Dostupni linkovi

Protest na Baščaršiji: “Uhapsite ubice!”


Protest na Baščaršiji

U isto vrijeme kada je u Banja Luci počeo veliki skup u organizaciji grupe "Pravda za Davida", u Sarajevu je održana protestna šetnja pod nazivom "Pravda za Dženana, Davida, za svu djecu". Stotine građana Sarajeva se pridružilo Murizu Memiću, ocu nastradalog Dženana, u šetnji od Trga djece Sarajeva do Baščaršije.

Noseći veliki transparent na kojem je ispisana riječ “Pravda” i slike Dženana Memića i Davida Dragičevića, protestanti su putem uzvikivali: "Pravda za Dženana! Pravda za Davida! Uhapsite ubice! Hoćemo pravdu! Uz tebe smo, Davore!"

“Tražim pravdu 1.050 dana, na ulici. Sve se zna, i ko je nalogodavac i ko je ubica. Doći ću na kraju do pravde. Država ne radi svoj posao, čekamo Tužilaštvo BiH da otvori istragu i da konačno rade svoj posao", kazao je Memić okupljenim sugrađanima.

Sredinom februara napuniće se tri godine od smrti njegovog sina Dženana. On je 8. februara 2016. godine zadobio smrtonosne povrede glave u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo kvalificiralo kao saobraćajnu nesreću. Večeras je Muriz Memić najavio nove, najveće do sada proteste na godišnjicu Dženanove smrti, ako do tada sud ne riješi slučaj.

Porodica Memić od samog početka tvrdi da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći, a Kantonalni sud u Sarajevu polovinom jula je izrekao oslobađajuću presudu optuženima Ljubi i Bekriji Seferoviću navodeći da nema dokaza da je došlo do saobraćajne nesreće niti povrede na tijelu mladića odgovaraju onima tipičnim za nalet vozila na pješaka.

Nakon toga je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet ubistva Dženana Memića. Njegov otac je ranije Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv 40 osoba koje su učestvovale u sakrivanju istine o smrti mladića. Jedan od zahtjeva porodice Memić je smjena glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

XS
SM
MD
LG