Dostupni linkovi

'Koverta' bivšeg gradonačelnika Podgorice neće biti otvorena na Sudu


Slavoljub Stijepović, Podgorica (fotoarhiv)
Slavoljub Stijepović, Podgorica (fotoarhiv)

"Odluka je neprimjerena, to je za rubriku - Vjerovali ili ne", rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović komentarišući odluku podgoričkog Višeg suda da obustavi krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića koji je u aferi "Koverta" optužen za pranje novca.

Afera "Koverta" se odnosi na tajni snimak koji je biznismen Duško Knežević objavio 2019, a na kojem je Stijepović u trenutku predaje navodno oko 100.000 eura za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića uoči izbora 2016. godine.

S obzirom da je Sud odbacio njihovu optužnicu, Radio Slobodna Evropa (RSE) je tražio od Specijalnog državnog tužilaštva pojašnjenje da li je problematična odluka Suda ili optužnica tužilaštva treba da bude dopunjena.

Odgovore na pitanja RSE nije dobio već je samo potvrđeno da će se Specijalno državno tužilaštvo u zakonskom roku žaliti Apelacionom sudu.

Kako se došlo do toga da "padne" optužnica za slučaj koji se u Crnoj Gori smatra najočiglednijim primjerom političke korupcije, u režiji DPS-a koji je vladao tri decenije, do avgusta 2020. godine, kada je izgubio izbore.

Nova vlast koja ima tijesnu parlamentarnu većinu, koja je početkom decembra 2020. izabrala Vladu, najavila je radikalne promjene sudsko-tužilačkih struktura ocjenjujući da su pod kontrolom bivše vlasti DPS-a. Zahtijevaju i smjenu prvog čovjeka Specijalnog državnog tužilaštva Milivoja Katnića.

MANS proziva Katnića da štiti funkcionere bivše vlasti

U međuvremenu, iz nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) traže od Milivoja Katnića da objavi kompletnu dokumentaciju iz istrage u slučaju "Koverta", na osnovu koje je pisana optužnica.

Dejan Milovac u izjavi za RSE poziva Katnića da objasni crnogorskoj javnosti kako je napisana i zašto je pala optužnica protiv Stijepovića nakon što se na video snimku jasno vidi da on uzima kovertu sa novcem od biznismena Duška Kneževića.

"Da li se ovdje radi o tome da u Specijalnom državnom tužilaštvu nijesu imali dovoljno znanja da optužnicu sa ovako jakim dokazima napišu na odgovarajući način ili je po srijedi nešto drugo. To treba da bude predmet utvrđivanja ne samo disciplinske, nego i krivične odgovornosti jer je sada Stijepović izuzet od krivične odgovornosti kako za pranje novca, tako i za očiglednu političku korupciju jer svi znamo za šta je onaj novac bio namijenjen", kaže Milovac.

Tajni snimak Duška Kneževića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Bojan Zeković iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) rekao je da će zbog slučaja "Koverta" umjesto analize da li je kriv Sud ili Tužilaštvo, neko morati da odgovara.

"Da li je namjerno kvalifikovano djelo za koje ne postoji dovoljno dokaza? Ili je uprkos dobrom poslu Tužilaštva problem kod Suda, što je građanima nemoguće utvrditi i što nije njihov posao, dovoljno je poslati poruku da će za ovu blamažu neko morati da snosi odgovornost", kaže Zeković.

Afera "Koverta" je po izbijanju izazvala snažan revolt građana. Bila je povod građanskih protesta tokom 2019. u organizaciji pokreta "Odupri se", kao iskaz nezadovoljstva zbog "sveprisutne korupcije i zarobljenih institucija".

I Abazović je podsjetio da je je slučaj "Koverta" izveo desetine hiljada građana na ulicu...

"Cijela Crna Gora i cijeli svijet je vidio što se dešava, ako vijeće Višeg suda ne može da vidi, onda moramo locirati krivce", kazao je Abazović na konferenciji za novinare 3. marta.

Koverta koja je pokrenula građanske proteste

Jedan od utemeljivača pokreta Budislav Minić za RSE kaže da se nakon odluke Višeg suda osjeća poraženim kao pravnik te građanin.

"Nosioci pravosudne vlasti nam ovakvom odlukom pljuju u lice jer odbijaju da gone nekoga ko je snimljen da uzima novac kao pripadnik organizovane kriminalne grupe koja decenijama krade izbore. Oni su odlučili da ga ne gone za ovako protivzakonito, neljudsko i nemoralno djelo. To je jednostavno strašno", zaključuje Minić.

Dejan Milovac iz MANS-a kaže da je odbacivanje postupka protiv Stijepovića novi poraz crnogorskog pravosuđa i još jedan u nizu dokaza da je ono politizovano do mjere da ni konkretni dokazi nisu dovoljni kako bi se u Crnoj Gori procesuirala očigledna korupcija.

Milovac smatra da bi specijalni tužilac trebalo da podnese ostavku.

"Ovo je jedan od onih slučajeva koji prate tužioca Katnića sve vrijeme a koji su toliko jednostavni i prilično laki za procesuiranje. On, međutim, u svakom tom slučaju vješto, hirurški precizno, zaobilazi da optuži funkcionere DPS-a. I u ovom slučaju je izbjegao da Stijepovića optuži za političku korupciju nakon što ga je cijela Crna Gora vidjela da je uzeo novac za te svrhe", riječi su Milovca.

Katnić (na fotografiji) u svakom tom slučaju vješto zaobilazi da optuži funkcionere DPS-a: Dejan Milovac
Katnić (na fotografiji) u svakom tom slučaju vješto zaobilazi da optuži funkcionere DPS-a: Dejan Milovac

Stijepovićev branilac bez komentara

Pravni zastupnik Slavoljuba Stijepovića, podgorički advokat Lazar Aković, nije za RSE htio detaljnije da komentariše odluku Suda, niti dosadašnji postupak koji se vodio protiv njegovog klijenta.

"Ne želim da dajem bilo kakve komentare s obzirom na to da se radi o nepravosnažnoj sudskoj odluci. U medijima sam pročitao da je tužilaštvo najavilo žalbu i u konačnom Apelacioni sud će dati svoj stav u vezi sa ovom krivično pravnom stvari", kaže advokat Aković.

Hitne promjene u pravosuđu

Obustavljanje postupka protiv Stijepovića je prvorazredni skandal u režiji crnogorskog pravosudnog sistema koji vapi za apsolutnim i temeljnim reformama, saopšteno je iz Demokrata, članice vladajuće koalicije, koji zagovaraju neophodnost reformi u sudstvu i tužilaštvu.

"Postavlja se pitanje kako sudstvo ne vidi ništa sporno u ovoj aferi kada video snimak jasno dokazuje da Stijepović vrši koruptivnu radnju uzimajući mito od Kneževića", navodi se u saopštenju.

Reakcija vladajućeg Građanskog pokreta URA bila je ironična.

"Ostaje nam jedino da uputimo izvinjenje bivšem gradonačelniku Podgorice jer smo povjerovali svojim očima kada je, naočigled čitave Crne Gore i javnosti, uzeo mito od vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića", navodi se u saopštenju URA-e.

Iz DPS-a nijesu komentarisali odbacivanje postupka protiv njihovog funkcionera Slavoljuba Stijepovića, a na pozive RSE nijesu odgovarali.

Osim što je odbacilo pokretanje postupka protiv Stijepovića, Vijeće Višeg suda u Podgorici je 2. marta potvrdilo optužnicu protiv drugog aktera afere "Koverta", odbjeglog biznismena Duška Kneževića i još pet osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Knežević je osumnjičen za pranje novca, utaju poreza i druga krivična djela.

Odbrana Kneževića je u saopštenju za javnost najavila žalbu Apelacionom sudu.

Crnogorsko tužilaštvo Kneževića tereti za niz drugih krivičnih djela iz oblasti finasijsko bankarskog poslovanja. On se nalazi u Velikoj Britaniji i nedostupan je pravosudnim organima Crne Gore.

Slučaj "Koverta" pominje se i u posljednjem izvještaju Evropske komisije.

"Nije bilo novih pomaka u političkom i pravosudnom epilogu iz 2012. godine o navodnoj zloupotrebi javnih sredstava u stranačko političke svrhe (afera 'Snimak'). U decembru 2019. godine, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv visokog zvaničnika DPS-a za pranje novca u aferi 'Koverta'. Optužnica uključuje još šest osoba osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Politički i pravosudni epilog se još uvijek očekuje", navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG