Dostupni linkovi

Ne ukida se "krizni porez"


Ustavni sud Hrvatske većinom glasova odbacio je zahtjeve da se Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, u medijima skraćeno nazvan „zakon o kriznom porezu“, a negdje čak i „zakon o haraču“ proglasi neustavnim i ukine.

Po njihovoj ocjeni, ovaj zakon nije u suprotnosti sa čl. 14 Ustava koji zabranjuje diskriminaciju, posebice nakon što su u rujnu pod udar ovog poreza pale i slobodne profesije sa najvišim primanjima - odvjetnici, liječnici, zubari i novinari.

Zakon koji obavezuje one koji imaju plaću od 3 do 6 tisuća kuna na plaćanje 2 posto poreza, a one s plaćom preko 6 tisuća kuna na porez u visini od 4 posto ostaje na snazi do kraja 2010. godine, i godišnje će namaknuti proračunu nešto preko 2 milijarde kuna – oko 300 milijuna eura.

Ocjenu ustavnosti tražilo je gotovo 80 tisuća građana, sindikati, pa i sam predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, koji ovu odluku ne smatra svojim porazom:

„Moram vam reći da je ovo samo dokaz da ova država funkcionira kao pravna država, i ja uvažavam odluku Ustavnog suda.“

Socijaldemokratski zastupnik Gordan Maras u izjavi za RSE kaže kako je nepravedno da građani plaćaju teret krize, u situaciji kada Ministarstvo financija nije uspjelo naplatiti čak 10 milijardi dospjelih obaveza „Ine“, „Peveca“, „Agrokora“ i drugih.

„Kada bi Ministarstvo financija bilo efikasnije u tom dijelu, ne bi bilo potrebe za kriznim poirezom. Zato smatramo da je nepravedan i da ga treba hitno ukinuti,“
rekao je Maras.
XS
SM
MD
LG