Dostupni linkovi

Pljušte afere po Crnoj Gori


DPS je odbacila sve optužbe nove vlasti protiv ranijih ministara, te ocijenila da nova Vlada sprovodi politički revanšizam. (Na fotografiji Milo Đukanović predsjednik DPS i države na konferenciji za novinare u Podgorici 25. januara 2021. posle stranačkog kongresa)
DPS je odbacila sve optužbe nove vlasti protiv ranijih ministara, te ocijenila da nova Vlada sprovodi politički revanšizam. (Na fotografiji Milo Đukanović predsjednik DPS i države na konferenciji za novinare u Podgorici 25. januara 2021. posle stranačkog kongresa)

Komentarišući sve veći broj afera koje se u Crnoj Gori objavljuju i optužbe članova aktuelne Vlade na račun prethodnih ministara, članica Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kaže da i dalje postoji problem u nedostatku dokumentacije.

“Mislim da su informacije koje izlaze u javnosti o mogućim slučajevima korupcije samo vrh ledenog brijega”, kaže Ćalović Marković ocjenjujući da je veliki problem za otkrivanje ključnih slučajeva uništavanje dokumentacije od strane prethodne Vlade.

Iako je Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila izbore 30. avgusta 2020. godine, njena Vlada je nastavila da funkcioniše u tehničkom mandatu do 4. decembra. Tada je izabrana Vlada premijera Zdravka Krivokapića, podrškom tri koalicije na čelu sa Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA (Ujedinjena reformska akcija).

Optužbe, tajna dokumenta i sadržaj prisluškivanih razgovora isplivavaju na dnevnom nivou sa različitih adresa. O kolikoj hiperinflaciji otvaranja afera i istraga je riječ svjedoče tri slučaja o kojima je crnogorska javnost upoznata tokom proteklih 20-tak sati.

Afera 1

Aktuelni ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović optužio je svog prethodnike na čelu tog ministarstva, Petra Ivanovića i Milutina Simovića, za protivzakonito djelovanje. Ministar Stijović je 11. februara, saopštio televiziji “Vijesti”, da je bivši ministar Petar Ivanović u vrijeme ministarskog mandata između ostalog sebi obezbijedio u jednom danu veliki broj dnevnica za navodno jednodnevno putovanje po Evropi:

“Ivanović ide prvo u Novi Sad, pa istog dana ide u Francusku, pa istog dana u Ukrajinu, pa Hrvatsku, istog dana u Španiju pa u Njemačku. Istog dana za sve to uzima dnevnice u iznosu od 6.297 eura”.

Takođe prema tvrdnjama ministra Stijovića, raniji ministar poljoprivrede Petar Ivanović je svojoj majci obezbijedio kreditnu podršku za vinariju, ukupnog iznosa od preko dva miliona eura:

“Imamo ministra koji daje kredit svojoj majci, koja ima osamdeset godina i kojoj je palo na pamet proizvodnja vina, daje joj milionske iznose. Nakon toga, kroz drugi javni poziv gospodin Simović (takođe ex ministar poljoprivrede) daje majci Petra Ivanovića ponovo kredit od 599.102 eura”.

Nekadašnji ministar, a sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore za ekonomska pitanja Petar Ivanović je u dva navrata saopštio da ministar Stijović iznosi neistine i najavio da će narednih dana odgovoriti na optužbe na njegov račun.

I opoziciona Demokratska partija socijalista je odbacila sve optužbe nove vlasti protiv ranijih ministara, te ocijenila da nova Vlada sprovodi politički revanšizam.

Petar Ivanović se povezuje sa aferom u vezi kredita Abu dabi fonda (projekat ADMAS). Prije nekoliko dana, 4 februara, je saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Afera 2

Pored ovog slučaja, Specijalno državno tužilaštvo je 12.februara objavilo transkripte tajno snimanih razgovora između Dragana Krapovića i Borisa Bogdanovića čelnika Demokratske Crne Gore, članice vladajuće koalicije, za koje tvrdi da predstavljau pokušaj sprovođenja neprimjerenog političkog uticaja na Specijalno tužilaštvo.

Objavljeni transkripti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, sugerišu da je jedan od specijalnih tužilaca navodno dostavljao informacije Demokratama, a da je tužiočev sin dobijao novčanu pomoć od Demokrata.

“Sam po sebi ovaj razgovor je više nego jasan, jer B.B. sadašnji poslanik Skupštine Crne Gore sasvim jasno kaže da bi bilo dobro da se specijalnom tužiocu S., odnosno njegovom sinu M., plati taj novac kako bi se održale relacije sa specijalnim tužiocem jer daje dosta informacija”, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je od Skupštine Crne Gore da se poslaniku Demokratske Crne Gore Draganu Krapoviću ukine imunitet.

Afera 3

Doskorašnji izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora vladinog Investiciono – razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, koristio je sredstva tog fonda za privatne interese, što se kosi sa odredbama nekadašnjeg Zakona o sprečavanju sukoba interesa, iznijela je Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije “Lupa”.

“Odbor direktora IRF-a, je 19. decembra 2014. godine donio odluku o dodjeli stambenog kredita Vukčeviću u iznosu od 80.000 eura, sa kamatnom stopom u iznosu od 1% . Odluku je potpisao sam Vukčević kao predsjednik ovog Odbora, istoga dana kada je uputio zahtjev za dodjelu sredstava. Njemu je ovaj stambeni kredit dodijeljen u trenutku kada je u svom vlasništvu imao prijavljena dva stana u Podgorici, stan u Budvi i kuću u Lješanskoj nahiji”, navodi se u objavi.

Zoran Vukčević, koji se o ovim tvrnjama nije oglašavao, se povezuje sa aferom u vezi kredita Abu dabi fonda, zbog čega je priveden i saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), 4. februara, nakon čega je pušten na slobodu.

Posljedice državnih tajni

Ovo je samo dio informacija plasiranih u javnosti, kojima se otvaraju nove afere i reaktiviraju stare.

Članica Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković smatra da je sada jasno zašto je bivša vlast mnoge poslove proglasila tajnim:

”Upravo i ovi podaci pokazuju zbog čega su prethodne vlade toliko dokumenata proglašavali državnim tajnama i zašto su ih skrivali. Sada vidimo da je to rađeno kako se ne bi vidjelo gdje je novac odlazio i po kojim kriterijumima se dijelio, na primjer u Ministarstvu poljoprivrede, ali i na drugim primjerima.

Ćalović- Marković kaže i da je prethodna Vlada učinila sve što je mogla da uništi dokumentaciju i ostavi samo djeliće. Ipak vjeruje da će se do dokumentacije o najvećim spornim poslovima doći:

“Postoje drugi načini da se dođe do informacija, pa je pitanje političke volje, sposobnosti i vremena koje će imati nova Vlada da to kvalitetno uradi. Bili smo svjedoci da su brojne afere isplivavale u javnosti i da se to u ovom periodu koncentriše jer novi ministri pokušavaju da provjere sve što se dešavalo i u šta se sumnjalo. Mislim da će u jednom trenutku ti ministri morati da počnu da se bave svojim resorima i budućnošću, a ne samo prošlošću.”

Ćalović Marković dodaje i da sve obaveze otkrivanja krivičnih djela mora da preuzme tužilaštvo:

“Nadajmo se da će novi tužilac raditi ozbiljnije i ažurnije i u skladu sa zakonom i utvrditi šta su stvarna krivična djela, a šta su neki drugi administrativni propusti ili neke greške koje nisu imale za posljedicu štetu po državni budžet. Zaista se nadam da će izvršna vlast učiniti što god može da pomogne tužilaštvu, dostavljajući informacije. A samo pitanje krivice je nešto o čemu će odlučivati sudovi.”

Pitanja za Specijalno tužilaštvo

Uputili smo pitanje Specijalnom tužilaštvu o tome da li su pokrenute određene istražne radnje protiv bivših ministara poljoprivrede, konkretno Petra Ivanovića i Milutina Simovića, na osnovu optužbi koje je protiv njih iznio aktuelni ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović. Odgovor nismo dobili.

Odgovor je izostao i na pitanje da li su aktuelni ministar Aleksandar Stijović ili njegovi saradnici, podnijeli nadležnom tužilaštvu, bilo kakvu krivičnu prijavu protiv bivših ministara poljoprivrede, a na osnovu saznanja i javno iznijetih optužbi u medijima?

Tužilaštvo je procesuiralo dio informacija o navodnim nelegalnim aktivnostima bivših ministara i njihovih saradnika, a koje obuhvataju optužbe za korupciju, nepotizam, sukob interesa, protivzakonito dodjelu novca i trošenje budžeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG