Dostupni linkovi

Vlada Srbije za "red i mir" na Paradi ponosa


Vlada Srbije poručuje da je Srbija demokratska država koja poštuje ljudska prava i pozvala na mir tokom “Povorke ponosa”.

Vlada Srbije raspravljala je na današnjoj sednici o predstojećoj Paradi ponosa i zaključila da je "Srbija demokratska država sa visokim standardima ljudskih prava u kojoj je pravo svakog građanina da izražava svoje ustavne slobode".

Vlada je pozvala sve građane da, poštujući Ustav i demokratske, vrednosti ne narušavaju red i mir i da ne ugrožavaju bezbednost drugih građana.

Na današnjoj sednici vlada je konstatovala u vezi sa najavljenom “Povorkom ponosa”, da državni organi treba da obezbede slobodno ispoljavanje jednakosti i različitosti.

A uoči današnje sednice, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će od Vlade tražiti da se razgovara o predstojećoj Paradi ponosa i da očekuje određenu političku odluku.

Vlada ne treba da ćuti, jer se ovde mešaju političke i policijske stvari, rekao je Dačić, gostujući na RTV B92. On je ocenio da je Povorka ponosa trebalo bolje politički da se pripremi, jer se raspravlja samo o njenom bezbednosnom aspektu.

Ministar policije izjavio je da je u načelu najbolje da se taj skup održi i da prođe bez incidenata. On je takođe ponovio da postoje ozbiljne bezbednosne pretnje tom događaju, jer postoje informacije o mogućem izazivanju incidenata na suprotnom kraju grada od mesta održavanja skupa da bi policija disloscirala svoje snage, kao i mogućnost da se ljudi koji planiraju da napadaju učesnike povorke pojave unutar povorke.

"Spremnost policije da odredi svoj deo posla je nesporna. U Srbiji nije odavno bilo rizičnijeg skupa. Postoje jasne naznake da neko preti i policija će reagovati, a gde postoje jasni dokazi policija će i preventivno reagovati", kazao je Dačić.

On je ocenio da je podignuta prevelika buka u javnosti oko Povorke ponosa i naveo da su operativne tajne koliki broj policajaca i na kojim lokacijama će biti angažovan.

LDP – Vlada mora da zauzme stav

I lider LDP-a Čedomir Jovanović uputio zahtev premijeru Mirku Cvetkoviću da na današnjoj sednici Vlada zauzme nedvosmislen stav o zaštiti učesnika Povorke ponosa.

Čedomir Jovanović, Foto: Vesna Anđić
U pismu se navodi da pred potrebama zemlje koju vodi i društvom čiju budućnost je dužan da štiti, Cvetković nema pravo da ćuti, uz napomenu da se radi o problemu koji je mnogo dublji od ekstremističkih grupa koje prete nasiljem zato što se iza njih kriju organizovane političke snage.

LDP zahteva momentalnu reakciju jer vlast nema pravo da interese koalicije stavlja ispred interesa društva, a pogotovo da u prvi plan stavi interese antievropskih, mračnih i zaostalih politika jer će to uništiti našu budućnost. On navodi da su nasilnici do sada zloupotrebljavali i državu i naciju i crkvu, jer se država pred njima povlačila.

Detaljne instrukcije za učesnike

A organizatori Povorke ponosa, na današnjoj konferenciji za novinare, predstavili su detaljna uputstva i instrukcije kako najbezbednije doći na skup. O načinima kako sa skupa otići, učesnici će biti obavešeteni na dan povorke putem letaka.

Dragana Vučković iz Organizacionog odbora, kaže za RSE da će Povorka nakon obraćanja stranih i domaćih aktivista kao i predstavnika institucija, krenuti sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta, zatim Vasinom ulicom do Trga Republike i odatle će se Knez Mihajlovom ulicom vratiti na Plato gde će se skup završiti posle kraćeg zabavnog programa.

„Apelujemo na sve zainteresovane i to je preporuka i uz konsultacije s policijom da se ide širokim, velikim gradskim ulicama, bulevarima, da se ne koristi gradski prevoz već da se dolazi u sopstvenoj režiji - kolima ili taksijem. Po dolasku na Plato svaki učesnik će proći jedan vid kontrole u smislu metal detektora. Apelujem na sve da ne dolaze sa nekim obeležijima koja bi bila prepoznatljiva .“
XS
SM
MD
LG