Dostupni linkovi

Umirovljenici najavljuju tužbe zbog "harača"


Hrvatski umirovljenici ponovo najavljuju tužbe protiv države, ovaj put zbog kriznog poreza kojeg nazivaju najobičnijim haračem i napadom na ustavne temelje socijalne pravde i države, a pridružit će se i najavljenim radničkim prosvjedima koji će se diljem Hrvatske održati početkom idućeg tjedna.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, pozvao je danas sve hrvatske umirovljenike da tuže državu zbog nametanja kriznog poreza, te da ustavnim tužbama na Ustavnom sudu pokušaju srušiti taj najnoviji državni namet od dva do četiri posto, ovisno o visini plaće ili mirovine:

"Tvrdimo da je posebni porez na dohodak incident u poreznom sustavu i napad na ustavne temelje ove države sa pozicije socijalne pravde i socijalne države. Hrvatska stranka umirovljenika poziva sve hrvatske umirovljenike i sve građane koji su oštećeni kriznim porezom i zdravstvenim doprinosom da podnesu osobno ustavnu tužbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Tužba je besplatna, a obrazac će se od prekosutra moći skinuti sa WEB stranica Hrvatske stranke umirovljenika."

Mirovine u Hrvatskoj već sada ne dosežu 40 posto prosječne mjesečne plaće, a kriznim su porezom i dodatno smanjene. Ogorčenje hrvatskih umirovljenika tim je veće što isti porez nije ravnomjerno raspoređen i što su se, kaže Hrelja, prvi na udaru našli upravo najslabiji, zbog čega će se vodstvo stranke, koje je ljetos zbog nastale situacije i napustilo vladajuću koaliciju, pridružiti i skorim radničkim prosvjedima, na koje poziva i sve umirovljenike:

"Ovo nije harač na najsiromašnije, ovo je dodatni teret na one koji ga već nose. Dalmatinci kažu da se na magarca natovarila još jedna vreće cementa. Prema tome, legitimno je pravo sindikata, što mi u Hrvatskoj stranci umirovljenika iznimno poštujemo, da pozivaju svoje članove i sve građane na prosvjed. Hrvatskoj je potreban razvoj kulture prosvjeda, kulture neslaganja i dijalog argumentima, a ne silovanje putem izrade zakona na štetu građana."


Mnogi zaustavljeni Zagrepčani kažu da će se odazvati pozivu i tužiti državu jer, prema izjavama iz Ustavnog suda, na koje se poziva i Hrelja, povrat novca, ukoliko presuda bude pozitivna, dobit će samo oni koji osobno podnesu tužbu:

"Čini mi se da je to sasvim uredu jer mi već plaćamo porez na penziju i sve živo plaćamo. Još kada čuješ da su izuzeti neki koji imaju jako puno novaca, onda mislim da je definitivno uredu. I ovako jedva živiš i onda - kako ne bi bio ogorčen."

No, nakon grčevite desetljetne borbe s državom da im vrati stari umirovljenički dug, zbog opljačkanih umirovljeničkih fondova devedesetih, što je prije dvije godine konačno rezultiralo određenom naknadom i povratom dijela oduzetog novca, mnogi su danas još više ogorčeni, te umorni i od same pomisli od novog tužakanja s državom:

"Čovjek više nema snage boriti se za svoja prava. Htjeli bi živjeti u miru. To smo zaslužili. Zato se zovemo umirovljenici."
"Sve što bi čovjek rekao - suvišno je. Država opet tjera svoje. Možemo tužiti, ali to opet dođe na isto. Kompanija je takva kakva je, mi smo je birali i moramo to i podnijeti."
"Nemam komentara."
"Užas dolazi. Ja sam stara, ali imam dvije kćeri i ako one budu imale djecu, zar po smeću treba da kupe i da se hrane?"
"Mislim da nećemo ništa dobiti. Ne vjerujem. Mislim da bi Stranka umirovljenika to trebala pokrenuti, a ne da svako pojedinačno tuži. Za to sam da tražimo jer oni sami neće vratiti taj dug, a i što bi ga HDZ vratila."
XS
SM
MD
LG