Dostupni linkovi

Obustavljen postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice u aferi 'Koverta'


Slavoljub Stijepović (u sredini, fotoarhiv)
Slavoljub Stijepović (u sredini, fotoarhiv)

Vijeće Višeg suda u Podgorici je obustavilo krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, koji je u aferi "Koverta" optužen za pranje novca.

Istovremeno je potvrdilo optužnicu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, i još pet osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Obustava postupka protiv Stijepovića nije konačna odluka jer se na nju može uložiti žalba, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Višeg suda.

Odbrana Kneževića je u saopštenju za javnost najavila žalbu Apelacionom sudu.

Afera "Koverta" se odnosi na tajni snimak koji je Knežević objavio 2019, a na kojem je Stijepović u trenutku predaje navodno oko 100.000 eura za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića 2016.

Nakon toga je Knežević osumnjičen za pranje novca, utaju poreza i druga krivična djela.

Obustavljanje postupka protiv Stijepovića je prvorazredni skandal u režiji crnogorskog pravosudnog sistema koji vapi za apsolutnim i temeljnim reformama, saopšteno je iz Demokrata, članice vladajuće koalicije.

"Postavlja se pitanje kako sudstvo ne vidi ništa sporno u ovoj aferi kada video snimak jasno dokazuje da Stijepović vrši koruptivnu radnju uzimajući mito od Kneževića", navodi se u saopštenju.

Tajni snimak Duška Kneževića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Izvršni direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac je pozvao specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da objavi kompletnu dokumentaciju iz istrage u slučaju "Koverta", na osnovu koje je pisana optužnica.

"Odluka Višeg suda o odbacivanju dijela optužnice za slučaj 'Koverta' koji se odnosi na Stijepovića predstavlja novi poraz crnogorskog pravosuđa i još jedan u nizu dokaza da je ono politizovano do mjere da čak ni konkretni dokazi nisu dovoljni kako bi se u Crnoj Gori procesuirala očigledna korupcija", saopštio je Milovac, koji je pozvao Katnića i da podnese ostavku.

Afera "Koverta" je bila i povod građanskih protesta koji su se odvijali tokom 2019. u organizaciji pokreta "Odupri se", kao iskaz nezadovoljstva zbog "sveprisutne korupcije i zarobljenih institucija".

XS
SM
MD
LG