mogli potvrditi teoriju tužilaštva."

Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG