Dostupni linkovi

Britanija će prebroditi oluju, poručila nova premijerka Liz Truss


"Britansko društvo zajedno može prebroditi oluju i obnoviti gospodarstvo kako bismo postali moderna, briljantna Britanija, kakva znam da možemo biti", poručila je Liz Truss ispred Downing Streeta, London, 6. rujna 2022.

"Upravo sam prihvatila ljubazni poziv Njezina Veličanstva da formiram novu vladu", uvodne su riječi novoizabrane britanske premijerke Liz Truss u obraćanju medijima ispred Downing Streeta broj 10 u Londonu, inače sjedišta čelnika britanske vlade.

"Boris Johnson [dojučerašnji britanski premijer] je isporučio Brexit, cjepivo protiv COVID-a 19 i suprotstavio se ruskoj agresiji. Povijest će ga pamtiti kao vrlo značajnog premijera. Čast mi je preuzeti ovu odgovornost u važnom trenutku za našu zemlju", kazala je.

Liz Truss je istakla da je ono što Veliku Britaniju čini velikom jeste temeljno vjerovanje u slobodu, poduzetništvo i poštenu igru.

"Britanska javnost uvijek je iznova pokazivala hrabrost i odlučnost i sada se suočavamo s globalnim vjetrovima izazvanim ratom u Ukrajini i COVID-om 19", dodala je.

Poručila je da je sad vrijeme za rješavanje stvari koja sputavaju Veliku Britaniju.

Obećala je više ulaganja u izgradnju cesta te ostale investicije.

Naglasila je da će njezina vlada "preobraziti Veliku Britaniju u aspiriranu naciju s dobro plaćenim poslovima, sigurnim ulicama, gdje svatko posvuda ima prilike koje zaslužuje".

Kao što je ponavljala tijekom izborne utrke za šefa Konzervativne stranke, kazala je da ima "hrabar plan" za rast gospodarstva kroz smanjenje poreza i druge reforme.

Dodala je da se planira baviti energetskom krizom koju je, kako tvrdi, izazvao ruski predsjednik Vladimir Putin.

'Nova čelična lejdi' na čelu Britanije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Premijerka je rekla i da će se pobrinuti da ljudi mogu dobiti termine kod liječnika i ostale usluge državne Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

"Postavit ćemo naše zdravstvene usluge na čvrste temelje", istakla je.

Poručila je i da "britansko društvo zajedno može prebroditi oluju i obnoviti naše gospodarstvo kako bismo postali moderna, briljantna Britanija, kakva znam da možemo biti".

Nakon poziva kraljice Elizabete II. da formira vladu, Liz Truss je postala nova britanska premijerka.

Ona će se sada suočiti sa brojnim izazovima u Velikoj Britaniji koji uključuju prijeteću recesiju i energetsku krizu koja prijeti budućnosti milijunima kućanstava i tvrtki.

Britanska kraljica Elizabeta II. dočekuje Liz Truss, novu premijerku Britanije u palači Balmoral u Škotskoj, 6. rujna 2022.
Britanska kraljica Elizabeta II. dočekuje Liz Truss, novu premijerku Britanije u palači Balmoral u Škotskoj, 6. rujna 2022.

Truss je četvrti konzervativni premijer u šest godina. Ona je na ovoj poziciji naslijedila Borisa Johnsona, koji je bio prisiljen dati ostavku nakon tri godine na vlasti zbog sve većeg političkog pritiska koji je doveo do masovnih ostavki njegovih ministara.

U posljednjem obraćanju ispred premijerske rezidencije, Johnson je rekao kako će Velika Britanija iz ekonomske krize izaći jača.

"Ovo je teško vrijeme za ekonomiju", rekao je.

"Ovo je teško vrijeme za porodice širom zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, na drugu stranu ćemo izaći jači", rekao je Johnson.

Također je obećao podršku za Liz Truss i rekao da je on poput "rakete nosača" koja je "ispunila svoju funkciju".

Truss sada čeka formiranje kabineta, a jedna od prvih stvari za koje će se nadati da će potpisati sa budućim ministrima su njeni planovi za pomoć ljudima sa rastućim računima za struju.

Njen plan da potakne ekonomiju smanjenjem poreza uz osiguravanje desetine milijardi funti za ograničenje troškova energije već je ozbiljno uzdrmao financijska tržišta, nagnavši ulagače da odbace funtu i državne obveznice.

Truss je proglašena za lidericu Konzervativne stranke, samim tim i za novog premijera, nakon što je osvojila 57 posto glasova članova stranke. Njen suparnik u utrci bio je bivši ministar financija Rishi Sunak.

Do sada je bila ministrica vanjskih poslova, gdje je značajan dio njezina posla bio vođenje planova za nadjačavanje dijela Protokola o Sjevernoj Irskoj, dijela sporazuma o Brexitu dogovorenog s EU i odgovor na rat u Ukrajini. Treća je premijerka u historiji Velike Britanije.

Zvanično je postala premijerka nakon posjete kraljici u Balmoral dvorcu u Škotskoj, nakon što je Johnson na istom mjestu predao svoju ostavku.

Tradicionalno, kraljica prima novog premijera u Buckinghamsku palaču, no zbog zabrinutosti za njeno kretanje došlo je do promjene.

Ovo je četrnaesti put da je kraljica Elizabeta II. prošla kroz proces potvrđivanja novog premijera. Kada je stupila na prijestolje, Winston Churchill je već bio premijer. Kraljica Viktorija je bila na prijestolju kada je zadnji put imenovan premijer u Balmoralu 1885. godine.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG