Dostupni linkovi

Lokalni izbori kao istorijski događaj


Zatvaranje birališta, 15. novembar 2009.
Zatvaranje birališta, 15. novembar 2009.
Održavanje lokalnih izbora posle proglašenja nezavisnosti je istorijski događaj za Kosovo, ocenili su zvaničnici u Prištini. Srbi koji su glasali kažu da očekuju bolji život, a od Beograda da shvati njihovu potrebu za lokalnom samoupravom.

Izbori su protekli u mirnoj atmosferi sa manjim problemima koji nisu uticali na proces, ocenila je policija Kosova. Zvaničnici policije kažu da je širom Kosova bilo mirno, ali da su zabeleženi izolovani incidenti. Portparol policije Brahim Sadriu izjavio je da je policija imala manje intervencije, posle kojih je brzo normalizovala stanje.

Kosovski i međunarodnih zvaničnici su ocenili da su mirni i slobodni izbori važni za demokratski razvoj i ugled Kosova u svetu. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da je ‘ovo istorijski dan za Kosovo jer se održavaju prvi izbori posle nezavisnosti, u februaru 2008. godine’.

Premijer Hašim Tači je ocenio da su lokalni izbori istorijski trenutak jer Kosovo dokazuje da je zaslužilo nezavisnost.

“Svi smo se žrtvovali za ovaj dan. Snažno verujem da ćemo svi postati deo nove istorije, izgradnje države, nove moderne i multietničke demokratije”,
rekao je Tači.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da glasovi građana imaju veliku važnost u opštinama u kojima oni žive.

Srbi su glasali uglavnom u onim sredinama koje Planom Martija Ahtisarija postaju nove većinski srpske opštine. U Gračanici su Srbi birali predsednika opštine i odbornike u lokalnoj skupštini.

TEST ZA DEMOKRATIJU

Birači očekuju da se formiranjem nove opštine stvore bolji životni uslovi. Dobrivoje Cvejić objašnjava zašto je glasao.

“Prvo nezaposlenost, decu imam koja nigde ne rade, valjda će sutra bolje biti, zatim putevi, radna mesta, ipak je opština opština”,
rekao je on.

Valentina Ristić kaže da očekuje promene.

“Vreme da se nešto promeni, da naša opština ovde profunkcioniše sa pravim ljudima, pravim kapacitetima koji zaista mogu da učine nešto za ovu opštinu.”


Upitana da prokomentariše to što se nije odazvala pozivu Beograda o bojkotu izbora Valentina kaže:

“Ne može da utiče iz razloga što ipak mi treba da imamo svoju lokalnu samoupravu i vlast tako da ne vidim razloga zašto bi Beograd bio protiv toga”.


Predsednik i Vlada Srbije saopštili su nema uslova da Srbi učestvuju na izborima, ali da oni koji učestvuju i glasaju neće biti sankcionisani. Srpske stranke koje imaju svoje kandidate za lokalnu vlast pozvale su Beograd da prihvati odluku lokalnih Srba da u skladu sa kosovskim zakonima regulišu život na lokalnom nivou.

Slobodan Petrović
, predsednik Samostalne liberalne stranke, je povodom poziva Beograda rekao:

“Ja razumem i predsednika Tadića i Vladu Srbije, ali s druge strane razumem i potrebe srpske zajednice na ovom prostoru i potrebe ne samo srpske zajednice nego da su i u interesu države Srbije.”


Svakako da je prevladalo ono što je život, ono što je perspektiva sigurno da mi na taj način ne želimo da ugrozimo interes Srbije i svakako da smo to u periodu koji je iza nas jasno pokazali”.

Američki ambasador u Prištini Krstofer Del i poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak obilazili su biračka mesta na Kosovu i tom prilikom izrazili zadovoljstvo procentom izlaska birača kako iz albanske tako i srpske zajednice.

Doris Pak je ocenila da su kosovski izbori dobro organizovani i da su ‘pravi test za funkcionisanje demokratije’.
XS
SM
MD
LG