Dostupni linkovi

Gafovi u borbi Vlade sa recesijom


Ilustrativna fotografija, Foto: Enis Zebić
Ilustrativna fotografija, Foto: Enis Zebić
Sve više skandala potresa državna i javna poduzeća u Hrvatskoj, a Vlada reagira samo odlukama o smanjenju plaća za uprave i radnike u tim poduzećima, upozoravaju sindikati. Međutim, neke od tih odluka su neprovedive, pa Vlada i na taj način pokazuje svoju nekompetentnost.

Vlada je odlukom o smanjenju plaća upravama poduzeća u državnom vlasništvu išla protiv Ustava, jer je Ustavni sud 2006. godine već oborio takvu odluku Račanove vlade iz 2000. godine, upozorio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS), Ozren Matijašević.

To je najnoviji u nizu gafova u borbi Vlade sa recesijom jer su tek istraživački novinari upozorili da "kriznim" porezom nisu obuhvaćeni najimućniji Hrvati, a mimo Vlade prošla je i odluka INE o povišenju cijena benzina, iako je upravo najbliži suradnik premijerke Jadranke Kosor, njezin potpredsjednik Damir Polančec, na čelu Nadzornog odbora INE. Zbog toga HUS, inače oduvijek blizak s HDZ-om, početkom sljedećeg mjeseca organizira masovne prosvjede sa zahtjevom da HDZ-ova Vlada ukine "krizni" porez, vrati stopu PDV-a na 22 posto i započne iskrenu borbu s korupcijom:

"Ako ne ispune i nisu spremni ispuniti zahtjeve, onda dakako da ćemo tražiti Vladu koja to može. Sumnjam da je ova Vlada sposobna raditi na drugačiji način nego što radi. Solidarnost Vladi DA, ali ako bitno promijeni način vladanja."


Matijević se založio da se u Parlamentu postigne konsenzus oko formiranja stručne, dakle ekspertne Vlade, jer političari se, kazao je, ne uspijevaju nositi s problemima. Podjednako tako, Vlada mora povući odluku o smanjivanju plaća zaposlenima u poduzećima u državnom vlasništvu, traži Matijević:

"Dvije trećine zaposlenih u ovim društvima ima plaću ispod prosjeka. A kada znamo da prosječna plaća nije dostatna za preživljavanje, onda - odakle smanjivati plaće 10 posto!?"


Skandali u državnim i javnim poduzećima


A da je situacija u javnim i državnim poduzećima doista daleko od zadovoljavajuće, dokazuje i činjenica da mediji gotovo svakodnevno bombardiraju javnost novim ozbiljnim skandalima u tim poduzećima, čije uprave obično služe za uhljebljenje politički podobnih.

Najnovija je ona koju je otkrio Drago Hedl, sada novinar "Jutarnjeg lista" - šokantna priča o čovjeku koji je na čelu vladine Agencije za kontrolu ponašanja monopolista u energetici, a koji je kadar upravo jednog od tih monopolista - Hrvatske elektroprivrede. Radi se o Tomi Galiću, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) koji je - iako to zakon izričito zabranjuje - do imenovanja na tu funkciju bio zaposlenik Hrvatske elektroprivrede, a tamo je dobio i stan, kojeg je potom i više nego povoljno otkupio:

"Onaj koji bi trebao kontrolirati HEP, zapao je u poziciju da HEP kontrolira njega. Imao je duboke i sigurne korijene u HEP-u, a sada dolazi u poziciju da treba kontrolirati taj ogroman sustav. S druge strane dobio je stan od HEP-a u Zagrebum koji je kupio po povoljnim uvjetima. "


Iako bi agencija HERA trebala biti svojevrsni "energetski policajac", koji, prema svjetskim uzorima omogućuje transparentno funkcioniranje tržišta energije, i kao takva potpuno neovisna i od politike i od firmi čiji će rad nadzirati, to definitivno nije tako - od petero članova Upravnog vijeća, četvero ih je izravno ili neizravno povezano s Hrvatskom elektroprivredom, a sam Galić je osim toga i HDZ-ov stranački kadar. On je osobni prijatelj i suradnik već spomenutog potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca. Dok je ovaj, do dolaska na ministarsku funkciju, bio šef HDZ-a u Koprivnici, Galić mu je bio dopredsjednik i najbliži suradnik.
XS
SM
MD
LG