Dostupni linkovi

Elizabeta Druga slavi 70. godina vladavine


Britanska kraljica Elizabeta Druga

Britanska kraljica Elizabeta Druga je oprezno zakoračila na balkon Bakingemske palate u četvrtak, burno pozdravljena od desetina hiljada građana koji su došli da joj se pridruže na početku četvorodnevne proslave 70 godišnjice njenog krunisanja.

Neki su kampovali preko noći u nadi da će videte 96-godišnju kraljicu, koja se sve ređe pojavljuje u javnosti, i priliku da gledaju Trooping the Color - vojnu paradu kojom se obeležava rođendan svakog suverena od 1760. godine.

To je jedno od prvih velikih okupljanja od početka pandemije COVID-19 pre više od dve godine.

Elizabeta, koja je postala kraljica sa 25 godina, britanski je monarh najduže na prestolu.

Uživala je u svom trenutku. Nasmejana je ćaskala sa svojim praunukom, princom Luisom (4), koji je povremeno pokrivao uši dok je 70 starih i novih vojnih letelica nadletalo nisko iznad palate da pozdravi kraljicu. Šestominutni prikaz uključivao je formaciju borbenih aviona Tajfun koji su leteli u obliku broja 70.

Kraljici, koja je nosila tamnoplavu haljinu koju je dizajnirala Anđela Keli, na balkonu se pridružilo više od deset članova kraljevske porodice - mada ne i princ Hari i njegova supruga Megan, koji su pre dve godine odustali od kraljevskih dužnosti. Par je otputovao u London iz svoje kuće u Kaliforniji sa svoje dvoje male dece kako bi uzeli skromno učešće u proslavama, a u četvrtak su gledali Trooping the Color sa ostalim članovima porodice.

Oni se nisu pojavili na balkonu palate, jer je kraljica odlučio da tu čast imaju samo aktivni članovi kraljevske porodice. Ni drugi kraljičin sin prin Endrju, koji se povukao sa javnih dužnosti usred kontroverzi oko njegovih veza sa Džefrijem Epstajnom osuđenim za seksualne prestupe, nije bio na balkonu.

Endru će takođe propustiti službu zahvalnosti u petak u katedrali Svetog Pavla u Londonu nakon što je bio pozitivan na COVID-19.

Jubilej će biti obeležavan četiri dana do nedelje sa mnoštvo događaja, uključujući koncert u Bakingemskoj palati u subotu i skup u nedelju sa hiljadama izvođača iz škola i društvenih grupa širom zemlje.

Na hiljade uličnih žurki planirano je širom zemlje, ponavljajući tradiciju započetu kraljičinim krunisanjem 1953. godine.

Međutim, ne slave svi u Britaniji. Mnogi ljudi su iskoristili dugi vikend da odu na odmor. A 12 demonstranata je uhapšeno u četvrtak nakon što su prošli barijere i krenuli ka učesnicima parade.

Grupa Animal Rebellion, koja kaže da koristi "nenasilnu građansku neposlušnost da pomogne prelazak na sistem ishrane biljnog porekla", saopštila je da su umešani njeni aktivisti.

Jedan od demonstranata, koji je snimljen kako ga je policija privela, rekavši da demonstranti "zahtevaju da kraljevska porodica vrati zemlju prvobitnoj nameni, odnosno omogući biodiversistet te da je prestane da je koristi za uzgoj stoke".

Ipak, jubilej mnogim ljudima - čak i onima koji su često ravnodušni prema monarhiji - daje priliku da razmisle o stanju nacije i ogromnim promenama koje su se desile tokom Elizabetine vladavine.

Bivši premijer Džon Mejdžor, jedan od 14 premijera tokom njene vladavine, rekao je da je stoičko prisustvo monarha pomoglo u upravljanju zemljom tokom decenija,

"Kraljica je predstavljala naše bolje ja više od 70 godina," rekao je Mejdžor za BBC.

U pisanoj jubilarnoj poruci, kraljica je zahvalila ljudima u Britaniji i širom Komonvelta koji su učestvovali u organizovanju proslava. Za mnoge je ovo prilika prva prilika za veliku zabavu od početka pandemije korona virusa pre više od dve godine.

"Znam da će u ovim svečanim prilikama ostati mnogo srećnih uspomena," rekla je Elizabeta. "I dalje sam inspirisan dobrom voljom koja mi je iskazana i nadam se da će naredni dani pružiti priliku da razmislimo o svemu što je postignuto tokom poslednjih 70 godina, dok sa poverenjem i entuzijazmom gledamo u budućnost," navela je britanska kraljica.

Čestitke su stigle od svetskih lidera, uključujući papu Franju i predsednika SAD Džoa Bajdena. Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je Elizabetu "zlatnom niti koja povezuje naše dve zemlje," a bivši američki predsednik Barak Obama podsetio je na kraljičinu "milost i velikodušnost" tokom njegove prve posete palati.

"Vaš život je bio poklon, ne samo Ujedinjenom Kraljevstvu već i svetu," rekao je Obama u video poruci, dodajući: "Neka svetlost vaše krune i dalje vlada."

Uzvici okupljenih i udari kopita odjeknuli su u četvrtak dok su konjske zaprege prevozile članove kraljevske porodice, uključujući suprugu princa Vilijama, Kejt, i njihovu decu, princa Džordža (8), princezu Šarlot (7) i četvorogodišnjeg princa Luisa, od Bakingemske palate do Parade konjske garde, ceremonijalnog paradnog terena udaljenog oko 1 kilometar za ceremoniju.

Princ Čarls je igrao ključnu ulogu tokom događaja dok je stajao umesto svoje majke. Elizabeta je u poslednje vreme imala zdravstvenih problema, a njeni dvorjani su pazili da joj stvari budu što jednostavnije, puštajući Čarlsa da preuzme više obaveza.

Obučen u svečanu vojnu uniformu, Čarls je jahao na paradnom konju i pozdravljao trupe koje su prolazile u njihovim tunikama i šeširima od medveđe kože. Uz njega su bili njegova sestra, princeza Ana, i sin princ Vilijam.

Desetine hiljada meštana i turista poređali su se na putu između palate i paradnog terena kako bi uživali u spektaklu i atmosferi.

"Bila sam odmah na čelu... Veoma sam ponosna na kraljicu," rekla je Selija Lurd, 60. "Ona je bila moja kraljica celog života i mislim da joj dugujemo mnogo za uslugu koju je pružila zemlju, pa sam želela da dođem da pokažem svoju podršku danas i da vam kažem hvala."

Izvor: AP, Reuters

XS
SM
MD
LG