Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zatvorena birališta na Kosovu


Glasanje, 15. novembar 2009.
Centralna izborna komisija (CIK) Kosova saopštila je u nedelju uveče da je na lokalne izbore na Kosovu ukupno izašlo 45,36 odsto glasača.

Predsednica CIK-a Nesrin Ljušta je na konferenciji za novinare rekla da su na izbore izašla 709.362 biracca i da je najniža izlaznost zabeležena u opštinama na severu Kosova.

Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu”, koja posmatra izbore ocenila je da su u nekim biračkim mestima zabeležene neregularnosti u vidu pokušaja da se izvrši pritisak na glasače i nedostatka glasačkog materijala. Ocenjeno je da je policija reagovala u nekim slučajevima ali da se radi o incidentima koji ne mogu narušiti izborni proces.

Policija Kosova je ocenila da se izborni proces odvijao u miru, te da nije zabeležen nijedan ozbiljan incident. Za javni red i mir na dan izbora je bilo zaduženo oko 5,000 policajaca. Izbore je nadgledalo nekoliko hiljada međunarodnih i kosovskih posmatrača.

Više od 1,5 miliona birača je od 74 politička subjekta biralo predsednike opština i druge lokalne organe.

Birališta, koja su otvorena jutros u 7 časova su zatvorena u 19 sati, a prema najavama prvi rezultati će biti poznati posle 20 časova.


Za pobedu na izborima, kandidati za predsednike opština treba da dobiju 50 odsto plus jedan glas od ukupno izašlih birača. Ukoliko ne bude izabran u prvom, predsednik opštine će biti izabran u drugom krugu, u koji idu dva kandidata sa najviše osvojenih glasova.

CEO SVET GLEDA


Američki ambasador u Prištini Kristofer Del pozvao je kosovske partije i građane na uzdržavanje od nasilnih akata kako se ne bi nanela šteta imidžu Kosova.


“Zatražili smo od lidera da osude ono što se dešava, pozvali smo pristalice da se uzdrže od takvih akata, jer će to samo naneti štetu Kosovu. Ceo svet gleda, i način na koji će se ponašati ova država u narednih 48 sati biće od suštinskog značaja za vašu reputaciju na dugoročnom planu”, rekao je Del.

Prethodnih dana su aktivisti Helsinškog odbora u Srbiji koji su boravili na Kosovu preneli srpskoj zajednici važnost izlaska na lokalne izbore,u okviru apela koji je potpisalo 96 intelektualaca.

Ovakvi pozivi Srbima da glasaju došli su samo nekoliko dana uoči izbora i višenedeljenih poruka predsednika i premijera Srbije, kao i Sinoda Srpske pravoslavne crkve da se nisu stekli uslovi da kosovski Srbi izađu na predstojeće izbore.

“Učešćem na izborima Srbi na Kosovu pokazali bi odgovornost za sopstvenu budućnost. Samo aktivnim učestvovanjem u političkom životu Kosova srpska zajednica može efikasno da rešava najvažnije svakodnevne probleme - statusne, imovinske, bezbednosne, ekonomske i socijalne”, navodi se u Apelu.
XS
SM
MD
LG