Dostupni linkovi

Predsjednikov zahtjev u cilju zaštite građana


Ustavni sud Hrvatske, smatraju analitičari, neće odugovlačiti sa ocjenom ustavnosti ovih dana uvedenog "kriznog" poreza

Drugi puta u mjesec dana, hrvatski predsjednik Stipe Mesić, pokrenuo je ocjenu ustavnosti nekog zakona što ga je predložila aktualna Vlada, a potvrdila HDZ-ova većina u Saboru. Nakon kontroverznog Zakona o umjetno potpomognutoj oplodnji, na red je došao i po hitnom postupku donesen Zakon o "kriznom porezu", kojim su oni koji imaju mjesečna primanja do 3.000 kuna, nešto preko 400 eura, oslobođeni plaćanja tog poreza, oni koji imaju od 3.000 do 6.000 kuna mjesečno plaćaju dva posto poreza, a oni koji imaju preko 6.000 kuna mjesečno plaćaju porez u visini od četiri posto primanja.

Kriznim porezom Vlada je najviše pogodila najsiromašnije, a opet su pošteđeni oni koji ne plaćaju porez na kapitalnu dobit ili na kamate, kazao je hrvatski predsjednik, obrazlažući svoj zahtjev:

"Dirati u osobna primanja ljudi, do ove ili one granice, mislim da ugrožava Ustavnu postavku socijalne države. Treba prvo iskoristiti sve druge mogućnosti, a tek onda, u krajnjoj nuždi, dirati u osobna primanja, pa bi građani to i shvatili. Na žalost, one nisu iskorištene."

Voditelj Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata u Rijeci i predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, Bruno Bulić, podržao je danas Mesićev stav da su plaće trebale doći zadnje na dnevni red:

"Prije svega mislim na profite koje stvaraju bogati slojevi ovog društva. Isto tako treba već jedanput raščistiti, a to će se morati raščistiti, inače nema mira među Hrvatima, pljačke koje su se desile privatizacijom."


Socijaldemokratski predsjednički kandidat i profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta, Ivo Josipović, ne očekuje da će se s ovim Zakonom odugovlačiti:

Ustavni sud Republike Hrvatske
"Ustavni sud će vrlo vjerojatno, ranije nego što bi to inače bilo, uzeti u razmatranje zahtjev predsjednika Republike da se ocjeni ustavnost ovih poreskih mjera. Mislim da je predsjednik Republike nastavio svoju djelatnost onako kako je to i do sada radio, jednu socijalnu osjetljivu politiku. Otišao bih i korak dalje i rekao da je riječ o duboko nepravednom Zakonu koji ponovo teret krize ne stavlja na leđa onih koji najviše imaju, posebno ne na leđa onih koji su u prethodnoj privatizaciji bili veliki dobitnici, nego stavlja na teret srednjeg sloja i manje imućnih ljudi."

Odluka Ustavnog suda uskoro


Da li namjerno ili previdom, Zakon nije obuhvatio liječnike i zubare s privatnom praksom, odvjetnike, slobodne novinare - upozorava Josipović:

"Zakon, po mom sudu, osim što nije na tragu Hrvatske kao socijalne države, što planira članak 1 Ustava, ne čini jednakost među građanima, već ih čini nejednakima, pošto nije zahvatio sve one koji su inače obveznici poreza na dohodak. Tako slobodne profesije neće biti zahvaćene tim porezom, nerezidenti i još neke druge kategorije, pa se Zakonu zaista može prigovoriti da građane tretira nejednako."


Politički analitičar i profesor političke filozofije, Žarko Puhovski, vjeruje da će Ustavni sud svakako o ovom Zakonu odlučiti u sljedećih nekoliko mjeseci:

"U logici Ustava, iako to u Ustavu ne piše, jeste da zahtjev predsjednika, koji potpisuje Zakon da bi postao valjan, mora imati prednost pred svim drugim zahtjevima ili tužbama Ustavnom sudu. Uvjeren sam da će to biti tako shvaćeno. Mislim da je u Ustavnom sudu, u ovom trenutku, dosta bliska suradnja dovoljnog broja članica i članova koji će imati jasan stav o tome, tako da neće biti predugih pregovaranja."


Naime, profesor Puhovski ne očekuje da će Ustavni sud prihvatiti Mesićeve primjedbe:

"Jer koliko god se meni činilo da je nepravedno da se počinje oporezivati od 3.000 kuna na više, čim postoje dvije stope, uvedena je jedna vrsta, ne samo raspodjele, nego izjednačujuće pravednosti i to onim općim formulacijama u Ustavu. Ne vidim da Ustavni sud može bilo što učiniti."

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG