Dostupni linkovi

Umro britanski princ Philip, suprug kraljice Elizabete


Princ Philip, vojvoda od Edinburgha
Princ Philip, vojvoda od Edinburgha

Bakingemska palata saopštila je da kraljica Elizabeta Druga (Elizabeth) razmatra detalje o sahrani u petak preminulog supruga princa Filipa (Philip) koja će biti skromna zbog epidemije korona virusa.

Organizacija zadužena za kraljevski protokol (College of Arms) saopštila je da neće biti sahrana sa državnim počastima i da posmrtni ostaci supruga kraljice neće biti izloženi javnosti.

Kovčeg će biti u dvorcu Vindzor pre sahrane u kapeli Sent Džordž u skladu sa običajima i željama kraljice.

Sahrana će biti skromnija zbog epidemije korona virusa, tako da je kraljevska porodica zatražila da građani ne dolaze do kapije kraljevskih rezidencija da bi položili cveće, već su pozvani da novac za cveće doniraju nekom udruženju.

Sahrani će moći da prisustvuje najviše 30 ljudi u skladu sa merama protiv epidemije korona virusa trenutno na snazi u Velikoj Britaniji.

I sam princ Filip je ranije izjavio da želi skromnu sahranu.

Zvona Vestminsterske opatije večeras će se oglasiti 99 puta, u znak pošte princu koji je imao 99 godina. Počasna paljba predviđena je sutra u celoj zemlji.

Ostali detalji i datum sahrane biće naknadno saopšteni.

Izrazi saučešča iz celog sveta



Brojne izjave saučešća stižu povodom smrti princa Filipa iz Velike Britanije i sveta, uz odavanje počasti čoveku koji je posvetio dugi vek u službi svoje zemlje.

Saučešća povodom smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga su iz sveta uputili, između ostalih, premijeri Kanade, Irske, Izraela i Indije i nemački predsednik.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da je princ Filip bio čovek "ubeđenja i principa", voljen zbog svog osećanja dužnosti prema drugima."Sećaćemo ga se sa ljubavlju kao stuba u životu naše kraljice" Elizabete Druge, koja je takođe šefica države Kanade.

Indijski premijer Narendra Modi odao je počast preminulom princu Filipu.

"Moje misli upućene su britanskom narodu i kraljevskoj porodici", napisao je Modi na Tviteru "imao je izuzetnu karijeru u vojsci i bio je u prvom planu u brojnim društvenim inicijativama. Nek počiva u miru", napisao je indijski premijer, prenosi agencija Frans pres.

Irski premijer Majkl Martin rekao je da je rastužen zbog smrti princa Filipa i da su misli i molitve irskog naroda upućene kraljici Elizabeti i britanskom narodu.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da će princ Filip ostati zapamćen kao neko ko je pomogao u borbi protiv nacističke tiranije. Rekao je da je imao zadovoljstvo da lično iskusi duhovitost princa Filipa na sastancima u Londonu i Berlinu.

"Mi Nemci žalimo za izuzetnom ličnošću koja je dala važan doprinos u pomirenju naših nacija posle strahota Drugog svetskog rata. Kao član Kraljevske ratne mornarice princ Filip se borio za oslobađanje Evrope od Nacističkog terora. Njegov doprinos demokratiji i miru će ostati u našem sećanju", napisao je Štajnmajer u poruci saučešća kraljici Elizabeti Drugoj i britanskom narodu.

I nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas odao je priznanje princu Filipu za njegov dug život u službi svoje zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće kraljici Elizabeti, kraljevskoj porodici i britanskom narodu za smrt supruga princa Filipa i rekao da će za njim ;žaliti u Izraelu i u svetu.

Bivši američki predsednik Džordž Buš pohvalio je posvećenost princa Filpa vrednim pitanjima i društvu u saopštenju izdatom u svoje ime i u ime svoje supruge Laure.

"On je predstavlajo Ujedinjeno Kraljevstvo sa dostojanstvom i doneo neograničenu snagu i podršku kraljici. Laura i ja imamo sreće da smo imali priliku lično da uživamo u njegovom šarmu i duhovitosti i znamo koliko će svima nedostajati", rekao je Buš.

Francuski ministar za Evropu Kleman Bon je u tviter poruci napisao da je "Princ Filip bio velika figura veka u Ujedinjenom Kraljevstvu" i da upućuje misli i prijateljstvo britanskom narodu.

"Bivši britanski premijer Toni Bler pohvalio je ulogu princa Filipa kao bračnog pratioca kraljice, kao i njegov dobrotvorni rad, prenosi agencija AP.

Bler je rekao da je princ Filip, poznat i kao vojvoda od Edinburga, bio čovek koji je bio ispred svog vremena u borbi za zaštitu životne okoline, za versko pomirenje i stvaranje programa za pomoć mladima.

"Naša cela nacija će biti ujedinjena u tuzi zbog odlaska princa Filipa. On će prirodno najviše biti priznat kao izuzetna i pouzdana podrška kraljici tokom toliko godina. Međitim on treba da ostane zapamćen i slavljen u svom ličnom svojstvu kao čovek sa dalekovidošću, odlučnošču i hrabrošću", napisao je Bler, prenosi agencija AP.

Britanski poslanici biće pozvani da skrate uskršnju pauzu da bi održali sednicu na kojoj će da odaju počast preminulom princu.

Kraljica Elizabeta: Bio je i ostao moja snaga

Princ Philip, muž britanske kraljice Elizabeth umro je u 99. godini saopšteno je iz Buckinghamske palače u petak, prenosi Reuters.

“Sa dubokom tugom Njeno Veličanstvo Kraljica objavljuje da je umro njen voljeni suprug Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Philip, vojvoda od Edinburgha”, navodi se u saopštenju Palače.

Dalje se navodi da je princ umro ujutro 9. aprila u Windsor palači.

Princ Philip proveo je četiri sedmice u bolnici ranije ove godine zbog liječenja infekcije radi srčanog zahvata, ali se vratio u Windsor početkom marta.

Princ Filip: Korak iza za korak naprijed
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Grčki princ, oženio se Elizabeth 1947. godine, igrajući ključnu ulogu u modernizaciji monarhije u periodu nakon Drugog svjetskog rata, piše Reuters.

Iako nije imao zvaničnu ulogu, Philip, vojvoda od Edinburgha bio je jedan od najuticajnijih figura u kraljevskoj porodici više od 70 godina.

“On je jednostavno bio i ostao moja snaga svih ovih godina”, rekla je kraljica Elizabeth u rijetkom ličnom priznanju Philipu u govoru povodom 50 godina njihovog braka 1997. godine.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će zemlja tugovati zajedno sa kraljevskom porodicom i kraljicom Elizabeth.

“Sjećamo se vojvode prije svega po njegovoj trajnoj podršci Njenom Veličanstvu Kraljici, ne samo kao njezinog pratioca, već i kao njenog supruga i snage već 70 godina”, rekao je Johnson.

Kraljica Elisabeth koja ima 94 godine na tron je došla 1952. godine. Imaju četvero djece, princa Charlesa nasljednika krune, princezu Anne i prinčeve Andrewa i Edwarda.

U maju 2017. godine princ Philip najavio je da će odstupiti sa svih kraljevskih dužnosti.

XS
SM
MD
LG