Dostupni linkovi

Gadafijev sin diskvalifikovan iz izborne trke u Libiji


GERMANY
GERMANY

Izborna komisija Libije je u srijedu 24. novembra saopštila da Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg diktatora Muamera Gadafija, nije imao pravo da se kandiduje na predsjedničkim izborima zakazanim za decembar.

Saif al-Islam Gadafi (49), dosta jak kandidat, jedan je od 25 kandidata koje je komisija diskvalifikovala u inicijalnoj odluci o kojoj će u žalbenom postupku odlučiti pravosuđe.

Prijavilo se ukupno 98 kandidata za predsjedničke izbore.

Sporovi oko izbornih pravila, uključujući pitanja oko pravne osnove za glasanje i ko bi trebao da ima pravo na kandidaturu, prijete da poremete mirovni proces koji je podržala međunarodna zajednica s ciljem da se okonča decenija frakcijskog haosa.

Predsjednički izbori u Libiji najavljeni su za 24. decembar, a neimenovani libijski zvaničnik je kazao da je Saif al-Islam Gadafi eliminisan iz izborne trke zbog toga što je pravosnažno osuđen u toj zemlji.

Moamer Gadafi svrgnut je i ubijen u ustanku 2011. godine. Protiv Gadafija je Međunarodni krivični sud podigao nalog za hapšenje zbog zločina protiv čovječnosti u vezi s njegovom navodnom ulogom u krvavom gušenju protesta 2011., a takođe ga traže tužioci u Tripoliju u vezi s navodnim ubistvima koja su počinile ruske paravojne formacije u toj zemlji. Gadafi odbacuje optužbe.

Prijavu za kandidaturu je podnio 14. novembra.

Neki od drugih kandidata koji su isprva dobili odobrenje politički suparnici su optužili za moguća kršenja izbornih pravila.

Jedan kandidat, privremeni premijer, Abdul Hamid Dbeibe, obećao je da se neće kandidovati za predsjednika kao uslov za preuzimanje svoje sadašnje uloge i nije se povukao s pozicije tri mjeseca prije glasanja, kako to traži osporeni izborni zakon .

Još jedan istaknuti kandidat, vojni zapovjednik Kalifa Haftar, navodno ima američko državljanstvo, što bi ga takođe moglo isključiti. Mnogi u zapadnoj Libiji optužuju ga za ratne zločine počinjene tokom njegovog napada na Tripoli 2019-20. Haftar poriče ratne zločine i kaže da nije američki državljanin.

Dbeibe je izborna pravila opisao kao "neispravna". U septembru ih je izdala predsjednica parlamenta Aguila Saleh, koja je takođe kandidatkinja na predsjedničkim izborima.

Izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Libiju Jan Kubiš, koji se povlači sa svoje dužnosti, rekao je u srijedu Vijeću sigurnosti UN-a da će libijsko pravosuđe donijeti konačnu odluku o pravilima i o tome jesu li kandidati podobni.

Izvor: The Guardian, AP

XS
SM
MD
LG