Dostupni linkovi

UN objavio da rivalske vlade u Libiji nisu postigle sporazum o izborima


Tripoli, decembar 2021.
Tripoli, decembar 2021.

Predstavnici dve rivalske vlade u Libiji nisu uspeli da postignu sporazum o izborima tokom treće runde pregovora u Egiptu uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN), što dodatno komplikuje međunarodne napore za pronalaženje izlaza iz decenijskog haosa u zemlji.

Specijalna savetnica UN za Libiju Stefani Vilijams rekla je da su poslanici parlamenta na istoku Libije i članovi Visokog državnog saveta, savetodavnog tela sa sedištem u Tripoliju, na zapadu zemlje, u nedelju bez uspeha završili poslednju rundu pregovora o ustavnim amandmanima koji se tiču izbora.

Cilj pregovora, započetih 12. juna, bio je uspostavljanje ustavnog okvira za izbore u Libiji, ali dve strane nisu uspele da se dogovore o merama za prelazni period do izbora, navela je Vilijams.

Pozvala je predstavnike dve strane da se sastanu u roku od 10 dana kako bi pokušali da premoste jaz.

Libijski mediji navode da su glavna sporna tema bili kriterijumi za predsedničku kandidaturu.

Visoki državni savet, sa sedištem u Tripoliju, insistirao je da vojna lica ne smeju da imaju pravo kandidovanja za najvišu funkciju u zemlji, što je očigledno bilo usmereno protiv komandanta Halife Haftara, moćnika na istoku.

Sa druge strane, poslanici sa istoka su se zalagali da vojna lica imaju pravo da se kandiduju na izborima.

Haftar je najavio kandidaturu na predsedničkim izborima zakazanim za decembar prošle godine, otkazanim zbog brojnih razloga, uključujući spor oko izbornih zakona.

Libija, severnoafrička zemlja bogata naftom, razorena je sukobima započetim 2011. godine, kada je tokom pobune podržane od NATO-a, sa vlasti zbačen i ubijen višedecenijski lider Moamer Gadafi, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

Zemlja je najveći deo protekle decenije bila podeljena između dve rivalske vlade od kojih svaka ima podršku više naoružanih grupa i različitih država, zaključuje AP.

XS
SM
MD
LG