Dostupni linkovi

Oporba obećala ukidanje kriznog poreza


Sastanak oporbenih lidera, Foto: index.hr
Sastanak oporbenih lidera, Foto: index.hr
Tri najveće hrvatske opozicijske stranke ispravno su procijenile da je najveći problem Hrvatske u ekonomiji, i najavile što će tu učiniti ako dođu na vlast. Neki analitičari međutim upozoravaju da su opozicijski prijedlozi demagoška retorika, a drugi – da manjkaju mjere poticanja proizvodnje.

Hrvatska je prezadužena i ima preskup državni aparat, i uz ovakav trend razvoja srednjeročno nećemo dostići zemlje „stare“ Europe, zajednički je zaključak Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske narodne stranke i Istarskog demokratskog sabora na sastanku njihovih čelnika u Šibeniku.

Tri stranke spremne su na izborima preuzeti odgovornost za jednu drugačiju Hrvatsku, najavio je predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović:

„Uz racionalizaciju javne i državne potrošnje, potrošnje centralne države, harača i raznoraznih tapija koje se uvode, mi se zalažemo za veću lokalnu i regionalnu autonomiju, za više novca, ali i više odgovornosti i ovlasti. Tako funkcionira Evropa, tako funkcioniraju nama bliske evropske regije, tako će – ako dobijemo priliku – funkcionirati i Hrvatska.»


Ako pobijede na izborima, prvi bi potez bilo ukidanje takozvanog kriznog poreza od 2, odnosno 4 posto na plaće, i uvođenje oporezivanja kapitala, luksuza i ekstra-imovine:

„To nije porez na ono od čega ljudi temeljno žive i u čemu žive, to je porez na sve ono ekstra.»


Od kriznog poreza dobit će se milijardu kuna godišnje, a obračun sa korupcijom, pogotovo u javnoj nabavi, što je visoko na listi prioriteta „šibenske trojke“, donio bi mnogo veće uštede, odlučan je predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić:

„Suzbijanje korupcije i transparentan sustav javne nabave, ovog trenutka kriju preko pet milijardi proračunskih ušteda. Preko 2,5 milijarde su već otvorene ovih mjesec dana. Imate slučaj HEP-a, imate HAC, imate Željeznicu… Preko tri milijarde imamo sad, a zamislite što još nije otvoreno.»

Ništa novo


Sve su ove predložene mjere dobre i korisne, ali nisu odlučujuće, ocjenjuje u izjavi za naš radio profesor na Veleučilištu VERN Dražen Kalođera:

„To je liječenje bolesti, ali ne i ozdravljenje. Temeljno je kako pokrenuti gospodarski ciklus, kako pokrenuti gospodarstvo da proizvodi više, dakle da poveća prihod. Odnosno, drugim riječima, kako stimulirati potrošnju koja će stimulirati takvu proizvodnju.»


Urednik business-magazina „Forbes Hrvatska“, Viktor Vresnik, u izjavi za naš radio još je kritičniji:

„To niti je nešto novo, niti je ekipa koja to predlaže kredibilna. Bojim se da od toga neće biti ništa. Ono što oni govore je čista demagoška retorika. Oni ne znaju kako to napraviti. Nažalost. A vidjeli smo što su radili kad su bili na vlasti. Nažalost, oni su jedina oporba trenutačnoj vladi, koja je vrlo nesposobna. Oni mašu parolama za koje znaju da će se ljudima sviđati – oni će ukinuti poreze, oni će uraditi to i to, Hrvatska želi naprijed… Ali ne znaju kako će to napraviti.»

Profesor Kalođera ipak je optimističniji. Upravo je i svrha države da stvara okvire za željene ciljeve - povećanje proizvodnje i „podebljavanje“ prihodne strane proračuna:

„Prvo da stvara fiskalni okvir koji će stimulirati. Drugo, monetarna politika koja će stimulirati. Treće, akciona politika otvaranja radnih mjesta. I četvrto, pravni sustav koji daje sigurnost poduzetniku da može mirno raditi, da može raditi svoj posao, da one koji pošteno rade stimulira, a lopove da kažnjava.»
XS
SM
MD
LG