Dostupni linkovi

Predsedništvo Skupštine Kosova u petak odlučuje o sednici za izglasavanje nove vlade


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Predsedništvo Skupštine Kosova sazvalo je sastanak za petak ujutru, kako bi se razmotrio zahtev mandatara nove vlade, Aljbina Kurtija (Albin Kurti), za sazivanje sednice za izglasavanje vlade, saopšteno je iz predsedništva Skupštine Kosova.

Iz Samoopredeljenja su u četvrtak uveče saopštili da je zahtev tog pokreta da se sednica sazove u ponedeljak, 3. februara u 11 sati.

"Želimo da na tu sednicu odemo sa postignutim sporazumom (sa Demokratskim savezom Kosova", dodali su u Samoopredeljenju.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti sledeće nedelje mora da predstavi Skupštini novi sastav vlade. Pregovori sa Demokratskim savezom Kosova, bez čijih glasova ne može da formira vladu, još uvek nisu urodili plodom.

Kurti se danas sastao sa predstavnicima Srpske liste, kao i sa ostalim predstavnicima manjinskih zajednica. Srpska lista je nakon sastanka saopštila da neće kočiti formiranje nove vlade.

Predsednik liste Goran Rakić saopštio je da će Srpska lista svakako biti deo buduće vlade odnosno da će ta lista imati svog pretstavnika u budućoj vladi.

Rakić je dodao da većim albanskim partijama preostaje da dogovore formiranje vlade.

Iz pokreta Samoopredeljenje međutim su rekli da sa predstavnicima manjinskih zajednica nije bilo reči o njihovom uključivanju u vladajućoj koaliciji, budući da o tome još nije postignut dogovor sa Demokratskim savezom Kosova. Kako su dodali, tema razgovora je bio program nove vladavine, odnosno njegov uticaj na poboljšanje života manjinskih zajednica, kao i njihova ekonomska i društvena integracija na Kosovu.

"Takođe je bilo reči o imenima mogućih ministara iz redova manjinskih zajednica, među kojima će jedan biti i iz srpske zajednice", navodi se.

Kurti je ranije izjavio da bi Srpsku listu radije video u opoziciji, a da bi sarađivao sa srpskim političarima koji priznaju Kosovo "za razliku od onih u Beogradu koji pritiskaju Srbe na Kosovu i koji bi želeli da postanu dirigenti u našim unutrašnjim poslovima".

XS
SM
MD
LG