Dostupni linkovi

Od izborne promene do postizbornog mrcvarenja


Albin Kurti, lider Samoopredeljenja, partije pobednice izbora 6. oktobra 2019. godine, ne uspeva da postigne dogovor o budućoj Vladi Kosova
Albin Kurti, lider Samoopredeljenja, partije pobednice izbora 6. oktobra 2019. godine, ne uspeva da postigne dogovor o budućoj Vladi Kosova

Skoro 100 dana od održavanja prevremenih (6. oktobra 2019.) parlamentarnih izbora, Kosovo još uvek nema novu vladu.

Izborni rezultat je bio takav da je bivša opozicija osvojila najviše glasova, a dosadašnje partije na vlasti su se nakon izbornog rezultata već spremile za opoziciju. Građani su glasali za promenu, govorili su iz pobedničkih partija.

I pored brzog usaglašavanja vladinog programa i najava da će sporazum o zajedničkoj vladi biti postignut odmah nakon potvrđivanja izbornih rezultata, dve vodeće partije, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) međutim još uvek ne mogu da se dogovore oko raspodele odgovornosti.

Bilo da je to međusobni sastanak nenajavljen za medije, izjava ili reakcija na društvenim mrežama i slično, ima sastanka, nema sastanka, ima pomaka, na njima je da odluče, neki su od najčešćih naslova u medijima.

U čemu su neslaganja

Prvobitan dogovor ove dve partije je bio da se resori u vladi jednako podele, da premijer bude lider Samoopredeljenja Albin Kurti a da pozicija predsednika Skupštine pripadne DSK-u.

Međutim, Kurtijeva partija se nije složila da i pozicija predsednika države 2021. godine pripadne DSK-u, što je doprinelo tome da se na konstitutivnoj sednici ode bez dogovora te dve partije.

Tada je na mesto predsednika Skupštine pak izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca. Pokret Samoopredeljenje o toj poziciji više ne želi da pregovara budući da je ona ispunjena, i predlaže jedno ministarstvo više za DSK. Demokratski savez međutim i dalje insistira da, pored predsednika zemlje, dobije i mesto predsednika Skupštine.

Zahtev Ambasade SAD

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) zatražio je od političkih rukovodilaca da što pre formiraju novu vladu, saopšteno je iz Demokratskog saveza Kosova, nakon što se ambasador sastao sa rukovodiocima te partije u ponedeljak, 13. januara. Kosnet je tom prilikom informisan o toku pregovora ove partije sa izbornim pobednikom, pokretom Samoopredeljenje na čelu sa Albinom Kurtijem.

Ambasador Kosova Philip S. Kosnett i susreo se sa liderom Samoopredeljenja Albinom Kurtijem, dva dana posle izbora, 8. oktobra 2019.
Ambasador Kosova Philip S. Kosnett i susreo se sa liderom Samoopredeljenja Albinom Kurtijem, dva dana posle izbora, 8. oktobra 2019.

Aktuelno, dve partije prebacuju odgovornost jedna na drugu o tome ko treba da da konačnu reč. Kurti je na partijskom sastanku u nedelju rekao da su iz DSK rekli da će da unutar partije da razmotre njegove poslednje dve ponude, ne precizirajući koje su bile.

Predsednik DSK Isa Mustafa je u ponedeljak rekao da je na pokretu Samoopredeljenje da pruži rešenje aktuelne situacije.

Pozivi predsednika Kosova

Na formiranju vlade posebno insistira predsednik Kosova, Hashim Thaci, koji treba, nakon predloga pobedničkog pokreta Samoopredeljenje, da imenuje kandidata za formiranje vlade.

U pismu upućenom Kurtiju 10. decembra 2019., Thaci je čak i dodao da je “dužan da preduzme akcije bez daljih odlaganja, sledeći sve ustavne korake", kako bi građani što pre dobili vladu.

Kurti je u odgovoru Thaciju u ponedeljak (13. januara) istakao da njegovo pismo sadrži preteće upozorenje i da ometa proces formiranja institucija.

Dodao je da se nalazi u konačnoj fazi postizanja sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) i da će ga o mandataru buduće vlade obavestiti u bliskoj budućnosti, zvaničnim putem.

U međuvremenu, Kosovo je u 2020. ušlo bez usvojenog budžeta. Ukoliko se do kraja marta ne usvoji Zakon o raspodeli budžeta, javne institucije ostaće bez novca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG