Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu o kriminalu u slučaju smrti Dženana Memića


Protestni skup "Pravda za Dženana", Sarajevo, 21. novembar 2018.
Protestni skup "Pravda za Dženana", Sarajevo, 21. novembar 2018.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić sastala se u Sarajevu sa članovima obitelji Memić, zbog pokretanja istrage protiv određenih osoba i kaznenog djela organiziranog kriminala u slučaju Dženan Memić, mladića koji je smrtno stradao u februaru 2016. godine.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za izazivanje prometne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić. Na izricanju presude je kazano da se Seferovići oslobađaju svih optužbi te da Tužiteljstvo Kantona Sarajevo nije dokazalo krivicu.

Muris Memić, otac stradalog Dženana, nakon te presude rekao je kako slijedi nova istraga te da je ovo "dokaz da je Tužilaštvo KS (Kantona Sarajevo) sve vrijeme vodilo pogrešnu istragu". On je u nekoliko navrata javno rekao da zna tko je ubio njegovog sina, ali da prvo želi da se to dokaže s pravne strane.

Dženan Memić je 8. februara 2016. zadobio smrtonosne povrede glave u incidentu koje je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo kvalificiralo kao prometnu nesreću. Njegovi roditelji tvrdili su suprotno.

XS
SM
MD
LG