Dostupni linkovi

Preminula kraljica Elizabeta druga


Kraj moderne elizabetanske ere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Kraj moderne elizabetanske ere

Britanska kraljica Elizabeta II (Elizabeth) preminula je 8. septembra nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u Balmoralu, saopštila je Bakingemska palata.

„Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne“, navodi se u saopštenju.

Zastava na palati je odmah spuštena na pola koplja, prenijele su svjetske agencije.

Prethodno su kraljevski ljekari saopštili da su zabrinuti za njeno zdravlje, dok su članovi kraljevske porodice pristizali u Balmoral.

Elizabeta (96) je provela više od sedam decenija na tronu dok se Velika Britanija obnavljala od rata, izgubila carstvo, transformisala svoju ekonomiju, kada je ušla i izašla iz Evropske unije.

Bila je stalno prisutna, jedini monarh kojeg je većina Britanaca ikada poznavala, i vodila je instituciju monarhije kroz nemirne vode.

Sa Elizabetinom smrću njen sin, princ Čarlsa (Charles), postaje novi britanski kralj.

Kraljevska porodica objavila je njegovu izjavu u kojoj je ocijenio da je smrt njegove majke Elizabete Druge "trenutak najveće tuge" za njega i članove kraljevske porodice.

"Znam da će njenu smrt žaliti širom države, kraljevstva i Komonvelta, kao i brojni ljudi širom sveta", rekao je kralj Čarls.

Okupljeni ispred Bakingemske palate, kako prenose agencije, briznuli su u plač dok je na britanskoj televizijskoj mreži Bi BI Si (BBC) intonirana himna.

„Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sjutra će se vratiti u London", prenosi Rojters zvanično saopštenje iz kraljevske palate.

Britanska premijerka Liz Tras (Truss) nazvala je Čarlsa Njegovim kraljevskim visočanstvom Čarlsom Trećim.

"Danas kruna prelazi našem novom monarhu, našem novom šefu države, Njegovom Veličanstvu Kralju Čarlsu Trećem", rekla je Trus.

Nadbiskup Kanterberija ispred Anglikanske crkve pozvao je sve na molitve novom kralju i kraljevskoj porodici.

Svjetski lideri upućujući izraze saučešća

Na vijest o kraljičinoj smrti odmah je reagovala Bijela kuća saopštivši da su Amerikanci u mislima sa britanskom kraljevskom porodicom.

Bivši i sadašnji predsjednici SAD izrazili su saučešće zbog smrti kraljice Elizabete II, prenosi AP.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i prva dama Jill Biden izrazili su saučešće i saopštili da je Elizabeta bila "više od monarha" i da je "ona definisala eru".

"Kraljica Elizabeta II bila je državnica nenadmašnog dostojanstva i postojanosti koja je produbila temelj saveza između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država", izjavili su Bajdenovi.

Predsjednik SAD je naredio da se zastave na Bijeloj kući i drugim federalnim zgradama spuste na pola koplja "u znak poštovanja" prema britanskoj kraljici, saopštila je Bijela kuća.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je među svjetskim liderima koji su uputili izraze saučešća britanskoj kraljevskoj porodici zbog smrti kraljice Elizabete.

Kako prenosi AP Putin je, uprkos tenzijama između Rusije i Britanije zbog ruske invazije na Ukrajinu, u obraćanju novom britanskom kralju Čarlsu u telegramu naveo da je kraljica Elizabeta s pravom "decenijama uživala poštovanje i autoritet" na svjetskoj sceni.

"Najvažniji događaji u novijoj istoriji Ujedinjenog Kraljevstva neraskidivo su povezani sa imenom Njenog Veličanstva."

Upućujući izraze saučešća kralju Čarlsu poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo saopštio je da je duboko ožalošćen zbog smrti kraljice Elizabete Druge.

"Rado se pridružujem svima koji žale zbog njenog gubitka u molitvi za vječni počinak pokojne kraljice i u odavanju počasti njenom životu neprekidne službe za dobro nacije i Commonwealtha", naveo je Franjo u telegramu novom kralju Čarlsu.

Oglasili su se i u putili izraze saučešća brojni svjetski lideri, čelnici Evropske unije, generalni sekretar NATO, Ujedinjenih nacija, kraljevskih porodica, šefovi država i vlada zemalja regiona.

Devedesetšestogodišnja kraljica u srijedu se povukla iz Tajnog vijeća, nakon što su joj doktori savjetovali da se odmori.

Kraljica je nedavno imenovala Liz Tras (Truss) za premijerku u Balmoralu, umjesto da otputuje u London na taj događaj. Tokom svoje 70-godišnje vladavine kraljica je obično imala audijenciju sa svojim novim premijerom u Bakingemskoj palati.

Od jula je inače na ljetnom odmoru u svom škotskom domu u dvorcu Balmoral koji je dugo bio jedno od kraljičinih omiljenih mjesta i za nju se kaže da nikad nije sretnija nego kada tamo boravi, prenosi BBC.

Danas ispred kapija Balmorala vlada sumorna atmosfera, dodaju.

XS
SM
MD
LG