Dostupni linkovi

Libija: Deset godina revolucije koja je zbacila Gadafija, a donijela haos


Građani na Trgu mučenika u Tripoliju, Libija
Građani na Trgu mučenika u Tripoliju, Libija

Libijci su u srijedu obilježili 10 godina od početka pobune kojom je srušen dugogodišnji vladar Muamer Gadafi (Muammar Gaddafi), okončavši dugu diktaturu, ali bacivši zemlju u deceniju nasilnog bezakonja, prenosi Reuters.

U zapadnoj Libiji održane su svečanosti na javnim trgovima uz vatromet, vojne parade i govore.

Na istoku, koja je pod kontrolom suparničke vlasti, atmosfera je sumorna.

Stanovnici Zavije, blizu glavnog grada Tripolija na zapadu, marširali su centrom grada gdje je 2011. pogubljeno desetine pobunjenika nakon što su ih okružile Gadafijeve snage.

Na zgradama na kojima se i dalje vide oštećenja od minobacača i vatrenog oružja raširene su zastave.

Te će oštećenja "ostati, tako da ne zaboravimo šta se ovdje dogodilo", rekla je Mofida Al-Romeih, koja je u masakru izgubila dva brata i rođaka za Reuters.

Istovremeno, Ujedinjene nacije pojačavaju napore na pronalasku mirnog rješenja sukoba koji je podijelio tu zemlju nakon svrgavanja i ubistva Gadafija.

Izaslanik UN-a Jan Kubis sreo se u utorak s libijskim čelnicima u njegovoj prvoj posjeti sjevernoafričkoj državi od stupanja na tu funkciju.

Naglasio je važnost učvršćivanja krhkog oktobarskog primirja između suparničkih frakcija u Tripoliju na zapadu i Bengaziju na istoku.

Međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju podržava Turska, dok Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) generala Khalife Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat.

Također je pozvao na "glatku tranziciju vlasti" nakon razgovora u Švicarskoj koji su, ranije ovog mjeseca, rezultirali formiranjem nove privremene izvršne vlasti zadužene za provođenje izbora u decembru.

Obilježavanje desetogodišnjice svrgavanja Gadafija bilo je tiho u istočnoj Libiji, gdje kontrolu ima administracija koju podržava vojni moćnik, general, Khalifa Haftar.

Čak i u glavnom gradu regije Bengaziju, gdje je revolucija počela prije 10 godina, nisu planirani zvanični događaji, unatoč tome što su vlasti srijedu proglasile nacionalnim praznikom.

"Izlazak na proslavu ... bio bi lud, jer je revolucija bila katastrofa koja je uništila godine stabilnosti", rekao je aktivista Khamis al-Sahati.

Ipak, male grupe ljudi su se okupile na ulicama Bengazija noseći nacionalne zastave ili slike voljenih osoba koje su izgubile život u nasilju.

XS
SM
MD
LG