Dostupni linkovi

Rama: Odbijanjem inicijative 'mali Šengen' Kosovo na gubitku


Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev, Tirana
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev, Tirana

Premijer Albanije Edi Rama rekao je 21. decembra u Tirani da Kosovo ništa ne dobija odbijanjem da učestvuje u liberalizaciji u okviru regionalne inicijative "mali Šengen", te da su takvi stavovi rezultat unutrašnje politike koju on smatra "slijepom ulicom za Kosovo".

"Zatvaranje, odbijanje i protekcionizam nikad nisu doneli ništa dobro", dodao je on.

On je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim rekao da je "mali Šengen" inkluzivna inicijativa te da je svako pozvan da u njoj učestvuje.

"Ova inicijativa je most između prošlosti koja nas razdvaja i budućnosti koja nas spaja", rekao je Rama.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Svjetske banke, State Departmenta, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih značajnih finansijskih međunarodnih organizacija.

"Ovaj cijeli proces je u potpunosti koherentan sa ambicijom koju su sve zemlje pokazale i sa posvećenošću svake zemlje da postane dio evropske porodice tako što ćemo udružiti snage da ubrzamo taj proces", rekao je Rama i dodao da će se inicijativom postaviti standardi koji su u skladu sa četiri slobode EU.

On je kazao da je sa Evropskom komisijom i Svjetskom bankom dogovoreno da će se na narednom sastanku, koji će se održati u februaru u Beogradu, izraditi nacrt o razvoju koji se očekuje iz ove inicijative.

Komisija je, kako je naveo, spremna namijeniti 1,2 milijarde eura sljedeće godine zemljama regiona u funkciji inplementacije sporazuma.

Rama je rekao da je najbitnija dobra komunikacija, stalni dijalog i saradnja u oblastima u kojima se države slažu.

Albanski premijer je naveo da će inicijativa poboljšati ekonomije svih zemalja koje učestvuju, te da zlonamjerni komentari da slobodan protok neće imati pozitivnog uticaja dolazi od onih koji ne žive u stvarnosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da se u okviru inicijative "mali Šengen" razgovaralo o tome kako da se unapredi trgovinska razmjena i promet kapitala i usluga zemalja regiona.

"Donijeli smo važne odluke, a sporazume ćemo potpisati u Podgorici ili Beogradu, kako se dogovorimo", rekao je Vučić i dodao da će prije svega biti olakšano carinjenje, biti povećan broj traka na graničnim prelazima.

Predsjednik Srbije je rekao da će biti formirano jedinstveno tržište rada, kako bi građani Srbije, Albanije ili Sjeverne Makedonije mogli bez smetnje da rade u bilo kojoj od tri zemlje, što je od ogromnog značaja, obzirom na to da sve tri zemlje imaju problem sa radnom snagom.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da saradnja sa Srbijom već daje rezultate, a da će to najprije osjetiti oni koji prelaze granicu na prelazu Tabanovce - Preševo.

Dodao je da će uprave carine Sjeverne Makedonije i Albanije u februaru na sastanku u Beogradu potpisati sporazum o graničnim prelazima na kojima neće biti zaustavljanja, kao što je već urađeno sa Srbijom na Tabanovcima.

"Cilj je uvođenje sistema bez papira. Odluke usvojene u okviru CEFTA tokom albanskog predsjedavanja za automatsko priznavanje tih ovlaštenih ekonomskih operatera je prilično važno i to želim da istaknem", rekao je Zaev.

U februaru će biti potpisan memorandum koji podrazumijeva objedinjene procedure za radne dozvole za sve građane i za sve zemlje u regionu, tj. uklapanje softverskih sistema tri države što će skratiti proces za dobijanje radne dozvole i radne vize.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da su regionalne inicijative odlična prilika za obnavljanje povjerenja i da je njegova zemlja spremna da bude i domaćin nekog od ovakvih sljedećih sastanaka.

"Zalažemo se za dijalog", rekao je Đukanović i dodao da bi Crna Gora voljela da ova inicijativa znači unapređenje i implementaciju svega dogovorenog.

Posjeta Draču

Lideri Zapadnog Balkana su su ranije 21. decembra posjetili albanski primorski grad Drač koji je teško pogođen nedavnim razornim zemljotresom u Albaniji i najavili saradnju u borbi protiv prirodnih katastrofa i vanrednih situacija.

Kako je saopštila vlada u Skoplju - Rama, Zaev, Vučić i Đukanović su u Drač došli u znak solidarnosti sa građanima Albanije i da pruže duhovnu podršku žiteljima gradova i naselja koja su nastradala u tom zemljotresu.

Oni su se u Draču sreli sa dijelom porodica koje obnavljaju kuće poslije tragične katastrofe i potvrdili su spremnost da produže sa podrškom i pomoći za oporavak od zemljotresa.

Ova posjeta Draču je, kako se ističe, najava zajedničke saradnje u borbi sa prirodnim katastrofama i vanrednim situacijama, koja će biti uključena kao još jedna oblast neposredne i bliske saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Aleksandar Vučić je najavio da će Vlada Srbije 23. decembra donijeti odluku da "velikom sumom novca pomogne Albaniji".

U saopštenju iz Skoplja podsjeća se da je Sjeverna Makedonija bila jedna od zemalja koja je odmah uputila stručne ekipe u prvu pomoć i spašavanje, koje su sa specijalizivanom tehničkom opremom i psima tragačima, učestvovali u akcijama izvlačenja nastradalih u Draču, kao i u saniranju šteta od katastrofalnog zemljotresa.

XS
SM
MD
LG