Dostupni linkovi

Kurti odbio i drugi poziv Thacija


Narodni poslanici na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova: 26. 12. 2019.
Narodni poslanici na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova: 26. 12. 2019.

Lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat te stranke za premijera Kosova Albin Kurti obavestio je predsednika Kosova, Hashima Thacija da ni večeras neće biti u mogućnosti da se odazove konsultativnom sastanku, a u cilju određivanja mandatara za buduću vladu.

Thaci je u petak, 27. decembra, dva puta uputio poziv na sastanak, prvo u 13:30 a potom u 20:00.

U objavljenom odgovoru, koji je Kurti i potpisao, stoji da je u petak bio van zemlje, tako da se ne može ozvati ni na poziv za večerašnji susret.

“Kako bi se konsultovali o određivanju mandatara za formiranje vlade, sastaćemo se narednih dana. U međuvremenu, razmotriću članove koje citirate u pozivnici”, stoji u Kurtijevom odgovoru.

Bez susreta Kurtija kao kandidata za premijera i Tačija kao predsednika nije moguće odrediti mandatara nove kosovske vlade. Naime, sastanak bi trebalo da bude prilika na kojoj se predsednik države obaveštava o kandidatu za premijera partije koja ima većinu u Skupštini.

Pečatiran i potpisan odgovor koji je Albin Kurti uputio predsedniku Kosova
Pečatiran i potpisan odgovor koji je Albin Kurti uputio predsedniku Kosova

Prethodno, Hashim Thaci, nakon što je uputio prvi poziv, putem Tvitera je saopštio da će ubrzo uslediti nova pozivnica. Što se uskoro i dogodilo.

„Ponovo pozivam sve da pokažu liderstvo i da ne odgađaju formiranje nove Vlade Republike Kosovo. Naši građani i naši saveznici očekuju više“, dodao Thaci.

Rizici koji predstoje

Novi pregovori sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), manjinska vlada ili novi izbori - to su opcije pred pokretom Samoopredeljenje nakon što je u četvrtak (26. decembra) konstituisana Skupština Kosova i za predsednika izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca.

Samoopredeljenje je pobednička partija vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 6. oktobra 2019. godine.

Ustavna procedura

Ustavom propisana procedura je da posle konstituisanja Skupštine predsednik države nakon konsultacija sa političkim partijama koje su dobile većinu na izborima predlaže Skupštini kandidata za premijera. U ovom slučaju, to je Pokret Samoopredeljenje, a njegov kandidat za premijera Albin Kurti.

Kandidat potom ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav svog kabineta Skupštini, koja bira Vladu. Ukoliko sastav Vlade ne dobije podršku u Skupštini, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere Vlada raspisuju se novi izbori.

Međutim, konstitutivna sednica Skupštine Kosova u četvrtak je održana bez dogovora pokreta Samoopredeljenje i DSK o formiranju vlasti i raspodeli funkcija. Stoga je Pokret Samoopredeljenje za predsednika Skupštine predložio svog poslanika Glauka Konjufcu, iako je ta pozicija prema ranijim pregovorima trebala da pripadne DSK-u.

Za Konjfucu je ipak glasao i DSK, iz kojeg su prethodno najavili da će, ukoliko Samoopredeljenje ne želi prihvati njihove zahteve za formiranje Vlade, odustati od svih pozicija i pružiti bezuslovnu podršku za izbor predsednika Skupštine i Vlade na čelu samo sa Samoopredeljenjem. Iako su podržali izbor Konjufce, naveli su da posle toga svi dosadašnji dogovori padaju u vodu, te najavili mogućnost pregovora o novom sporazumu ili odlazak u opoziciju.

Bez glasova za samostalan izbor Vlade

Samoopredeljenje trenutno nema dovoljan broj glasova (61) za formiranje Vlade Kosova. Poslanički klub Samoopredeljenje broji ukupno 30 poslanika, a podršku su pružili i 10 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Prva sednica Skupštine Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Kosovski analitičar Artan Muhaxhiri kaže da je izbor Glauka Konjufce iz Samoopredeljenja za predsednika Skupštine zakomplikovao situaciju i izmenilo pregovarački okvir za postizanje dogovora o zajedničkoj vladi. On dodaje da će, ukoliko Kurti izgubi podršku DSK, predsedničko imenovanje kandidata za premijera biti samo forme radi. Ukoliko dve partije ne postignu dogovor o zajedničkoj vladi, ocenjuje Muhaxiri, treba da se ide na nove izbore.

"On (Kurti) neće uspeti da obezbedi 61 glas za formiranje Vlade. Mislim da je ponuda DSK-a da izglasa vladu Samoopredeljenja više forme radi, jer nema logike da jedna partija glasa za vladu za čije odluke zatim neće preuzeti odgovornost. Ni Kurtiju ne odgovara takva vladavina, jer može da se sruši u svakom trenutku", kaže Muhaxhiri.

Nema izbora bez budžeta i bez Vlade

Analitičar Armend Muja ne veruje da su novi izbori na pomolu, barem ne odmah. Kako kaže, prvi prioritet Vlade mora da bude usvajanje budžeta za 2020.

"Bez budžeta, Vlada se zatvara 28. februara i onda neće biti novca ni za plate, a ni za nove izbore. Novac je tu samo za javni dug. Iz tog razloga nije moguće da se organizuju novi izbori bez saglasnosti oko budžeta za 2020. Kako bi išli na nove izbore prvo je potrebno da se formira Vlada, čak da ona bude i loša, da se glasa zakon o budžetu, i onda ukoliko se slože, da zemlja ponovo ide na izbore", kaže Muja.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, partije koje su u prošlom sazivu bile opozicija, pokrenuli su pregovore o zajedničkoj vladi odmah nakon izbora 6. oktobra. Govorili su se da su se sto posto složili o vladajućem programu.

Zapelo je, međutim, u raspodeli pozicija. Dve strane su se složile da im pripadnu po pet ministarstva, da na čelu Vlade bude Kurti, a da DSK preuzme poziciju prvog zamenika premijera i predsednika Skupštine.

Ono oko čega nisu uspeli da se slože je pozicija predsednika države, na kojoj je insistirao DSK, a čemu se Samoopredeljenje protivilo, navodeći da se o tome treba pregovarati tek 2021. godine, kada aktuelnom predsedniku istekne mandat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG