Dostupni linkovi

Odlazak svjedoka epohe: Kraljica sa najdužom vladavinom


Elizabeth u vrijeme kada je bila princeza, 16. oktobar 1951. godine
Elizabeth u vrijeme kada je bila princeza, 16. oktobar 1951. godine

Monarhinja sa najdužim stažom na britanskom prijestolju, kraljica Elizabeth II preminula je u 96. godini života. Ove godine je proslavila 70 godina na prijestolju.

Kada je došla na prijestolje, Josif Staljin je vodio Sovjetski Savez, Mao Zedong Kinu, a Harry Truman Sjedinjene Države. U Britaniji ju je na poziciji premijera dočekao Winston Churchill.

Tokom svoje dugogodišnje vladavine služilo ju je 15 premijera. Posljednju, najnoviju premijerku Velike Britanije Liz Truss primila je u rezidenciji Balmoral samo par dana ranije.

U Balmoralu, svom ljetnom domu u Škotskoj, za kojeg se smatra da je jedno od kraljičinih omiljenih mjesta će i preminuti.

Nju će na britanskom prijestolju zamijeniti najstariji sin Charles koji ima 73 godine.

Kraj moderne elizabetanske ere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Iznenadna prijestolonasljednica

Krštena kao Elizabeth Alexandria Mary Windsor, kraljica je prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka.

Kada je rođena u Mayfaru u Londonu, 21. aprila 1926. godine, njena porodica nije očekivala da bi Elizabeth mogla postati monarhinja. Očekivali su da će živjeti relativno normalnim, ali privilegovanim životom. No, ta ideja trajala je svega deceniju, jer sve se promijenilo 1936. godine.

Njen mirni život došao je svom kraju kada je te godine umro njen djed kralj George V. Na prijestolje je došao njegov najstariji sin kralj Edward VIII.

No, on će prije kraja godine odlučiti da abdicira i odrekne se prijestolja kako bi mogao oženiti ženu koju je volio, Wallis Simpson, Amerikanku koja je u to vrijeme bila razvedena.

Kralj Edward VIII i Wallis Simpson na odmoru u bivšoj Jugoslaviji 1936. godine
Kralj Edward VIII i Wallis Simpson na odmoru u bivšoj Jugoslaviji 1936. godine

Edward VIII postat će kralj u januaru 1936. godine. U novembru te iste godine kralj će reći tadašnjem premijeru Stanleyu Baldwinu da želi oženiti Wallis Simpson. No, Baldwin će reći da koga god kralj oženi postat će kraljica i da britanska javnost ne bi prihvatila Wallis za kraljicu. Pred kraljem su ostale tri opcije: da okonča svoju vezu, da oženi Wallis protiv želje ministara koji će potom dati ostavke ili da abdicira. Edward VIII je izabrao opciju broj tri.

Postao je vojvoda od Windsora i oženio se s Wallis šest mjeseci kasnije, a njegov brat, otac kraljice Elizabete II, postao je engleski monarh umjesto njega.

Elizabeth postaje prva u redu za prijestolje.

Ona i njena sestra princeza Margaret obrazovale su se kod kuće, a nakon što je postala nasljednica trona Elizabeth je počela da uči ustavnu historiju i pravo.

Učila je francuski jezik, muziku i umjetnost, naučila jahati.

Grčki princ

Više od 73 godine bila je udata za princa Philipa Mountbattena, grčkog princa, koji je preminuo u aprilu 2021. godine u svojoj 99 godini.

Vjenčali su se 1947. godine, pet godina prije no što je Elizabeth postala kraljica.

Imali su četvero djece, osmero unučadi i 12 praunučadi. Princ Charles je njihov prvorođeni sin. Potom slijede princeza Anne, princ Andrew i princ Edward.

Kraljica Elizabeth II i princ Philip sa troje sjece ispred in Balmoral rezidencije 1960. godine
Kraljica Elizabeth II i princ Philip sa troje sjece ispred in Balmoral rezidencije 1960. godine

Iako nije imao zvaničnu ulogu, Philip, vojvoda od Edinburgha bio je jedan od najuticajnijih figura u kraljevskoj porodici više od 70 godina.

“On je jednostavno bio i ostao moja snaga svih ovih godina”, rekla je kraljica Elizabeth u rijetkom ličnom priznanju Philipu u govoru povodom 50 godina njihovog braka 1997. godine.

Princ Filip: Korak iza za korak naprijed
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Kraljica Elizabeth II

Loše zdravstveno stanje kralja Georgea VI dovelo ga je do toga da otkaže planiranu turneju po Commonwealthu 1952. godine, te su umjesto njega otišli princeza Elizabeth i princ Philip.

Tokom boravka u Keniji 6. februara princeza Elizabeth je primila vijest da joj je umro otac. U trenu je od princeze Elizabeth postala kraljica Elizabeth II ili Njezino veličanstvo kraljica.

Njenu krunidbu 1953. godine na televiziji je gledalo više od 20 miliona ljudi, što je po prvi put nadmašilo radio publiku koje je bilo 12 miliona. Ovo je bio i prvi put da je krunidba prenošena uživo na televiziji.

