Dostupni linkovi

Beograd konačno spreman za gej paradu?


Grafti u Beogradu, juli 2009., Foto: Vesna Anđić
Grafti u Beogradu, juli 2009., Foto: Vesna Anđić
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je političke partije u Srbiji da podrže, ili bar, ne napadaju mogućnost održavanja Povorke ponosa. Njegov kolega u Vladi, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić smatra da se klima u Srbiji bitno promenila i da je sada moguće održavanje jednog takvog događaja.

Uprkos ovim tvrdnjama, stiče se utisak da su predstavnici LGBT populacije i dalje skeptični, jer još uvek nije postignut dogovor o datumu održavanja parade ponosa.

Da li će se Beograd, konačno, ove godinu upisati na mapu svetskih metropola koje su, makar u onom navidljivijem delu – održavanjem parade ponosa, uspele da prevaziđu predrasude prema pripadnicima LGBT populacije? Prethodna dva pokušaja okončana su sramno:

2001. godine - premlaćivanjem učesnika parade, i 2009. – javnim priznanjem vlasti da nije u stanju da osigura njihovu bezbednost.

Predstavnici vlasti ovog puta emituju optimističnije tonove. Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić uveren je da je sada klima drugačija i da su stvoreni uslovi za održavanje parade ponosa.

Svetozar Čiplić, arhiv
“Naravno, da za godinu dana nijedno društvo ne može da bude izlečeno od netolerancije. U jednom društvu ne možete da sprečite ljude da prete, ali učinjen je veliki pomak i u pravosudnom delu, gde su svi koji su pretili i koji su se organizovali procesuirani i, sa druge strane, potpuno je drugačija atmosfera prema povorci ponosa.“

U prilog tom optimizmu trebalo bi da ide i javni poziv ministra policije Ivice Dačića strankama u Srbiji da neki način daju signal da se ne protive održavanju gej parade:

"Klima jeste drugačija sada nego što je bila prošle godine, ali ukoliko se želi da se taj skup organizuje i da bude bez incidenata i problema, mislim da je neophodno da njegovo održavanje podrže predstavnici političkih stranaka, bilo da je reč o poziciji ili opoziciji, ili bar, da ne napadaju. Time bi pokazali jedan princip političke tolerancije, odnosno nediskriminacije u našem društvu.“


Predstavnici udruženja LGBT populacije obavili su u proteklom periodu niz razgovora sa vladajućim i opozicionim partijama, uključujući i one čiji su stavovi rigidni u odnosu na tu vrstu manjinskih prava, i generalni njihov utisak je – da u tim krugovima sada nema velikog protivljenja.

Radikali obećali da će biti 'uzdržani'


Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse:

„Veći deo tih partija nam je pružio podršku za održavanje parade ponosa ove godine. Srpska napredna stranka i Srpska radikalna stranka su se suprostavile nasilju i one ne podržavaju nijedan vid nasilja i diskrimacije prema LGBT poulaciji, ali neće se direktno oglašavati povodom održavanja parade ponosa. Tako su bar rekle.“

Grafiti u Beogradu, avgust 2009.
RSE: Znači li to da će parada, konačno, biti održana ove godine?

“Ne mogu da kaže ni da li će biti održana ove godine, ni da li je datum određen. Prosto, to je nešto o čemu ćete biti vrlo skoro obavešteni.”


RSE: Da li poziv ministra Dačića sugeriše da je neki dogovor, ipak, postignut?

“Nije na nama da o tome govorimo. Mi smo samo zaduženi za bezbednosni aspekt svega ovoga.”


Ministar Svetozar Čiplić:

“Očekujem i znam da, što se tiče tehničke, logističke i bezbednosne pomoći, državni organi stoje na raspolaganju i naravno da su sposobni da tako nešto obezbede, a verujem da je i klima u državi značajno promenjena, dovoljno da gej prajd više ne izazove takve javne proteste.”


Da li je zaista došlo do promene klime u Srbiji, i da li je sada policija u stanju da obezbedi sigurnost učesnika parade ponosa?

Navijači Partizana tokom jedne od utakmica sa natpisom Gej parada - sramota Beograda, septembar 2009.
Ljubiša Rajić, profesor Beogradskog univerziteta i analitičar društvenih zbivanja:

“Ukoliko policija bude htela da obezbeđuje taj skup, obezbediće to dobro. Ukoliko neko bude hteo da provocira, provociraće na ovaj ili onaj način. Ne znam samo da li policija ima nameru da te što provociraju, a koje dobro zna, hoće da skloni sa ulice pre nego što uopšte dođu u priliku da naprave neku provokaciju, ili će ih možda pustiti da krenu. To zavisi od toga kakvo će naređenje Dačić da izda.”


RSE: Iskazan stav ministra Dačića trebalo bi da ostavi utisak da se klima u društvu menja, o čemu govori i ministar Čiplić. Da li se slažete sa tom ocenom?

Rajić:
Ne znam koliko se klima promenila, jer je nije niko testirao u međuvremenu, ali ukupna atmosfera u društvu nije mnogo bolja nego ranije. Meni izgleda manje, više ista. Možda su samo političari za dlačicu spremiji da, eto recimo, ne osude tu paradu. Dakle, da ne počnu da govore o njima, indirektno ili direktno, kao o nenormalnima. Možda će biti za neku nijansu bolje nego prošle godine, ali nemam nikavih insajd informacija da bih mogao reći da se nešto bitno promenilo. Meni ne izgleda de se nešto mnogo promenilo.

*****
Pročitajte i ovo
Otkazana Parada ponosa

Država garantuje sigurnost
Vlada Srbije za "red i mir" na Paradi ponosa
Parada ponosa – test za vladu i državu
Dačić garantuje sigurnost "Paradi ponosa"
XS
SM
MD
LG