Dostupni linkovi

Libijski parlament: Nemoguće održati predsedničke izbore 24. decembra


Premijer Libije Abdulhamid al-Dbeibah na putu ka Izbornoj komisiji gde je predao papire za kandidaturu za predsedničke izbore, Tripoli, novembar 2021.
Premijer Libije Abdulhamid al-Dbeibah na putu ka Izbornoj komisiji gde je predao papire za kandidaturu za predsedničke izbore, Tripoli, novembar 2021.

Odbor libijskog parlamenta saopštio je u sredu, 22. decembra, da je "postalo nemoguće održati dugo očekivane predsedničke izbore" koji su zakazani za petak.

Ovo zvanično saopštenje je dugo očekivano s obzirom na brojne izazove i pozive da se izbori odlože.

Izborna komisija Libije nije uspela da sastavi listu kandidata zbog čega je sinoć raspuštena.

Kako javlja agencija Rojters, prethodni dan su se suparničke oružane grupe mobilisale rano u Tripoliju, zatvarajući puteve na jugu glavnog grada, a iz škola su telefonirali roditeljima da pokupe svoju djecu.

Predsednički izbori su trebali biti održani ovog petka, ali bez jasnog dogovora o pravilima, i uz sporove oko podobnosti glavnih kandidata, proces je zaustavljen i ne može se nastaviti.

Grupa pregovarača se sastala u Bengaziju, a sastanku su prisustvovali i komandant istoka Khalif Haftar i bivši ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagh iz Misrate, sa jedne strane i privremeni premijer Abdulhamid al-Dbeibah, koji je suparnički kandidat.

Privremena vlada i izborna komisija organizovani su prošle godine u skladu s planom kojeg podržavaju Ujedinjene nacije kako bi se okončala previranja koja su uslijedila nakon pobune koju je podržao NATO i kojom je svrgnut višedecenijski predsjednik zemlje Muammar Gaddafi, podsjeća Rojters.

XS
SM
MD
LG