Dostupni linkovi

Demonstranti zapalili zgradu libijskog parlamenta


Slika zgrade koju koristi zgrada libijskog parlamenta sa sjedištem u Tobruku na istoku zemlje snimljena pred zoru 2. jula 2022.

Demonstranti su zapalili zgradu libijskog parlamenta u istočnom gradu Tobruku, protestujući protiv sve lošijih životnih uvjeta i političkog zastoja, javila je agencija AFP pozivajući se na libijske medije.

Nekoliko televizija izvijestilo je da su demonstranti ''uspjeli u petak, 1. jula, prodrijeti u zgradu i počiniti vandalizam'', dok su mediji prikazali slike gustih stupova crnog dima dok su demonstranti palili gume.

U drugim medijskim izvještajima navodi se da je dio zgrade izgorio. Parlamenta je bio prazan, budući da je petak u Libiji neradni dan.

U Libiji mjesecima traju demonstracije zbog sve lošijih životnih uvjeta i političkog zastoja. U dijelovima te zemlje već nekoliko dana nema struje, nakon blokade naftnih postrojenja.

Libijski parlament koji se naziva Zastupničkim domom formiran je u Tobruku, stotinama kilometara istočno od glavnog grada Tripolija, nakon raskola između snaga koje kontroliraju istok i snaga koje kontroliraju zapad te zemlje od 2014. godine.

Drugo, suparničko tijelo, službeno poznato kao Visoko državno vijeće, ima sjedište u Tripoliju.

Sjevernoafrička zemlja bogata naftom razorena je u sukobima započetim 2011. godine, kada je tokom pobune podržane od NATO-a, sa vlasti zbačen i ubijen višedecenijski lider Gadafi, podseća agencija AP.

Zemlja je danas ključna polazna tačka za hiljade migranata koji putuju u Evropu, a nekada je imala jedan od najviših životnih standarda u Africi, s besplatnom zdravstvenom skrbi i besplatnim obrazovanjem, navodi BBC.

U brojnim libijskim gradovima danas se održavaju protesti zbog stalnih isključenja struje, rasta cijena i političkog zastoja.
U glavnom gradu Tripoliju, gdje vlada suparnička administracija, demonstranti su pozvali na izbore.

Dvije vlade već se mjesecima bore za vlast. Jedna ima sjedište u Tripoliju, koju vodi Abdul Deibah.

Drugu, sa sjedištem na istoku zemlje, vodi bivši ministar policije Fati Bašaga, kojeg je imenovao parlament i podržava general Kalifa Haftar.

Predsjednički i parlamentarni izbori, izvorno zakazani za decembar prošle godine, trebali su zaokružiti mirovni proces pod vodstvom Ujedinjenih nacija nakon završetka nasilja 2020. godine.

Ali do glasanja nikad nije došlo zbog nekoliko spornih kandidatura i dubokih neslaganja oko izbornog zakona između suparničkih centara moći na istoku i zapadu.

Ujedinjene nacije su saopćile u četvrtak da pregovori između suparničkih libijskih institucija, usmjereni na pomak s mrtve tačke, nisu uspjeli riješiti ključne razlike.

XS
SM
MD
LG