Dostupni linkovi

Dačić garantuje sigurnost "Paradi ponosa"


Beogradski grafiti protiv 'Parade ponosa'
Beogradski grafiti protiv 'Parade ponosa'
Ministar policije Srbije Ivica Dačić sastao se sinoć sa organizatorima beogradske "Povorke ponosa" koji su na tom susretu “dobili uveravanje da će policija učiniti sve da Parada prođe u najboljem redu”.

Marija Savić iz organizacionog odbora parade kaže da se ne plaše pretnji u medijima, kao i da je to deo kampanje kojom pojedini centri moći pokušavaju da ih nateraju da sami odustanu od protesta.

Savić kaže da je ministar “jasno potvrdio da će MUP dati sve od sebe kako bi se obezbedio protest”.

Dačić je nešto pre razgovora sa organizatorima Parade ponosa izjavio da policiju ne treba interesuje kakav ko ima stav o predstojećoj povorci.

”Policiju treba da interesuje da tog dana bude javni red i mir. Policija ne ulazi u to da li će se nešto održavati ili ne, već moramo da brinemo o bezbednosti”, objasnio je ministar, ali nije isključio da, kako je rekao, “sa tog aspekta postoji bezbednosni rizik od napada i nasilja”.

Istovremeno, u dnevnom listu "Politika" su objavljene izjave organizacija koje otvoreno najavljuju da će pokušati da spreče održavanje skupa.

Grupa "1389" najavila je čak održavanje "srpske žurke seksualno nedevijantnih" i to takođe na Platou, gde je zakazana "Povorka ponosa".

"Promovisanje linča"

Organizacija "Obraz" otvoreno je najavila da će pokušati da spreči "Povorku ponosa".

Savić odgovara da organizatori nemaju nameru da odustanu i očekuje da država neće kapitulirati pred pretnjom nasiljem.

“Te takve pretnje shvatam nekako orkestriranim napadom na učesnike povorke, jer je krajnje neprihvatljivo da bezbednosne službe na ovako neodgovoran način plasiraju informacije u medije i na taj način pokušavaju da šire strah,“ rekla je Savić.

Ona dodaje da je na državi da adekvatno odgovori na te pretnje.

“Organizacioni odbor povorke ponosa želeo je da sastankom sa Ivicom Dačićem, pre svega, pozove ministra lično da prisustvuje Paradi ponosa i da svojim prisustvom pokaže volju ne samo za bezbedno održavanje ovog skupa, nego da time pokaže i svoje usmerenje prema demokratskim vrednostima i svemu onome što taj skup znači,“ kaže Savić.

Ona je takođe rekla da za sada nije stigao odgovor ministra tim povodom, kao ni od drugih institucija kojima su uputili pozivno pismo.

Prema njenim rečima, prisustvo Paradi ponosa potvrdili su republički ombudsman Saša Janković, njegov pokrajinski kolega Petar Teofilović, kao i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Više nevladinih organizacija zatražilo je od Ministartstva unutrašnjih poslova da zaštiti učesnike Povorke ponosa i osudilo pisanje pojednih medija koji "promovišu linč" učesnika Parade.

Pozvajući medije da izveštavaju profesionalno, bez senzacionalizma i podizanja tenzija u javnosti, održavanje “Povorke ponosa“ podržalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
XS
SM
MD
LG