Dostupni linkovi

Otkazana Parada ponosa


Parada ponosa, koja je trebalo da se održi u nedelju u Beogradu, otkazana je, saopštili su juče organizatori.

Oni su kazali da su dobili rešenje MUP-a Srbije u kojem se navodi da ne postoje uslovi da se povorka održi bez incidenata na Platou ispred Filozofskog fakulteta gde je bila zakazana.

Organizatori su naveli da im je policija predložila da paradu održe na Ušću, ali da oni to nisu prihvatili, te su rešili da otkazzu manifestaciju.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Dušan Kosanović rekao je da rešenje MUP-a ne znači direktnu zabranu skupa, ali podrazumeva da
manifestacija nije ni odobrena.

"Simbolika ove manifestacije svuda u svetu je da se simbolično prošeta centrom grada i pokaže da smo ravnopravni gradjani. Ne želimo da šetamo po nekoj livadi na Ušću, to ne bi bila Parada ponosa", kazala je članica Organizacionog odbora Majda Puača.

Članica Organizacionog odbora Dragana Vučković rekla je da su, pored podrške koja je od državnog vrha dolazila proteklih dana, postojali paralelni procesi jer je na operativnim sastancima bilo i opstrukcije skupa.

Dačić: MUP je hteo da spreči nerede

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u subotu da otkazivanje Povorke ponosa nije znak nedostatka rešenosti države da omogući održavanje tog skupa.

On je rekao da skup nije zabranjen i da je preporučeno da se održi na drugom mestu, ali da organizatori nisu hteli da prihvate tu preporuku već su otkazali sutrašnji skup.

"MUP je samo želeo da ukaže na to da je postojala velika mogućnost i da su postojali brojni obaveštajno-bezbednosni podaci, čak i iz drugih država, o velikom riziku po ljudske živote i imovinu", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, mnogi su želeli i da Povorku ponosa iskoriste za "novo ruženje slike o Srbiji".

Dačić je rekao da odmah treba početi zajednički rad da bi se stvorili potrebni uslovi za bezbedno održavanje Povorke ponosa u bliskoj budućnosti.

Država je kapitulirala

Vlasti su pozdravile otkazivanje Povorke ponosa, dok su opozicione stranke i predstavnici nevladinih organizacija uglavnom reagovali negativno.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da se otkazivanjem skupa izbegavaju neželjene posledice po učesnike i sve druge gradjane, kao i po
imovinu grada.

Liberalno demokratska partija saopštila je kako Povorka ponosa "nijednog trenutka nije bila samo pitanje za policiju" koja je "ostala nemoćna da sama obezbedi održavanje skupa u društvu koje je godinama navikavano na nekažnjeno i od političara inspirisano nasilje".

Socijaldemokratska unija (SDU) osudila je odluku Vlade Srbije da "kapitulira pred pretnjama profašističkih grupa i ne omogući nesmetano održavanje Povorke ponosa".

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) ocenio je da je otkazivanje Parade ponosa kapitulacija države jer je ona time pokazala da nije u stanju da garantuje bezbednost gradjana.

Zbog pretnji desničarskih organizacija da neće ni po koju cenu dozvoliti održavanje Povorke ponosa u nedelju u Beogradu, ova manifestacija proteklih dana bila je ocenjena kao skup od velikog rizika.

Desničari nisu odustajali od pretnji

U pojedinim dnevnim novinama mogli su se pročitati i scenariji kako će desničari i navijači udariti u nedelju na učesnike povorke i policiju. Tako su “Novosti” objavile da će određene navijačke grupe izazvati incidente u širem centru grada, kako bi se policija koncentrisala na te događaje, a da će tada druga grupa navijača svim raspoloživim sredstvima udariti na učesnike gej parade. Ovaj list naveo je i arsenal koji će učesnici kontraskupa koristiti: kamenje, baklje, molotovljeve koktele, suzavce, petarde, te da će se na udaru naći ne samo učesnici i policajci, već i prodavnice.

Na naše pitanje kojim sredstvima će sprečiti održavanje Parade Mladen Obradović iz Obraza rekao je:

“Ako budemo morali da se borimo, borićemo se do kraja.”

RSE: Šta to znači?

“Već smo rekli da ni po koju cenu nećemo dozvoliti održavanje parade srama u Beogradu. Uostalom svi znaju šta će se dogoditi ukoliko organizatori pokušaju da na silu nametnu nešto protiv čega je ogromna većina srpskog naroda. Potpuno je jasno da isključivu odgovornost za sve što se tada bude dogodilo snose organizatori.”

RSE: To može da se tumači kao direktna pretnja?

“Samo održavanje, pokušaj održavanja, parade srama jeste pretnja opstanku srpskog naroda.”

RSE: Zbog čega se vi poistovećujuete sa srpskim narodom, čitav srpski narod ne deli vaše mišljenje?

“To što postoji jedan broj javnih ličnosti koji podržavaju paradu srama ništa ne znači. To nije mišljenje većine srpskog naroda i to, u krajnjoj liniji, nije mišljenje onog zdravog dela srpskog naroda. Uostalom njih možda podržavaju poznate ličnosti, ali nas podržavaju ugledne ličnosti.”

RSE: Koje su to ugledne ličnosti koje vas podržavaju?

“Pa znate vi vrlo dobro!”
XS
SM
MD
LG