Kraljica Elizabeth II tokom krunisanja 2. juna 1953.
Kraljica Elizabeth II tokom krunisanja 2. juna 1953.

"Na neki način nisam imala praksu, moj je otac umro premlad i tako je sve to bilo vrlo iznenadna, preuzimanje i stvaranje posla na najbolji mogući način", rekla je u dokumentarcu iz 1992. godine. "To je pitanje sazrijevanja u nešto na što se čovjek navikao i prihvaćanja činjenice da si tu i da je to tvoja sudbina. To je posao za cijeli život."

Postala je monarhinjom u vrijeme kada je Britanija još uvijek držala veći dio svog carstva. Izranjala je iz razaranja Drugog svjetskog rata, a racioniranje hrane je bilo na snazi.

I sama Elizabeth, u vrijeme dok je bila princeza se tokom Drugog svjetskog rata školovala za mehaničara i vozača vojnog kamiona, te je služila u Ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi tokom rata. Time je postala prva ženska članica kraljevske obitelji koja se pridružila oružanim snagama.

Postala je kraljica sa 25 godina i činjenica da je bila tako mlada značila je da je svijet malo znao o njenom karakteru i stavovima prije dolaska na prijestolje, iako je i kasnije malo toga otkrivala.

Kako kaže Reuters “žena koju prepoznaju milioni, ali jedva da iko zna.”

Tokom vladavine suočit će se sa brojnim izazovima, no kako piše Guardian "masovni izljevi ljubavi na njezinim srebrnim, zlatnim i dijamantnim jubilejima svjedočili su o posebnom mjestu koje je imala za milione ljudi. I onda kada su postojale kritike na račun institucije, one su se rijetko kada pretvarale u lične napade na kraljicu."

Kraljica Elizabeth i njen suprug Philip poziraju sa britanskom gardom, 11. maj 2010.
Kraljica Elizabeth i njen suprug Philip poziraju sa britanskom gardom, 11. maj 2010.

Među glavnim kritikama koje su joj upućivane bila je ta da je previše distancirana i povučena.

Kritičari kažu da je jedini put kada je pokazala prave emocije u javnosti bilo kada su se kraljevski članovi u suzama oprostili od svoje jahte Britannia, nekoliko mjeseci nakon njezine stoične reakcije na Dianinu smrt.

Ali, prema riječima onih koji su blisko sarađivali s njom, privatno nije bila nepristrasna javna osoba koju je većina vidjela, već je bila duhovita, obraćala je pažnju i bila oštro svjesna raspoloženja nacije.

Kraljica Elizabeth II pozdravlja korgi klub u Manitobi u Kanadi, 8. oktobar 2002.
Kraljica Elizabeth II pozdravlja korgi klub u Manitobi u Kanadi, 8. oktobar 2002.

Veći dio njezine vladavine pratili su je i njezini psi korgi. Prvog korgija nazvanog Susan dobila je od roditelja za svoj 18. rođendan.

Dužnosti

Mandat kraljice Elizabeth II na mjestu šefice države obuhvatio je štednju poslije Drugog svjetskog rata, tranziciju iz carstva u Commonwealth, kraj Hladnog rata i ulazak Velike Britanije u Evropsku uniju, kao i povlačenje iz nje.

Velik dio ranog dijela svoje vladavine provela je opraštajući se od Britanskog carstva kojeg su stekli njeni preci od Kenije do Hong Konga. Barbados je bila posljednja zemlja koja ju je razriješila kao šefa države u novembru 2021. godine. Ipak, ostala je monarhinjom 15 zemalja.

Ranije ove godine, kraljica je proslavila svoj platinasti jubilej, kada je postala britanski monarh s najdužim stažem i prva koja je dostigla 70 godina na prijestolju.

Ona je 2015. godine nadmašila svoju čukunbaku kraljicu Viktoriju koja je vladala 63 godine.

Kraljica je ustavni monarh, dok je šef države Ujedinjenog Kraljevstva, njezine su ovlasti simbolične i ceremonijalne, a ona ostaje politički neutralna.

Kraljica Elizabeth II sa princom Charlesom tokom kraljičinog govora u Domu lordova 14. oktobra 2019.
Kraljica Elizabeth II sa princom Charlesom tokom kraljičinog govora u Domu lordova 14. oktobra 2019.

Svakodnevno je primala poruke od vlade u crvenoj kožnoj kutiji, poput brifinga uoči važnih sastanaka ili dokumenata koje treba potpisati. Tokom svoje vladavine održavala je sedmične audijencije sa premijerima.

Kao šefica države, kraljica je formalno otvarala svako novo zasjedanje parlamenta. Ustoličena u Domu lordova, s krunom i odjevena u parlamentarne haljine, održala bi kraljičin govor koji je sastavila Vlada, a koji je sadržavao pregled predloženih politika i zakona za nadolazeću sjednicu.

Svake godine obraćala se naciji na Božić osim 1969., kada je umjesto nje emitiran dokumentarac Kraljevska obitelj. Napravila je 2011. godine prvu službenu posjetu jednog britanskog monarha Irskoj nakon 100 godina. Putovala je dalje od bilo kojeg prethodnog monarha. Imala je više od 250 inostranih posjeta u preko 100 zemalja.

Uprkos porodičnom životu kojeg je živjela pod često izazovnom lupom javnosti, Elizabeth II ostala je smirena i postojana figura, prebrodivši razvode troje svoje djece i krizu potaknutu smrću Diane, princeze od Walesa, u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Kraljica Elizabeth II, princ Charles i njegova u to vrijeme zaručnica Diana u Londonu 1981.
Kraljica Elizabeth II, princ Charles i njegova u to vrijeme zaručnica Diana u Londonu 1981.

Međutim, sa smrću kraljice, budućnost monarhije pod lupom je kao nikada prije.

Neki komentatori kažu da britanska javnost, koja je imala jaku privrženost dugogodišnjoj kraljici, možda ne osjeća isto prema Charlesu, a ankete pokazuju da je on daleko manje popularan.

Odluka princa Harryja, Williamovog mlađeg brata i njegove supruge Meghan, bivše glumice, da odustanu od svojih kraljevskih uloga također je lišila instituciju osoba koje su bile planetarno popularne, dok su njihove optužbe protiv kraljevstva za rasizam i dalje prisutne.

Tužba protiv drugog kraljičinog sina, princa Andrewa, zbog seksualnog zlostavljanja u SAD-u također je nanijela štetu ugledu obitelji.

Andrew je porekao bilo kakvu krivicu u slučaju koji je pokrenula Virginia Giuffre, koja ga je optužila da ju je seksualno zlostavljao dok je bila žrtva prestupnika Jeffreya Epsteina. Princ nije bio optužen za krivično djelo, a uspio se nagoditi u građanskoj parnici.

Naslijeđe

U momentu kada je kraljica umrla, prijestolje je odmah i bez ceremonije prešlo na nasljednika, Charlesa, bivšeg princa od Walesa. On će biti poznat kao kralj Charles III.

On je najstariji i najduži nasljednik u britanskoj historiji. Njegov najstariji sin, princ William, drugi je u redu za prijestolje, a treći Williamovo najstarije dijete, odnosno princ George.

Redoslijed nasljeđivanja određuje koji član kraljevske obitelji preuzima dužnost monarha kada postojeći umre ili abdicira. Prvi u nizu, odnosno prijestolonasljednik je najstarije dijete.

Pravila o kraljevskom nasljeđivanju izmijenjena su 2013. kako bi se osiguralo da sinovi više nemaju prednost nad svojim starijim sestrama.

Kraljica Elizabeth, princ Charles, Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, princ William i Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, uz princezu Charlotte, princa Georgea i princa Louisa na balkonu Buckinghamske palače tokom Kraljičine platinaste nagrade Proslava jubileja u Londonu, Britanija, 2. juni 2022.
Kraljica Elizabeth, princ Charles, Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, princ William i Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, uz princezu Charlotte, princa Georgea i princa Louisa na balkonu Buckinghamske palače tokom Kraljičine platinaste nagrade Proslava jubileja u Londonu, Britanija, 2. juni 2022.

'Nije poput drugih'

Kada je kraljica Elizabeth stupila na prijestolje britansko carstvo imalo je 70 prekomorskih teritorija i vodilo je ratove protiv pokreta za nezavisnost u Egiptu i Keniji.

Između 1945. i 1965. godine broj ljudi koji su živjeli pod britanskom kolonijalnom vlašću smanjio se sa 700 na pet miliona. Trenutno postoji 14 britanskih prekomorskih teritorija, sa ukupno oko 270.000 stanovnika.

Elizabeth II ostala je do svoje smrti kraljicom 15 zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Kanadu, Novi Zeland i druge.

"Ona nije poput nijednog drugog monarha u našoj historiji, ona je naš najdugovječniji, najdugovječniji i najduže vladajući monarh", rekao je za BBC 5 Live kraljevski biograf Robert Hardman.

Kraljica Elizabeth i vojvoda od Edinburgha na balkonu Buckinghamske palače 12. juna 1965.
Kraljica Elizabeth i vojvoda od Edinburgha na balkonu Buckinghamske palače 12. juna 1965.

Bila je najprepoznatljivija šefica države u svijetu tokom svoje iznimno duge vladavine.

Još u ranoj mladosti postavila je svoj životni cilj.

"Izjavljujem pred svima vama", rekla je u emisiji povodom 21. rođendana, "da ću cijeli svoj život, bio on dug ili kratak, posvetiti služenju vama i služenju našoj velikoj carskoj porodici.”

Umrla je mirno u poslijepodne 8. septembra na svom škotskom imanju, gdje je provela veći dio ljeta.

I dok širom svijeta oplakuju smrt kraljice Elizabeth, kako piše Guardian “jedna porodica oplakuje majku četvro djece, baku osmero i prabaku 12 djece.”

Izvor: The Guardian, BBC, Reuters, Royal.uk
XS
SM
MD
LG